Hoppa direkt till innehållet
printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

Vi som arbetar på programmet Teknisk fysik ser fram emot att träffa dig i höst. Har du några frågor som gäller studier så hör av dig till oss via e-mail, vi läser den under hela sommaren. Vi hoppas att du ska finna dig väl tillrätta vid Umeå universitet och hälsar dig varmt välkommen till höstens studier.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  Programmet Teknisk fysik startar med kursen "Metoder och verktyg för ingenjörer" 28/8 (se nedan) och på första lektionen i kursen gör vi registrering på programmet. Har du inte möjlighet att närvara vid registreringen måste du anmäla det i förväg till studievägledaren/programansvarig/kursansvarig, annars riskerar du att förlora din studieplats.

  Kontaktpersoner:

  Maria Hamrin, programansvarig
  maria.hamrin@space.umu.se

  Krister Wiklund, bitr. programansvarig
  krister.wiklund@umu.se

  Lars-Erik Svensson, studievägledare
  lars-erik.svensson@umu.se

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 28 augusti 2017

  Tid: Kl 10.15

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  På teknisk fysik använder vi oss främst av det webbaserade verktyget Röda tråden för att beskriva innehållet i programmets kurser och hur kurserna ligger i förhållande till varandra. Röda tråden är utvecklat av våra programstudenter och innehåller en rad finesser som gör planeringen av studierna lättare, till exempel kan alla studenter skapa en användare och under denna lägga upp sin egen studieplan.

  Blockschema för Teknisk fysik under år 1-3

  Kort om höstens programkurser:
  Under höstterminen kommer du att läsa fyra kurser som omfattar cirka en månad vardera:
  1) Metoder och verktyg för ingenjörer
  2) Programmeringsteknik med C och Matlab
  3) Endimensionell analys 1
  4) Endimensionell analys 2
  Dessa fyra kurser beskrivs kort nedan, mer detaljerad information om kurserna och aktuella scheman hittar du i teknisk fysiks kursdatabas Röda tråden.

  OBS! En avgörande skillnad mellan studier på teknisk fysik jämfört med gymnasiet är att självstudier upptar en stor del av den totala studietiden. God studieteknik är därför väldigt viktigt och tas upp redan under första kursen.

  Metoder och verktyg för ingenjörer: Kursen ger dig en god grund för dina fortsatta studier. Syftet är att överbrygga gapet mellan gymnasiet och högskolan, samt ge grundläggande ingenjörsfärdigheter. Bland annat ingår genomgångar av viss grundläggande matematik som ger dig goda förutsättningar att klara av de efterföljande matematikkurserna.
  Kursen innehåller även en introduktion till mätvärdesbehandling, experimentell problemlösning, träning i muntlig och skriftlig presentation samt inslag om vikten av studentmedverkan för god utbildningskvalitet. Du får också en introduktion till projektledning och träning i att genomföra projekt i stora grupper. Kursen kan ses som en introduktion till akademisk utbildning och vi tycker att det är viktigt med en sådan start. Vi har därför lagt mer undervisningstid på denna kurs än vad vi vanligtvis gör.

  Kurslitteraturen till "Metoder och verktyg för ingenjörer" består av material producerat på Institutionen för fysik och det delas ut vid kursstart. Det kostar inget för kursdeltagarna.
  Ett komplement till litteraturen i denna kurs är boken Calculus - A Complete Course, senaste upplagan, författare: R.A. Adams (Addison-Wesley), som även används på kurserna Endimensionell analys 1 och 2.

  Programeringsteknik med C och Matlab: Kursen behandlar grunderna i problemlösning med datorprogram och ger grundläggande färdigheter i programmering i både språket C och ingenjörsverktyget Matlab.

  Endimensionell analys 1: Kursen behandlar matematisk analys i en variabel. Det centrala begreppet i kursen är derivatan. Vi tolkar derivatan som förändringshastighet. En tillämpning av denna matematiska analys är exempelvis problem med kopplade hastigheter och förändringar av koncentrationer i kemin.

  Endimensionell analys 2: Kursen behandlar matematisk analys i en variabel. Det centrala begreppet i kursen är integralen. Du får lära dig att beräkna längder, areor, volymer och hastigheter i generella situationer. Differentialekvationer introduceras för första gången, dessa ekvationer har en avgörande roll för tillämpningar som exempelvis den klassiska mekaniken som du läser senare i programmet.

  Fäll ihop
 • Förbered dig innan terminsstart

  För att hjälpa dig att komma i gång och ge en känsla för vilken nivå på matematiken vi förväntar oss av dig när du kommer till oss har äldre-studenter på teknisk fysik satt ihop ett trevligt övningsmaterial (se länken nedan) med tips. Gå igenom detta material och gör gärna övningsuppgifterna.
  Tips och övningsmaterial

  Repetitionskurs i matematik:

  Veckan innan programmet startar på riktigt finns möjlighet att läsa kursen "Basfärdigheter i algebra". Det är en repetitionskurs i matematik där du både får fräscha upp dina matematikkunskaper från gymnasiet och se hur föreläsningarna under resten av terminen ofta kommer att se ut.
  Repetitionsveckan startar måndag 21/8.

  Läs mer och anmäl dig till repetitionskursen i matematik

  Vi på teknisk fysik har dessutom några egna aktiviteter inlagda där vi ger en datorintroduktion och ger dig tips till bra studieteknik.

  Schemat för detta är:
  Tisdag 22/8, N430, kl.13.15 - 16.00: Datorintroduktion + Studieteknik på Teknisk fysik
  Onsdag 23/8, NA320, kl.13.15 - 16.00: Datorövning Grupp 1
  Torsdag 24/8, N320, kl.13.15 - 16.00: Föreläsning
  Fredag 25/8, NA320, kl.13.15 - 16.00: Datorövning Grupp 2

  Välkomna till teknisk fysiks repetitionsvecka!

  Fäll ihop
 • Övrig information 2

  Teknisk fysik är ett krävande program, men studietiden handlar inte bara om att plugga, den sociala biten är också viktig. Under läsåret finns en mängd aktiviteter där du har möjlighet att vara kreativ och social. Alla på teknisk fysik har till exempel fri access till vårt 3D-lab, ett rum fullt med 3D-skrivare, verktyg och annan utrustning. Här kan du vara kreativ dygnet runt sju dagar i veckan och vi tycker bara det är roligt om du skapar saker på fritiden. Du har naturligtvis motsvarande access till våra datorsalar och studieplatser.

  När det gäller studier är kulturen på programmet att alla hjälper alla, speciellt förväntas äldre-kursare hjälpa yngre, så se till att fråga dem om allt och inget. Alla årskurser på teknisk fysik sitter i samma studiemiljö och det är därför superlätt att ställa frågor.
  Vi har dessutom tre äldre-studenter, amanuenser, som är anställda av Institutionen för fysik för att vara ett stöd till alla studenter på teknisk fysik. De har sitt kontor i samma korridor där de flesta studenter sitter och pluggar, så det är bara att titta in där och prata med dem.

  Viktiga länkar:
  www.tekniskfysik.se
  http://www.physics.umu.se/student/tekniskfysik/

  För dig som verkligen vill gå på djupet beskriver utbildningsplanen i detalj civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera Umu-id (användarkonto)

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Jag vill veta mer om Umu-id.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

   

  Ungefär en vecka efter att du har aktiverat ditt användarkonto kommer du att få ett mejl med information om hur du beställer Umu-kortet. Det kommer till din studentmejl, så kom ihåg att testa att logga in där så att du vet att det fungerar.

  Jag vill veta mer om Umu-kortet

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa för alla

  Save the date! Välkomstmässan – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda. På plats finns utställare som ger tips kring bostad, extrajobb, nöje och föreningsliv. Dessutom blir det uppträdanden och tävlingar. Och mycket mer.

  När: Torsdag 6 september 2018
  Tid: Klockan 10.00 - 15.00

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår!

  Hos oss finns tre studentkårer – Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår och Umeå medicinska studentkår. Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation.

  Gå med i en studentkår du också!

  Fäll ihop
 • Studentwebben

  Allt du behöver på ett och samma ställe. Här hittar du ditt schema, din lärplattform, kollar studentmejlen eller loggar in i Portalen. Här finns även information om bland annat service på campus och hur du bokar grupprum.

   

  Ja, jag vill kolla in studentwebben

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)