Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

Vi som arbetar på programmet Teknisk fysik ser fram emot att träffa dig i höst. Har du några frågor som gäller studier så hör av dig till oss via e-post, se nedan under Kontakta oss, vi läser den under hela sommaren. Vi hoppas att du ska finna dig väl tillrätta vid Umeå universitet och hälsar dig varmt välkommen till höstens studier.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  Programmet Teknisk fysik startar med kursen Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik den 31 augusti kl.10.00 via Zoom, se nedan, och på första lektionen i kursen gör vi registrering på programmet.
  Mer information om kursen finns under fliken Börja programmet. Har du inte möjlighet att närvara vid registreringen måste du anmäla det i förväg till studievägledaren/programansvarig/kursansvarig, annars riskerar du att förlora din studieplats.

  OBS! Följ situationen pga covid-19

  Observera att situationen för campus-undervisning eventuellt kan komma att ändras snabbt på grund av covid-19. Vi rekommenderar att du kontinuerligt följer information om covid-19 på Umeå universitets webb https://www.umu.se/covid-19/ samt att du regelbundet läser din epost.

  Registreringen sker via Zoom

  P.g.a. covid-19 kommer vi genomföra Registrering på Teknisk fysik i online via Zoom. Registrering på Teknisk fysik:
  Tid: den 31 augusti kl. 10.00
  Inbjudan till Zoom kommer med mejl, så håll koll på din e-postlåda!

     Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 31 augusti 2020

  Tid: 10.00

  Plats: Online via Zoom

  Programmet Teknisk fysik startar med kursen Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik.

  Kurslitteraturen består av material producerat på Institutionen för fysik och det delas ut vid kursstart och kostar inget för kursdeltagarna.

  Repetitionsvecka i matematik

  Vi hälsar dig även varmt välkommen till repetitionsveckan som startar måndag 24/8 med kursen Basfärdigheter i algebra, mer information om denna kurs finns under fliken Förbered dig innan terminsstart). 

  Teknisk fysiks aktiviteter under repetitionsveckan

  Utöver föreläsningarna på Basfärdigheter i algebra har Teknisk fysik några egna aktiviteter inlagda under repetitionsveckan:

  Tisdag 25/8, N430, kl.13.15–15.00: Stresshantering, Studieteknik och Datorintro på Teknisk fysik

  Onsdag 26/8, Datorsal NA320, kl.13.15–16.00: Datorövning Grupp 1

  Torsdag 27/8, N320, kl.13.15 –16.00: Föreläsning

  Fredag 28/8, Datorsal NA320, kl.13.15–16.00: Datorövning Grupp 2  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  På Teknisk fysik använder vi oss främst av det webbaserade verktyget Röda tråden för att beskriva innehållet i programmets kurser och hur kurserna ligger i förhållande till varandra. Röda tråden är utvecklat av våra programstudenter och innehåller en rad finesser som gör planeringen av studierna lättare, till exempel kan (bör) alla studenter skapa en användare och under denna lägga upp sin egen studieplan.

  Röda tråden

  Blockschema för Teknisk fysik under år 1-3

  Kort om höstens programkurser

  Under höstterminen kommer du att läsa fyra kurser som omfattar ca en månad vardera, kurserna är:

  1) Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik,
  2) Programmeringsteknik med C och Matlab,
  3) Endimensionell analys 1,
  4) Endimensionell analys 2.

  Dessa fyra kurser beskrivs kort nedan, mer detaljerad information om kurserna och aktuella scheman hittar du i Teknisk fysiks kursdatabas Röda tråden.

  OBS! En avgörande skillnad mellan studier på Teknisk fysik jämfört med gymnasiet är att självstudierna upptar en stor del av den totala studietiden. God studieteknik är därför väldigt viktigt och därför tas detta upp redan under första kursen Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik.

  Inledande ingenjörskurs i teknisk fysik: Kursen innehåller flera inslag som ger dig en god grund för dina fortsatta studier. Syftet är att överbrygga gapet mellan gymnasiet och högskolan samt att ge grundläggande ingenjörsfärdigheter. Bland annat ingår genomgångar av viss grundläggande matematik som ger dig goda förutsättningar för att klara av de efterföljande matematikkurserna.

  Kursen innehåller även en introduktion till mätvärdesbehandling, experimentell problemlösning, träning i muntlig och skriftlig presentation samt inslag om vikten av studentmedverkan för god utbildningskvalitet. Du får också en introduktion till projektledning och träning i att genomföra projekt i stora grupper. Kursen kan ses som en introduktion till akademisk utbildning och vi tycker att det är viktigt med en sådan start. Vi har därför lagt ut mer undervisningstid på denna kurs än vad vi vanligtvis gör.

  Ett komplement till litteraturen i denna kurs är boken Calculus - A Complete Course, senaste upplagan, författare: R.A. Adams (Addison-Wesley), som även används på kurserna Endimensionell analys 1 och 2.

  Programeringsteknik med C och Matlab: Kursen behandlar grunderna i problemlösning med datorprogram och ger grundläggande färdigheter i programmering i både språket C och ingenjörsverktyget Matlab.

  Endimensionell analys 1: Kursen behandlar matematisk analys i en variabel. Det centrala begreppet i kursen är derivatan. Vi tolkar derivatan som förändringshastighet. En tillämpning av denna matematiska analys är exempelvis problem med kopplade hastigheter och förändringar av koncentrationer i kemin.

  Endimensionell analys 2: Kursen behandlar matematisk analys i en variabel. Det centrala begreppet i kursen är integralen. Du får lära dig att beräkna längder, areor, volymer och hastigheter i generella situationer. Differentialekvationer introduceras för första gången, dessa ekvationer har en avgörande roll för tillämpningar som exempelvis den klassiska mekaniken som du läser senare i programmet.

  Fäll ihop
 • Förbered dig inför terminsstart

  För att hjälpa er att komma i gång och för att ge er en känsla för vilken nivå på matematiken vi förväntar oss av er när ni kommer till oss så har äldre-studenter på Teknisk fysik satt ihop ett trevligt övningsmaterial (se länken nedan) med tips. Gå igenom detta material och gör gärna de övningsuppgifter som finns tillgängliga. 

  Tips och övningsmaterial – matematikrepetition

  Repetitionskurs i matematik – Basfärdigheter i algebra

  Veckan innan programmet startar på riktigt finns möjlighet att läsa kursen Basfärdigheter i algebra som är en repetitionskurs i matematik där ni både får fräscha upp era matematikkunskaper från gymnasiet och får se hur föreläsningarna under resten av terminen ofta kommer att se ut.

  Repetitionsveckan startar måndag 24 augusti med Basfärdigheter i algebra och mer detaljerad information hittas under länken:

  Läs mer om Basfärdigheter i algebra

  Vi på Teknisk fysik har dessutom några egna aktiviteter inlagda där vi ger en datorintroduktion och ger er tips till bra studieteknik och stresshantering. Se ovan under rubriken Börja programmet.

  Välkomna till Teknisk fysiks repetitionsvecka!

  Ha trevligt och mysplugga!

  Teknisk fysik är ett krävande program men studietiden handlar inte bara om att plugga, den sociala biten är också viktig. Under de första veckorna genomförs därför en mottagning för er som börjar på programmet. Mottagningen organiseras av våra studenter på programmet och schema för aktiviteterna hittas under www.tekniskfysik.se under fliken ”Blivande student”. Passa på att vara med på lämpligt antal aktiviteter, hur många väljer ni själva och tänk på att ni ska orka plugga på dagarna också.

  Utöver Mottagningen finns en mängd aktiviteter under året där ni har möjlighet att vara kreativa och sociala. Alla på Teknisk fysik har till exempel fri access till vårt 3D-lab, ett rum fullt med 3D-skrivare, verktyg och annan utrustning. Här kan ni vara kreativa dygnet runt sju dagar i veckan och vi på programmet tycker bara det är roligt om ni skapar saker på fritiden. Ni har naturligtvis motsvarande access till våra datorsalar och studieplatser.

  När det gäller studier så är kulturen på programmet att alla hjälper alla, speciellt så förväntas äldre-kursare hjälpa er yngre, så se till att fråga dem om allt och inget. Alla årskurser på Teknisk fysik sitter i samma studiemiljö och det är därför superlätt att ställa frågor.

  Vi har dessutom tre äldre-studenter, amanuenser, som är anställda av Institutionen för fysik för att vara ett stöd till alla studenter på Teknisk fysik. De har sitt kontor i samma korridor där de flesta studenter sitter och pluggar, så det är bara att titta in där och prata med dem.

  Viktiga länkar:

  www.tekniskfysik.se

  https://www.umu.se/student/mina-studier/teknisk-fysik/

  www.tekniskfysik.se/rodatraden/

  För er som verkligen vill gå på djupet finns en länk till aktuell utbildningsplan som i detalj beskriver programmet Teknisk fysik:

  Utbildningsplan

   

   

  Fäll ihop
 • Kontakta oss

  Maria Hamrin
  Programansvarig
  maria.hamrin@space.umu.se                               

  Krister Wiklund
  Bitr. programansvarig
  krister.wiklund@umu.se         

  Carolina Näslund
  Studievägledare
  carolina.naslund@umu.se  

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Välkommen till Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  När du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Tillgång till hela Microsoft Office 365

  Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.

  Läs om Office 365 och hur du installera det till din dator.

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)