Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Bra sammanhållning och vi hjälper varandra”

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik är en tuff utbildning, men det finns många ljusglimtar, tycker Johanna Bylund som går fjärde året på utbildningen. Att sitta tillsammans med klasskompisar och plugga gör det lättare att ta sig igenom svåra kurser.

Lyssna på intervjun

– Då kan man fråga dem hur de löst olika uppgifter och vi kan diskutera. Det är det som är bra med vår klass och hela teknisk fysik egentligen. Det är bra sammanhållning och vi hjälper varandra. Det är ingen tävling, går man till någon och frågar om hjälp får man det, säger hon.

Sökte bredden

Johanna Bylund ville få en bred utbildning och det är precis vad man får på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, berättar hon. Första året läser man mycket matematik, samt lite fysik och programmering. Fysiken fördjupas under år 2 och sedan kan studenterna välja mellan olika inriktningar. Själv har Johanna valt finansiell modellering, men kommer också att läsa kurser i mätteknik, industriell statistik och medicinsk teknik innan hon tar sin examen.

Hur var det att komma som nybliven student till Umeå?
– Det var jättebra. Det var ett bra mottagande från programmet och även från hela universitetet, tycker jag. Man kom in snabbt och förstod var man skulle vara. Det är inte så stort här, så man hittar fort.

Var det svårt att hitta bostad?
– Jag har lite kontakter i Umeå sedan tidigare och på grund av det hittade vi bostad ganska fort, men det var många i min klass som hade problem med det och fick bo som inneboende eller i stugbyar i början.

Hur brukar dina dagar se ut?
– För det mesta är jag här strax före nio, har kanske en föreläsning på morgonen och sedan sitter jag kvar och pluggar till fem-sex.

Behöver du läsa på kvällar och helger också?
– Det beror på, vissa perioder måste jag det. Första året satt jag ofta med böckerna på helgerna och tragglade, men nu tycker jag att jag har lärt mig att man måste ta en paus ibland och vara ledig. Sitter man med böckerna hela tiden och är lite oeffektiv blir man stressad, men sitter man åtta-fem och är effektiv lär man sig mer och blir mindre stressad.

Ordnar utflykter och fester

Johanna engagerade sig i kårsektionens festeri redan när hon började utbildningen. Hon har varit både sekreterare och kassör och är nu ordförande i Faust som festeriet kallas. De arrangerar utflykter, en skidresa till Hemavan på vintern och sittningar.

Den som inte är student undrar säkert vad en sittning är?
– Det är en middag, för det mesta äter man trerätters och sjunger sånger tillsammans och det kan också vara några som förberett uppträdanden.

Johanna har också engagerat sig i studiefrågor. Hon har suttit med i styrelsen för F-sektionen, där teknisk fysikstudenterna ingår och i programrådet.

Tycker du att ni som studenter kan påverka er utbildning?
– Jo, det tycker jag. Man kan ta kontakt med sin sektion, höra av sig till kåren och det finns utbildningsråd. Ibland kan det vara svårt att veta var man ska vända sig, men man får fråga sig fram.

Vad tycker du om Umeå som studentstad?
– Jag tycker det en bra studentstad. Det är en ganska lugn stad och det är ganska nära till allting.

Fem år på en utbildning är ganska lång tid. Hur gör du för att hålla motivationen uppe?
– Jag har gjort så att jag alltid sitter med några i klassen. Om jag hakar upp mig på ett problem, tycker det är svårt och tappar intresset lite kan jag fråga dem om problemet och vi kan diskutera det. På såg vis håller man motivationen uppe, man vill ju fortsätta tillsammans och utvecklas och lära sig saker.

Vad har du för framtidsplaner?
– För mig är det viktigt att jobba med något där man känner att man utvecklas och där det händer saker. Det spelar ingen roll om det är ett stort eller litet företag eller om jag kanske skulle vilja forska. Jag har just nu ingen aning var, bara att jag känner att jag utvecklas.

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Johanna Bylund
Varifrån kommer du?
Moliden utanför Örnsköldsvik.
Var bor du?
I lägenhet Öst på stan i Umeå.
Fritidsintressen
Umgås med kompisar, tränar på Iksu, spelar rugby, är ordförande för utbildningens "festeri" Faust som arrangerar utflykter och fester för studenterna.
Därför Umeå

En liten storstad med pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.

Hänga runt, snacka strunt

Fyll din tid med studier. Men även kulturen, kaféerna och diskussionerna ger inspiration.