"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Dubbel examen och norrsken lockade

Norrskenet och möjligheten att skaffa sig två gedigna examina på samma gång lockade stockholmaren Maria Duvaldt till Umeå. Om ett år är hon klar med sin utbildning till civilingenjör och sjukhusfysiker.

– Jag sökte direkt till sjukhusfysik redan när jag sökte teknisk fysik, berättar hon. Det är lite ovanligt att göra så, de flesta här har först valt teknisk fysik och sedan halkat in på sjukhusfysiken.

Maria Duvaldt gick naturvetenskapligt program med inriktning på medicin på gymnasiet. Hon sökte inte direkt till universitetet, utan tog två sabbatsår då hon bland annat jobbade på Ikea, var engelsklärare i Kina och arbetade på hotell i Italien.

Varför valde du att plugga sjukhusfysik?
– Jag vill gärna jobba i sjukvården och var först inne på att läsa till läkare. Men, det kändes tråkigt att behöva plugga in vartenda ben i kroppen, jag är mer intresserad av matte och sådan grundläggande förståelse.

Mycket tid på sjukhuset

De två första åren läser blivande sjukhusfysiker samma kurser som andra studenter på civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Från årskurs 3 börjar man specialisera sig och tillbringar allt mer tid på sjukhuset för föreläsningar, laborationer och praktiska övningar på klinikerna, bland annat röntgen och strålbehandling.
– Vi har inte träffat patienter särskilt mycket alls, det var egentligen inte förrän under förra kursen på röntgen. Det kan jag tycka är lite sent, jag skulle gärna ha det inslaget tidigare i utbildningen, säger Maria Duvaldt. Sedan har vi praktik förstås, men det kommer först nästa år, i femman.

Den här terminen läser Maria bland annat nuklearmedicin. Nuklearmedicin används i diagnostik av bland annat hjärtan och tumörer. Patienten injiceras med ett radioaktivt ämne och sedan används en gammakamera eller PET-kamera (positronemissionstomograf) för att få fram bilder som visar hur ämnet tagits upp i kroppen. Förutom föreläsningar och laborationer får studenterna demonstrationer av hur tekniken används på sjukhuskliniken.

Krävande studier

Studierna har hittills varit rejält krävande, tycker Maria. Hon är glad att hon valt att plugga i en utpräglad studentstad – och en bra bit hemifrån.
– Det kan låta själviskt, men här kan jag koncentrera mig på ett annat sätt. Säger man till kompisarna att man inte kan vara med på något för att vi har tenta nästa vecka förstår de det. Samtidigt saknar jag mina bröder och mamma och pappa, så jag vill nog hemåt mot Stockholm när jag är klar.

Vad har hittills varit svårast i utbildningen?
– Att hantera stressen, för det är tungt att plugga!

Vad håller ditt intresse uppe när det jobbiga kurser?
– Att man klarar av det är motivation i sig. Och sedan kompisarna i klassen, vi har jättebra sammanhållning. Vi hjälper varandra, det är ingen prestige som jag hört att det kan vara på andra utbildningar.

Det finns omkring 300 sjukhusfysiker i Sverige, en begränsad skara. Det återspeglas även på utbildningen, i Marias årskull är det bara fyra studenter som valt att specialisera sig på sjukhusfysik.

Hur är det att vara en så liten grupp?
– Vi har haft tur, det är en väldigt bra grupp. Vi kände inte varandra innan, vi är liksom från olika gäng i klassen, men har jättekul tillsammans. Undervisningen blir lite annorlunda i en liten grupp, mer personlig, man kan alltid fråga läraren om saker och har chans att lära sig hur mycket som helst.

Maria har inte bestämt vilket område hon vill jobba med i framtiden, om det blir strålbehandling, röntgen eller kanske nuklearmedicin.
– Det blir nog snarare vad man halkar in på, säger hon. Kanske gör man exjobb om något spännande och så leder det till något sedan.

Förutom att få upptäcka en ny stad och träffa nya människor var utsikten att uppleva norrsken en av de saker som drog Maria Duvaldt till Umeå.

Har du fått ditt lystmäte på norrsken än?
– Nej, inte än! Men jag har fått se det tre gånger hittills.

Text & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Maria Duvaldt
Varifrån kommer du?
Stockholm
Var bor du?
Delar en trea på Ålidhem med en kompis.
Fritidsintressen
Umgås med kompisar, tränar step och body pump på Iksu och dansar modern dans på Balettakademien.
Sjukhusfysiker får dubbel examen

Sjukhusfysiker jobbar med allt från magnetkameraundersökningar till strålbehandling av cancer.

Studentliv

Vid Umeå universitet bedrivs banbrytande forskning och utbildning med djup och bredd.

Publicerad: 2016-06-02