"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Maria säkrade jobbet på Google – utvecklar akustiklösningar

Ett jobb på Google är drömmen för många unga ingenjörer. För Maria Palmqvist som läst teknisk fysik vid Umeå universitet blev det verklighet för ett år sedan. Nu arbetar hon med utveckling av videokonferenssystemet Google Hangouts Meet.

– Det bästa med mitt jobb är att jag får vara med från början till slut, säger hon. Jag får sitta och tänka ut idéer, innan vi börjar med produkterna och sedan vara med i hela processen till att produkten kommer "ut ur ugnen" så att säga. Och så är det kul att man får chans att resa i hela världen.

Maria Palmqvist har sin arbetsplats på Googles kontor i Stockholm. Där finns cirka 300 anställda. Totalt arbetar över 80 000 personer för Google globalt. Maria är hårdvaruingenjör, och arbetar främst med att designa och testa akustiklösningar för Googles videokonferenssystem, Google Hangouts Meet. Vi genomför faktiskt hela intervjun över internet med hjälp av detta system. Konferenstelefonen på bordet i mötesrummet där Maria sitter under vårt samtal har hon själv varit med och utvecklat.

– Jag jobbar främst med det vi kallar "Hangouts Meets hardware". Jag jobbar med att välja vilka mikrofoner och högtalare vi ska ha i konferenslösningen och designa in det i plasten och mekaniken, så att det låter bra. En stor del handlar om att få mjukvara och hårdvara att passa ihop. Det ställer stora krav på att man designar hårdvaran väl, så att det inte blir eko, för om ljudet från högtalaren går in i micken olinjärt är det svårt att ta bort det.

– Det är en väldigt lång process att tillverka fysiska produkter. Under hela processen måste man se till att det låter bra, man får inte tappa något på vägen. Jag får jobba med produkterna hela vägen från idé till att faktiskt åka till fabriken där de produceras. Det görs i Kina.

Trivs på jobbet

Google ligger ofta i topp när akademiker och studenter rankar var de helst skulle vilja jobba.
Företaget har gjort sig känt för okonventionella arbetsmiljöer där de anställda trivs och gärna hänger kvar efter arbetsdagens slut. Kontoret i Stockholm är inget undantag, berättar Maria.

– De vill verkligen att man ska trivas på jobbet. Man behöver inte tänka på att ta med lunchlåda och det ordnas mycket aktiviteter för att få en bra sammanhållning. Vi har till exempel after work på kontoret varje fredag, innebandy och yoga, ett hobbyrum med 3D-skrivare, och ett spelrum där man bland annat kan spela tv-spel och pingis. Det är många småsaker som bidrar till trivseln och att folk vill göra saker tillsammans.

Hur såg din väg till jobbet på Google ut?
– Jag började med civilingenjörsprogrammet öppen ingång, eftersom jag inte visste vilken inriktning jag ville gå. Efter att ha gått runt till alla olika program upptäckte jag teknisk fysik. Det är en jättebred utbildning, man kan i princip jobba med vad som helst sedan.

Startup blev uppköpt

När det blev dags att göra examensarbete sökte sig Maria till Limes Audio, som då var ett litet startupföretag i Umeå. Hennes projekt handlade om att undersöka objektiva mått för att utvärdera ljudkvalitet. Exjobbet ledde till fortsatt jobb på Limes Audio efter examen och hon arbetade liksom nu med akustiklösningar och konferensstöd.

– Jag jobbade på Limes Audio i fyra år och sedan blev vi uppköpta av Google. Vid det laget hade företaget 25 anställda och kontor i Umeå och Stockholm.

Var exjobbet din biljett in på Limes Audio?
– Jo, det var min ingång. Det blev klart att jag skulle få börja jobba där redan innan jag blev färdig med exjobbet.

Det har gått smidigt för dig från utbildning till jobb. Trodde du att det skulle bli så?
– Nej, man var ganska nervös när man skulle söka exjobb. Jag ville ha ett där jag trodde att det skulle finnas jobb sedan. Det är alltid lättare att få visa upp sig så än att gå på anställningsintervjuer.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut där du jobbar nu?
– De är jättestora, Google är ju ett stort företag och det finns jättemånga olika roller man kan ha och stora möjligheter till vidareutbildning.

Hur tycker du att utbildningen förberett dig för ditt nuvarande jobb?
– Generellt när det gäller ingenjörsutbildning är det man egentligen tränar sin problemlösningsförmåga, oavsett vilka ämnen man läser. Man blir bra på att snabbt lära sig nya saker, att analysera och lösa problem. Det är det viktigaste att ha med sig. I mitt jobb är det väldigt bra att ha läst matte och fysik, för det använder jag en hel del.

Vad präglade din studietid i Umeå?
– Det var mycket plugg, men det var också väldigt roligt. Vi hade en väldigt bra klass och bra sammanhållning, vi satt alltid och pluggade tillsammans.

Under studietiden engagerade sig Maria också i kårhuset Origos verksamhet. Hon jobbade ideellt i puben, stod i baren och blev efter ett tag barlagschef, med ansvar bland annat för att leda arbetet och lära upp ny personal.

– Sista året var jag kvällschef, då har man det yttersta serveringsansvaret. För mig var det väldigt bra, jag utvecklades mycket som person och jag fick träna på att leda grupper.

"Så nära till allt"

Att Maria Palmqvist valde Umeå som studieort hängde mycket ihop med att hennes båda bröder redan bodde där. Umeå kändes lagom stort och lagom långt hemifrån. Hon hade också ställt sig i bostadskö flera år innan studierna, så hon fick snabbt tag i en lägenhet.

Vad tyckte du bäst om med Umeå?
– Att det är så nära till allt. Campus är samlat på ett ställe och träningscentret Iksu ligger bredvid. Själva Umeå som stad och människorna är också trevliga.

Har du fortfarande kontakt med dina studiekompisar?
– Ja, det har jag. Mina bästa vänner är de jag pluggade med. När man i vuxen ålder gör ett val av var man vill spendera fem år är man oftast ganska lika.

När du valde utbildning, vad avgjorde att det blev ett civilingenjörsprogram?
– Att jag är bra på matte och tekniska ämnen, jag läste teknikprogrammet på gymnasiet. Men, jag var faktiskt inne på att bli sjuksköterska eller industridesigner också. Jag har varit ganska velig, det var därför jag började med öppen ingång. Efter gymnasiet hade jag två års uppehåll och sedan kändes det rätt att göra något som handlade om problemlösning.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa teknisk fysik?
– Att det är en jättebra utbildning och att det finns enorma möjligheter när det gäller vad man kan jobba med sedan. Det finns många yrken och inriktningar, man behöver inte känna att man blir för nischad. Det är en ganska tuff utbildning, men man ska inte vara rädd för det. Bara man vill så klarar man det!

FAKTA Maria Palmqvist

Ålder: 30 år.
Kommer från: Havsnäs i Jämtland.
Bor: i en tvåa i Årsta, Stockholm.
Familj: singel.
Utbildning: civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik vid Umeå universitet, tog examen 2013.
Jobb: hårdvaruingenjör på Google i Stockholm.
Gör på fritiden: gillar att träna och vara ute i naturen, umgås med kompisar.
Umeå med 3 ord: Nära. Mysigt. Familjärt.
Det gör jag om tio år: förhoppningsvis fortfarande något roligt och utvecklande, kanske i en mer ledande roll än i dag.

 

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2018-05-02