Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Jag vill arbeta som sjukhusfysiker”

Max Hellström är 26 år gammal och spenderar gärna sin lediga tid med sin fru och dotter. Max har en bakgrund inom försvarsmakten, till en början som värnpliktig och senare som kontraktsanställd soldat med nationell beredskap som huvudfokus. Under sin tid inom försvaret blev han skickad på en kortare utlandstjänstgöring till Mazar-e Sharif, Afghanistan och militärbasen Camp Northern Lights.

Varför valde du Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik?
– Jag blev intresserad av en karriär utanför försvaret och tog tjänstledigt från jobbet och började läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår. Efter basåret, ville jag läsa Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik. Framförallt för att det var intressant, bra med arbetstillfällen – en ljus framtid – och det kändes som att jag hade störst möjlighet att göra vad jag verkligen vill efter examen.

– I grund och botten är jag inte tekniskt lagd, utan det är ett intresse som har växt sig starkt under utbildningens gång. Mitt intresse för astronomi var egentligen det som fick in mig på fysik och matte.

Vad är det bästa med utbildningen?
– Jag gör det jag verkligen tycker är roligt, och det finns inget annat jag vill göra just nu. För tillfället fördjupar jag mig inom sjukhusfysik. Det är väldigt intressant hur man kan applicera avancerade tekniska och matematiska metoder för att lösa medicinska problem, som till exempel strålbehandling och undersökningar med magnetresonans-kamera.

Vad har du för mål med utbildningen?
– Ett klart och tydligt mål jag har är att ta examen som sjukhusfysiker och som civilingenjör. Det är unikt för Umeå att vi kan ta den dubbelexamen och det är bra. Jag vill även arbeta som sjukhusfysiker här i Umeå. Och det är de tydligaste målen jag har med utbildningen.

Vad har du för planer efter din examen?
– Det är just sjukhusfysikeryrket som lockar mig och jag brinner väldigt mycket för Umeå, så jag bor gärna kvar här. Jag tycker Umeå är "staden lagom i landet lagom" och det blir inte så mycket bättre än såhär. Jag jobbar gärna kvar här och utvecklas vidare på orten.

Hur är det att kombinera studier med papparollen?
– Vi har löst det med att jag har bestämda tider när jag pluggar på skolan. Det går inte att plugga hemma, det händer alldeles för mycket roliga saker. Vi har provat många olika varianter men det här är det som fungerar absolut bäst för alla parter. Samtidigt får du väldigt bra rutiner som småbarnsförälder och du lär dig använda tiden på ett helt annat sätt. Det kommer gå bra – men det är utmanande.

Har du några tips till den som funderar på utbildningen?
­– Har du ett genuint intresse för fysik och matematik så är utbildningen ganska så självklart. Utbildningen är den bredaste av civilingenjörsprogrammen och de tror jag kan locka väldigt många studenter. Jag rekommenderar utbildningen till alla med ett intresse för fysik, matematik och teknik.

Tre snabba

Var pluggar du helst?
­– Mysrummet på plan fyra i naturvetarhuset.

Vad är din favoritsyssla en fredagskväll?
– Spendera tid med min dotter och lära mig vara en bra pappa. Ser gärna en bra dokumentär. Och jag älskar att göra ingenting.

Vad är den bästa träningsmetoden?
– Jag gör enbart kroppsviktsträning med min egen kropp som motstånd.

Text: Niyazi Yegen
Foto: Ulrika Bergfors Kriström

Därför Umeå

En liten storstad med pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.

Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.