Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sjukhusfysikern finns till för patienten, men lite vid sidan om

Sjukhusfysikern Simone Eriksson arbetar på Siemens AB med avancerade utrustningar för bildgivande diagnostik och behandling. – Det roligaste i mitt arbete är att få se utvecklingen på en klinik, hur de använder nya metoder. Exempelvis teknik som gör att kirurgen ser att skruvar som sätts in i en skoliosrygg placeras rätt på en gång, så att patienten inte riskerar att få leva smärtor eller behöver omopereras. Det är fantastiskt, då känner man att man varit med och gjort skillnad.

Simone Eriksson flyttade till Umeå 1997 för att läsa civilingenjörsprogrammet i teknisk biologi, men bytte efter ett år till teknisk fysik.
– Jag tycker om matte och kände att jag ville ha mer av det i utbildningen, berättar hon.

Hur blev det Umeå som studieort?
– Teknisk biologi fanns bara på fyra orter i landet, bland annat i Umeå. Min syster hade flyttat till Luleå ett par år tidigare, så då kändes inte Umeå så vansinnigt långt bort. Dessutom hade jag ingen önskan att läsa i Göteborg, jag ville längre bort och få uppleva något nytt.

När Simone valde utbildning hade hon inte funderat så mycket på vilket slags jobb hon ville ha i framtiden. Det var ämnet som drog i första hand och först en bit in i studierna blev det dags att välja inriktning.
– Vi blev bjudna till en informationsdag på sjukhusfysik på universitetssjukhuset. Jag tyckte om att det i kombination med radiofysiken som jag redan fann spännande i sjukhusfysiken fanns en praktisk aspekt med ett tydligt yrkesval och kontakt med sjukvården.

Första mötet med vården en chock

Redan under de första kurserna fick studenterna vara med ute på avdelningarna och träffa patienter som kom för undersökningar och behandlingar. Simones första patientmöte blev dock lite chockartat.
– Jag fick vara med när en patient i slutskedet av livet kom för en palliativ (lindrande) behandling. Tanken var att vi mest skulle intressera oss för apparaterna, men det hela resulterade i att jag blev liggande på golvet och var jättenära att tuppa av. Man kom liksom in i en av de allvarligaste delarna av sjukvården på en gång.
Simone blev dock inte avskräckt och tycker att hennes egen första upplevelse varit till nytta senare i yrkeslivet.
– Som sjukhusfysiker arbetar man ofta med blivande sjukhusfysiker och andra studenter. Då vet jag att det inte är självklart att de vill vara alldeles nära patienten i början och brukar kunna se när det är dags för någon att sätta sig avsides en stund.

Lätt att få jobb

Sjukhusfysiker arbetar med tekniska aspekter av alltifrån diagnostik av olika sjukdomar med hjälp av röntgen, ultraljud, datortomograf och magnetkamera till bland annat strålbehandlingar av cancer.
Bredden gör yrket intresset, tycker Simone och hon hade lätt att få jobb. Direkt efter examen började hon på Radiumhemmet vid Karolinska sjukhuset i Stockholm.
– Där arbetade jag med strålterapi och framförallt med så kallad brachyterapi.
Brachyterapi är en form av radioterapi där en strålkälla placeras inuti kroppen, strax intill eller exakt på den plats där cancertumören finns.
– Jag gjorde dosberäkningar och var med under själva behandlingen för att besluta var strålkällor skulle läggas in och hur dosen skulle distribueras i patienten, berättar Simone.

Bildgivande utrustningar

Efter fyra år på Radiumhemmet flyttade Simone närmare sina hemtrakter på västkusten. På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg arbetade hon med diagnostisk strålningsfysik med röntgen, framförallt datortomografi.
– Det blev fyra år där och under den tiden arbetade jag också med några upphandlingar av utrustning, vilket var väldigt intressant och det blev vägen till mitt nästa jobb.
I dag är hon distriktsansvarig säljare/account manager vid Siemens AB och arbetar med företagets bildgivande utrustningar. Kunderna är främst sjukhus och forskningsinstitutioner.
– Utrustningarna lever ju under många år, så även efter att vi installerat ett system har vi mycket kontakt med kunderna. De kan till exempel behöva utbildning eller annan expertis och då kan de alltid vända sig till mig.

Hybridimaging viktig trend

Det är spännande att ständigt få hänga med i teknikutvecklingen, tycker Simone Eriksson. Ny teknik har inneburit alltmer avancerade bilder av människokroppens inre, samtidigt som stråldoserna blivit lägre.
– En annan trend är så kallad hybridimaging, alltså att man blandar olika typer av bildgivande utrustning, till exempel PET och MR i samma apparat. Hybridsalar blir också vanligare på sjukhusen. I en hybridsal kan patienten undersökas och behandlas i samma sal. Man kan snabbt gå från ett ingrepp via blodkärl till öppen operation utan att behöva rulla iväg patienten till operationsavdelningen med allt vad det innebär.

Att vara intresserad av sjukvården och tycka om att samarbeta med olika yrkesgrupper är en förutsättning för att trivas som sjukhusfysiker, säger Simone Eriksson.
– Man behöver inte vilja bli läkare eller sjuksköterska, man kan få finnas i sjukvården lite vid sidan av. Samtidigt innebär yrket att vara delaktig i och göra livet bättre för patienter. Det är en viktig del i att känna tillfredsställelse i sitt arbete.

Simone och maken Markus träffades under studietiden i Umeå. Han läste liksom hon teknisk fysik, men gick inriktningen mät- och beräkningsfysik. Han har också ett arbete inom det medicintekniska området, vid företaget Cochlear som utvecklar och tillverkar benförankrade hörselimplantat.

Hur trivdes du med Umeå som studieort?
– Fantastiskt bra, enda nackdelen var att det var långt att resa hem. Men, när man väl är i Umeå är det nära till allt, studiekamrater, träningsanläggningen Iksu, studentbostäder och så vidare. Närheten är något som verkligen talar för Umeå, liksom att det är en så uttalad studieort. Det gör att man snabbt får en ny bekantskapskrets, det är väldigt lätt att komma in i miljön och i nya sammanhang.

Text: Anna-Lena Lindskog
Foto: Fredrik Larsson/Larssonsfoto

 

Namn
Simone Eriksson
Varifrån kommer du?
Stenungsund
Var bor du?
Ljungskile
Fritidsintressen
Lever familjeliv, löptränar, åker skidor och åker gärna ut på havet med familjens motorbåt.
Sjukhusfysiker får dubbel examen

Sjukhusfysiker jobbar med allt från magnetkameraundersökningar till strålbehandling av cancer.

Därför Umeå

En liten storstad med pulserande stadsliv och knäpptysta norrskensnätter.