"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Du får möjlighet att prata med studenter och studievägledare”

Ida Skoglund är en spontan och sprallig 24-årig göteborgska som påbörjade sin utbildning via Civilingenjörsprogrammet öppen ingång. Innan Ida sökte till Umeå universitet, visste hon ingenting om varken staden eller universitetet – men ett besök på en utbildningsmässa skulle bli avgörande i hennes val av studieort. Nu läser hon sista året av Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi vid Umeå universitet.

Vad gjorde du innan du sökte till universitetet?
– Det första jag gjorde efter studenten var att resa iväg på en bartender-utbildning i Kos, Grekland. Sedan jobbade jag ihop pengar för att åka iväg på en backpackresa i Filippinierna. Men det hela slutade i stället med en väldigt spontan flytt till London där jag jobbade i ett halvår, snabbsummerar Ida tiden mellan gymnasiet och universitetet.

Hur valde du inriktning och utbildningsort?
– Jag gick på en utbildningsmässa i Göteborg för att ta reda på vilken civilingenjörsutbildning jag skulle välja. Med ett intresse för alla ämnen, fick jag olika rekommendationer på utbildningar från flera olika universitet. Detta gjorde mig mer och mer förvirrad, berättar Ida.

Sveriges yngsta medelålder

– När jag kom fram till Umeå universitets mässplats kände jag att de lyssnade på mig. I stället för att förespråka ett specifikt program, fick jag en rekommendation om Civilingenjörsprogrammet öppen ingång. I den kunde jag fråga ut studenter och själv ta reda på vilket av civilingenjörsprogrammen som passade mig bäst.

– Efter att jag fått bekräftat att det faktiskt fanns människor i Umeå, fick jag även höra att staden har en av Sveriges yngsta medelålder på grund av alla studenter. Och det var efter utbildningsmässan jag bestämde mig att söka till Umeå universitet, fastslår Ida.

Vad är fördelarna med öppen ingång?
– Öppen ingång är framförallt bra om du inte vet vilket av civilingenjörs-programmen du vill välja. På internet får du mestadels läsa positiv fakta och det kan vara svårt att relatera till. När du kommer och befinner dig på plats, får du prata med stundeter från alla utbildningar naturligt i vardagen. Då får du ta del av både negativa och positiva bitar, det är framförallt bra om du vill ventilera samt diskutera fram ditt beslut, konstaterar Ida.

Helhetsperspektiv

– Mitt breda intresse för samtliga ämnen gjorde att jag inte visste vilket program som skulle passa mig bäst. Men, efter att jag hade gått en termin på Öppen ingång och fått möjligheten att prata med studenter och studievägledare så valde jag tillslut Civilingenjörsprogrammet i industriell ekonomi.

Vad fick dig att slutligen välja industriell ekonomi?
– Man får ett helhetsperspektiv på hur ett företag fungerar. Vi grottar inte ner oss i något, i stället får vi förståelse för hur allt är uppbyggt och det tyckte jag var kul. Ena stunden får vi läsa tyngre matte och andra stunden projektledning, vi blandar många ämnen hela tiden. Vi förstår det tekniska språket, men också det ekonomiska språket – och det var framförallt därför jag valde den inriktningen.

Vad är det bästa med utbildningen?
– Vi har nästan läst i vartenda hus på hela universitetet, vi har haft någon typ av kurs här och där. Och det är skönt med omväxling, för om jag bara sitter med matte eller bara med ekonomi så blir jag rätt trött på det – men med den här utbildningen händer det nya saker varje månad.

Vad har du för framtidsplaner?
– Jag försöker ta steg-för-steg. När jag valde inriktning trodde jag att det skulle vara tydligt vad jag skulle göra efter utbildningen, men det är det inte, det finns ganska många olika saker att göra. Som den lite rastlösa personen jag är, vill jag testa på många olika avdelningar. Ser inte att jag bara behöver hålla på med en grej – jag vill utvecklas och syssla med så mycket som möjligt inom den kunskapen jag har.

Tre snabba

Var pluggar du helst?
– Café Lindell på universitetet. Men det har varit olika varje år.

Vad är den roligaste träningsformen?
– Att träna tillsammans med andra.

Om du får beskriva Umeå med ett ord, vad blir det då?
– Öppenhet.

Namn
Ida Skoglund
Varifrån kommer du?
Göteborg
Plugga utomlands

Lär känna en annan kultur, förbättra dina språkkunskaper och skaffa nya kontakter i andra länder.

Studentliv

Vid Umeå universitet bedrivs banbrytande forskning och utbildning med djup och bredd.

Publicerad: 2016-05-20