Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 22 februari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Dietistprogrammet

Du är antagen till Dietistprogrammet vid Umeå universitet. men innan du kan börja måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra hur och när. Du kan även läsa lite mer om kursen, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  När du har tackat JA till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen gör du det på introduktionstillfället, måndag den 21 januari 2019

  Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att närvara vid introduktionstillfället måste du anmäla det till oss i förväg, annars riskerar du att förlora din plats.

  Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan närvara vid introduktionstillfället måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  21 januari 2019

  Tid: 13:00

  Plats: L212, Lärarutbildningshuset

  Fäll ihop

Om kursen

 • Material för dina kommande studier

  Kursens första moment baseras till stor del på den obligatoriska kurslitteraturen (Germov John, Williams Lauren. A sociology of food and nutrition: the social appetite. Fourth edition. Melbourne: Oxford University Press; 2016. ISBN: 978-0-19-030467-6). Vi råder dig därför att skaffa den boken så att du har den tillgänglig vid kursstart.

  Fäll ihop
 • Information från faddrar & Cibus!

  Välkomstbrev från faddrarna

  Välkomna till Umeå och till Dietistprogrammet!

  Umeå, 21 Januari 2018

  Idag är dagen. Dagen då du blir Dietiststudent på Umeå universitet. Förmodligen vaknar du innan just denna dagen gör det. Vilket är helt normalt så här års. Du behöver alltså inte få panik. Solen har inte slocknat. Den är bara lite trött.

  Som så många andra dagar filosoferar du om frysboxen är att betrakta som värmeskåp jämfört med vad du snart ska utstå. Ute viner vinden. Snön piskar mot rutan. En hård men rättvis snö-blästring står på tur för den som vågar sig utanför dörren.

  Men tänk då positivt! Har du tur behöver du bara utstå den isigt smiskande vinden två gånger om dagen när du tar dig till och från universitetet.

  Förutom om du ska:

  1. ..gå och handla
  2. ..gå till gymmet
  3. ..träffa studiekamrater
  4. ..gå på nollningsaktiviteter
  5. ..ta en promenad "sådär på eftermiddagen"
  6. ..åka längdskidor
  7. ..göra egentligen vad som helst

  Utöver det så är det lyckligtvis bara tre dygn sedan du såg solen sist. Ultra kanske bara är 7min sen den här morgonen. Den här dagen är full av möjligheter!

  Dina Faddrar med General vill då passa på att hälsa just Dig varmt välkommen till Dietistprogrammet! Det är vår ambition att du ska trivas här med oss. Samtidigt vill vi bjuda in er till att deltaga i vår mottagning/nollning. Det kommer lekas lekar, frågas frågor, bindas band, skrattas skratt, festas fester(?) och mycket, mycket mer!(Ni hittar mer praktiskt info nedan).

  Gå med i Facebook-gruppen för er nollning för att ta kontakt med oss faddrar och andra nyblivna dietiststudenter. Om du inte använder sociala medier går det fint att ta kontakt med mig eller någon annan av faddrarna så ska du självfallet få information ändå. Nedan kommer lite praktiskt information som vi hoppas kan vara nytta till dig inför din tid här i Umeå. På sista sidan hittar du kontaktuppgifter till mig och ytterligare ett par av faddrarna. Facebook-gruppen för nollningen heter "Dietistnollning Umeå 2019", ansök om medlemskap så släpper vi in dig.


  Söka boende i Umeå:

  Vad som är viktigt att tänka på när det gäller att söka studentbostad i Umeå är liknande många andra studentstäder. Var ute i god tid och sök aktivt.

  Det finns många sätt att söka studentbostad i Umeå. Ett sätt är att leta privat via blocket. Det finns många hyresvärdar som har studenter inneboende hos sig i och runt om Umeå. Så när beskedet kommer är det bara att börja ringa, maila och höra av sig.

  Bostaden(www.bostaden.umeå.se). Är en av de större aktörerna i Umeå. Ställ dig i kö tidigt! Det är en hel del studenrum i korridorsboende som cirkulerar kring terminskiftet. För att få en egen lägenhet är kötiden längre.

  Heimstaden(www.heimstaden.com). En större bostadsbolag som nyligen förvärvade en del lägenheter och studentlägenheter i Umeå. Har du tur är kötiden ganska kort just hos Heimstaden.

  Tvistevägen(www.balticgruppen.se). Balticgruppen hyr ut ett stort antal en-rummare som ligger nära campus. Samma sak gäller här. Sök i god tid.

  Praktiskt inför mottagningen:

  En mottagning/nollning är ett ypperligt tillfälle för dig att lära känna dina nya programkamrater och samtidigt få hjälp att orientera dig på campus. Den håller på under två veckors tid och arrangeras av studenter som påbörjade sina studier VT-18.

  Under nollningen kommer vi visa er runt campus, visa vart vi studenter brukar hänga, hur söker ni information eller var ni kan fråga om hjälp om det är något ni undrar över. Utöver det så kommer vi leka en massa lekar, festa lite tillsammans, skapa lite nya minnen osv. Mycket under en nollning är en tävling och utförande av uppdrag ger poäng. I slutet av mottagningen kommer ett vinnande lag utses som kämpat mest för att ha så roligt som möjligt. Det är vår ambition att alla vill delta och aktiviteterna är väldigt blandade. Vi hoppas lära känna er under de två veckor som mottagningen pågår. Komplett nolleschema läggs ut i facebookgruppen och kan mailas till dem som inte använder Facebook.

  Eftersom "Dietistnollan" är en alldeles speciell företeelse så ska den också sticka ut och synas i alla lägen. Av tradition blir ni därför ombedda att införskaffa och bära ett nolle-plagg. I denna upplagan av nollningen är det en hederlig gammal reflexväst(kostar 49,95:- på Claes Ohlson). Under nollningen kommer ni få tillfälle att utsmycka era västar och sätta en personlig touch på dem. Finaste väst vinner såklart pris.

  Det är såklart helt okej att delta på mottagningen utan att införskaffa/bära reflexväst.

  Vi hoppas kunna vara utomhus under nollningen och som ni förstår kan det bli ganska kallt. Var därför gärna förberedd med ordentliga kläder för utomhusaktiviteter.

  Nollningen kommer att avslutas med en finsittning. För dig som inte vet vad en finsittning är så är det en tre-rätters middag fylld med tävlingar, sång och priser som avslutas med ett ordentligt kalas. På denna fest uppmärksammar vi nyblivna studenter som gjort nollningen till en bättre upplevelse för alla och utser även nästa års General. Som ni förstår är det bara att plocka fram dina finaste dansskor och längsta långklänning eller finaste kavaj.

  Hoppas vi ses under mottagningen!


  Kontaktuppgifter Nollningkommittén:

  Benjamin Bonnerup
  Mobil: 073 83 84 044
  Mail: benjamin.bonnerup@gmail.com
  Mathilda Remgard
  Mobil: 070 79 61 290
  Mail: mathildaremgard@hotmail.com
  Sofia Tysklind
  Mobil: 076 80 64 315
  Mail: sofia.tysklind@hotmail.com

  Välkomstbrev från Cibus!

  Varmt välkommen till Umeå Universitet och institutionen för kostvetenskap. Oavsett om du är ny student eller om du har studerat här tidigare så hoppas vi att du ska trivas. Institutionen för kostvetenskap har hand om kostvetarprogrammet och dietistprogrammet men även hem- och konsumentlärare samt diverse fristående kurser.

  Institutionen för kostvetenskap har en egen studentförening som heter Cibus. Vi tillhör den samhällsvetenskapliga sektionen (SamSek) som ligger under Umeå Studentkår. Styrelsen utgörs av studenter från både dietistprogrammet och programmet för kostvetenskap, och vi fungerar som en länk mellan institutionen, SamSek, kåren och studenterna. Alla frågor som rör nya kursplaner, utvärderingar av kurser och program, evenemang vid universitetet och övriga frågor eller information passerar genom oss, där studenterna då får en möjlighet att tycka till. Utöver detta anordnar Cibus event som sittningar, mottagningar, examenssittningar, kick-offer och mycket mer under terminerna. Dessa olika event är roliga sätt att träffa nya människor från andra terminer men också från andra program, och ökar chansen för dig att skapa ett stort kontaktnät för framtiden – eller att köpa/sälja kurslitteratur till ett bra pris!

  Cibus hittar du lättast på vår Facebooksida (sök efter "CIBUS." – glöm inte punkten!) eller på vår instagramsida: cibus.umea . Det går även bra att kontakta oss via mail på: cibus.ordf@umeastudentkar.se

  Under första eller andra veckan kommer Cibus styrelse att komma till er klass för att presentera sig men även för att börja sälja kårmedlemskap. Dessa behövs för att kunna gå på studentpubarna men även för att ta del av vissa evenemang som kåren anordnar. Med kårmedlemskap fås även en ytterligare rabatt på träningskort på IKSU samt många andra bra rabatter via en rad olika företag. Cibus som förening gynnas av att du som student köper kårmedlemskap via oss. Den bonusen vi får in från kåren på sålda kårmedlemskap går direkt tillbaka till dig som student via de evenemang som Cibus anordnar, då studenter med kårleg får ett lägre deltagarpris.

  Hoppas att ni är lika taggade på en ny termin som vi är, vi ses snart i Norr!

  Vänliga hälsningar,
  Cibus
  Ordförande Evelina Larsson

   

  Information från Umeå studentkår

  Här hittar ni viktig information från kåren

  Fäll ihop
 • Kontakta oss!

  Programansvarig:
  Sandra Einarsson
   

  Studieadministratör
  Marie Friman

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)