Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 31 mars 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Dietistprogrammet

Du är antagen till Dietistprogrammet vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Sandra Einarsson och är programsamordnare för dietistprogrammet. Du kommer att träffa mig vid registreringen och som lärare under några delar av kursen och programmet.

Så här börjar du

Om kursen

 • Material för dina kommande studier

  Kursens första moment baseras till stor del på den obligatoriska kurslitteraturen (Neuman N, redaktör. Mat och ätande: Sociologiska perspektiv. Första upplagan. Lund: Studentlitteratur AB; 2019). Vi råder dig därför att skaffa den boken så att du har den tillgänglig vid kursstart. Observera att bokförlagens leveranstid kan variera. Begagnade exemplar kan finnas tillgängliga via tidigare studenter på kursen.

  Fäll ihop
 • Information från faddrar & Cibus

  Välkomstbrev från faddrar!

  Kära blivande dietiststudent!

  Stort grattis! Du har blivit antagen till ett fantastiskt roligt och spännande högskoleprogram - dessutom på norra Sveriges ledande universitet. Umeå Universitet är en arbetsplats full av liv och engagemang. Studenter är hungriga på kunskap och lektorernas ögon lyser av genuin passion för ämnet de undervisar i.
  Ny kunskap och kompetens gör oss rika, så även nya vänner. Kanske kommer du nyinflyttad till Umeå i januari, utan någon som helst bekantskap. Då kan det kännas extra pirrigt! Nyinflyttad eller ej, vill vi som faddrar hjälpa alla dietiststudenter att knyta nya vänskapsband och ge er en trygg och rolig uppstart. Vi bjuder därför in till ett två veckor långt mottagningskalas, även kallat “nollning”.

  Nollningen pågår parallellt med undervisningen och inleds samma dag som programstart; måndag 20 januari 2020. Den är till för alla (även för dig som endast ska läsa kursen Kostvetenskap A) och är helt frivillig. Vi har planerat många olika aktiviteter som kommer ge dig möjlighet att:
  1. lära känna dina kurskamrater och faddrar
  2. lära dig hitta på universitetsområdet och i centrala Umeå
  3. ha KUL!

  Du väljer själv om du vill delta på enstaka eller samtliga aktiviteter.
  Om det är något särskilt vi som faddrar behöver veta för att just Du ska känna dig trygg och bekväm under nollningen, ber vi dig kontakta någon i nollningskommittén (se kontaktuppgifter längst ner i brevet). 

  Praktisk information inför nollningen

  ●  Du kan redan idag ansöka om medlemskap i Facebook-gruppen “Umeå Dietistnollning 2020”. Här kommer all detaljerad info om nollningsschema/aktiviteter läggas ut efterhand. Ni kan även ställa frågor till oss och varandra inför starten i Facebook-gruppen.
  Om du inte har Facebook går det jättebra att kontakta någon i nollningskommittén för att få tillgång till all information.

  ●  Under nollningen får man gärna sticka ut med ett nolle-plagg. Vilket exakt plagg det blir kommer skrivas ut inom kort i Facebook-gruppen.

  ●  Under vissa aktiviteter kommer vi vistas utomhus, ibland i kanske -25℃. Se därför till att ha med dig ordentligt varma kläder eller plagg som du kan ha lager på lager.

  ●  Nollningen kommer att avslutas med en finsittning, för att fira in att ni därefter officiellt är “ettor”. Under finsittningen bjuds det på trerätters middag, sång, utmärkelser och pris till det “nolle-lag” som samlat ihop flest poäng och haft bäst gemenskap. På denna fest utser vi även nästa års General. Som ni förstår är det bara att plocka fram era finaste kläder och dansskor.

  Söka boende i Umeå

  Vad som är viktigt att tänka på när det gäller att söka studentbostad i Umeå är liknande många andra studentstäder: Var ute i god tid, ställ dig i bostadskö hos olika fastighetsförvaltningar så snart som möjligt efter antagningsbeskedet och påbörja bostadssökandet. Sök aktivt och håll dig uppdaterad.

  Det finns många sätt att söka studentbostad i Umeå. Ett sätt är att leta privat via Blocket eller Facebook. På Facebook kan du till exempel göra ett anslag om att du söker boende, och sedan hoppas på många delningar som når ända upp till Umeå. Ett tips är även att ansöka om medlemskap i “UMEÅ TIPSGRUPP” och göra anslag där. Där kan privata hyresvärdar få syn på dig, liksom privatpersoner som är villiga att ha studenter inneboende hos sig. Nedan följer information om de olika fastighetsförvaltningarna i Umeå.

  ●  Bostaden (https://www.bostaden.umea.se). Är en av de större aktörerna i Umeå och erbjuder såväl studentbostäder som hyreslägenheter. Det är en hel del studentrum i korridorsboende som cirkulerar kring terminsskifte. För att få en egen lägenhet är kötiden längre.

  ●  Heimstaden (www.heimstaden.com). Ett större bostadsbolag som nyligen förvärvade en del lägenheter och studentlägenheter i Umeå. Har du tur är kötiden ganska kort just hos Heimstaden.

  ●  Tvistevägen (www.balticgruppen.se). Balticgruppen hyr ut ett stort antal en-rummare som ligger nära campus. Utöver studentbostäderna på Tvistevägen har de även en del hyresbostäder runtom i Umeå.

  ●  Rikshem (https://www.rikshem.se). Har hyresrätter i ett tiotal olika stadsdelar av Umeå.


  Övrig information

  ●  Facebook-gruppen “Kurslitteratur dietister/kostvetare - Umeå” är en köp/sälj-grupp där du kan få tag på begagnad kurslitteratur till bra pris. Ett hett tips är att ansöka om medlemskap till denna grupp inför kursstart.

  Utöver Facebook-gruppen kan du även hitta begagnad kurslitteratur på t.ex. https://campusbokhandeln.se
  https://www.kurslitteratur.se
  https://www.studentapan.se
  https://begagnadeskolbocker.se

  ●  Ska du åka buss? Ladda ner appen “Ultra vill mer” eller surfa in på https://www.tabussen.nu/ultra. Om du vet med dig att du kommer åka buss ofta kan det vara lönsamt med t.ex. klippkort eller periodkort. Ungdomspriser (20-25 år) gäller även för studenter, oavsett ålder. Läs mer om villkor för att få studentrabatt, var du kan köpa klipp/periodkort m.m. på hemsidan.

  Vi hoppas nu att du känner att du fått all info du kan tänkas behöva inför skolstarten och eventuell flytt. Tveka inte på att höra av dig vid frågor - det finns inga dumma frågor!
  Om vi inte hörs innan måndag 20 januari så ses vi helt enkelt då, vid introduktionen. Vi ser verkligen fram emot att få träffa er alla!

  Väl mött!
  Bästa hälsningar,
  Faddrarna

  Kontaktuppgifter Nollningkommittén

  Rudolf Morozov
  Mobil: 0730 94 64 13
  rudolfm91@gmail.com

  Minna Södermark
  Mobil: 0730 44 84 50
  minnasodermark@hotmail.com

  Isabelle Johnsson
  Mobil: 0738 55 22 39
  isabelle.johnsson@hotmail.com

   

  Välkomstbrev från Cibus!

  Varmt välkommen till Umeå Universitet och Institutionen för Kostvetenskap. Oavsett om du är ny student eller om du har studerat här tidigare så hoppas vi att du ska trivas här. Institutionen för Kostvetenskap ansvarar för utbildningarna Dietistprogrammet och Kostvetarprogrammet men även Hem- och konsumentlärare samt diverse fristående kurser.

  Institutionen har en egen studentförening som heter Cibus. Vi tillhör den samhällsvetenskapliga sektionen (SamSek) som ligger under Umeå Studentkår. Styrelsen utgörs av studenter från både Dietistprogrammet och Kostvetarprogrammet. Vår funktion är att agera som en länk mellan institutionen, SamSek, kåren och studenterna. Alla frågor som rör nya kursplaner, utvärderingar av kurser och program, evenemang vid universitetet och övriga frågor eller information passerar genom oss, där studenterna då får en möjlighet att tycka till. Utöver detta anordnar Cibus event som sittningar, mottagningar, examenssittningar, kick-offer och mycket mer under terminernas gång. Evenemangen är ett bra och roligt sätt att träffa nya människor från andra terminer men också från andra program. Vi ser det också som ett sätt för studenter att stråla samman och utbyta idéer! Oavsett vilken anledning du har så vill vi att du ska känna dig varmt välkommen att deltaga.

  Cibus hittar du lättast på vår Facebooksida (sök efter "CIBUS." – glöm inte punkten!) eller på vår instagramsida: cibus.umea. Det är bara att skriva till oss om du har några frågor. Det går även bra att kontakta oss via mail på: cibus.ordf@umeastudentkar.se

  Under första eller andra veckan kommer Cibus styrelse att komma till er klass för att presentera sig och för att börja sälja kårmedlemskap. Dessa behövs bland annat för att kunna gå på studentpubarna men även för att ta del av vissa evenemang som kåren anordnar. Med kårmedlemskap finns även en ytterligare rabatt på träningskort på IKSU samt många andra schyssta rabatter via en rad olika företag. Cibus som förening gynnas givetvis av att du som student köper kårmedlemskap via oss. Den bonusen vi får in från kåren på sålda kårmedlemskap går direkt tillbaka till dig som student via de evenemang som Cibus anordnar, då studenter med kårleg får ett rabatterat pris för deltagandet.

  Hoppas ni är lika förväntansfulla som oss inför den nya terminen, och hoppas vi ses på universitetet i vår!

  Med vänliga Hälsningar,
  Cibus
  Ordförande Benjamin Bonnerup

  Fäll ihop
 • Kontakta oss!

  Programansvarig:
  Sandra Einarsson

  Studieadministratör:
  Marie Friman

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)