Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 15 april 2021)
TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Du är antagen till Förskollärarprogrammet UMEÅ, men innan du kan börja måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om Förskollärarprogrammet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses!
Du måste registrera dig på den första kursen och sedan delta vid uppropet och programstarten för att behålla din plats på programmet.
a. Registrering på din första kurs
På programmets första kurs ska du självregistrera dig på studentwebben innan kursstart. Det kan du göra under perioden 20-01-13-20-01-20. Om du inte har registrerat dig på studentwebben innan den 20 januari 2020 förlorar du din plats på kursen.
För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt UMU-id.
Jag vill aktivera mitt UMU-id.
Jag har ett aktiverat UMU-id och vill registrera mig.
Jag har ett aktiverat UMU-id men glömt mitt lösenord
b. Upprop
När du har tackat ja till din plats på antagning. se, registrerat dig på första kursen via studentwebben, måste du delta på uppropet och programstarten 2020-01-20. Kan du inte närvara vid programstarten måste du meddela Infocenter detta i förväg, annars förlorar du din plats.
Fäll ihopDagen inleds med upprop och information, därefter påbörjar du din första kurs på programmet.
Efter programintroduktionen börjar du på din första kurs "6PE183 Förskollärare som profession (UK)".
Inledningsvis behandlas vad akademiska studier innebär i en yrkesutbildning som vilar på beprövad erfarenhet och vetenskaplig grund. Vidare introduceras och bearbetas det svenska utbildningssystemet och dess historiska framväxt med fokus på förskolan. Relevanta styrdokument/författningar för förskolan studeras. Innehållet i läroplanen behandlas och olika faktorers inverkan på förskolans verksamhet samt läroplansteori introduceras. Vidare belyses innebörden av att förskolläraren är en myndighetsutövare. I kursen behandlas även olika perspektiv på förskolepedagogik, där omsorg, lek och lärande bildar en helhet. Dessutom bearbetas förskollärarens kommunikativa uppdrag där ledarskap och sociala relationer fokuseras.
Läs mer om din första kurs i kursplanen. Du hittar den i studentwebben.
Schema för din första kurs hittar du på studentwebben.
Litteratur
Inledningsvis i kursen kommer studenter få en introduktion till förskolans historia och förskolans uppdrag. I kursplan finns en lista på kursens litteratur och i schemat finns angivet litteratur kopplat till innehållet.
Kurssidan på cambro
För förskollärarprogrammet använder vi lärplattformen Cambro.
Där hittar du allt du behöver för kursen. Det är också på lärplattformen du lämnar in dina uppgifter.
För att logga in på Cambro måste du ha ett aktiverat användarkonto (UMU-id).
Inför andra kursen i programmet
När du påbörjar den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) måste du för ansvarig rektor visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister. Beställ ett intyg i god tid innan VFU - handläggningstiden är ca två veckor. Utdraget är giltigt i ett år. Ansökningsblankett finns på polisens webbplats
Fäll ihopUmePedagogerna (UmPe) är kårsektionen för studenter som läser ett lärarprogram eller studie- och yrkesvägledarprogrammet. Vi på UmPe vill hälsa alla nya studenter välkomna till Umeå universitet och lärar-/studie- och yrkesvägledarprogrammet! Ni har en spännande tid framför er innan ni en dag förhoppningsvis tar er examen.
Mer information om UmPe och livet som student hittar du på vår hemsida www.umpe.se. Gilla även vår facebooksida "UmePedagogerna"
UmPe har två underföreningar som anordnar mottagning, evenemang och gemenskap.
Tuff - Studenter som läser till lärare inom förskolan, fritidshem, grundskolan F-3 och 4-6. http://tuffumu.se/
Hectos - Studenter som läser till ämneslärare med inriktning 7-9 och gymnasiet, yrkeslärarprogrammet, speciallärar- och specialpedagogprogrammet samt KPU. http://hectos.nu
Föreningen TUFF kommer anordna mottagning för sina nya förskollärarstudenter som du är varmt välkommen att delta på, mer information om mottagningen hittar du på TUFF:s hemsida http://tuffumu.se
Återigen välkommen till UmPe och vi ses på programstarten!
Fäll ihopSå kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Vi lever fortfarande i en annorlunda tid, som påverkar våra utbildningar på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt och kan hålla avstånd till varandra.
Om du vill hålla dig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas, håller du koll på Studentwebben! Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.
Förändringar på grund av Covid-19
Fäll ihopDet du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!
Ny student på Umeå universitet
Fäll ihopSom student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel
Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.
Det här funkar ju inte. Hjälp!
Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.
Fäll ihopNär du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som
Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.
Fäll ihopStudentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.
Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?
Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.
På Umeå universitet har vi tre studentkårer
Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.
Fäll ihop
Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.
Infocenter ger svar, hjälp och vägledning
Fäll ihop