Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Johan vill arbeta förebyggande inom skolan

"Jag är nyfiken och vill upptäcka och undersöka nya saker" säger Johan Sunesson, som redan tidigt på fysioterapeutprogrammet hörde talas om forskaraspiranterna. När han sedan provade på att forska kände han att var på rätt spår.

Det är mycket och smittsam energi omkring Johan Sunesson.

Han kombinerar studier på magisternivå med träning och jobb som ledsagare på ett boende på fritiden.

- Jag har alltid varit extremt natur- och miljöintresserad men efter kurs i träningslära på gymnasiet som jag tyckte var hur kul som helst kände jag att det var med människokroppen jag ville jobba. Jag började styrketräna, tyckte det var jätteroligt och bestämde mig ganska snabbt för att det var fysioterapeut jag ville bli.

Hantera mental stress

- Förutom att det är så fantastiskt roligt att röra på sig, blev träningen också min fristad. Jag blir lugn av att träna och det gör att jag kan hantera mental stress bättre.

Direkt efter gymnasiet påbörjades fysioterapeututbildningen, vilket känts helt rätt från start.

- Jag är mycket nöjd med utbildningen och min klass var bästa tänkbara!

Han hörde andra fysioterapistudenter berätta om möjligheten att komma i kontakt med forskning genom en särskild forskaraspirantverksamhet och blev nyfiken. Under en föreläsning om folkhälsa var det flera pusselbitar som föll på plats.

- Det var exakt det där jag ville, säger Johan som direkt efter föreläsningen frågade föreläsaren om möjligheten att få bli forskaraspirant i deras projekt.

Roligt att grotta ner sig

Han ansökte och blev tillsammans med två av sina kurskamrater antagna som forskaraspiranter på termin 4, så de tre kommande somrarna skulle komma att innebära närkontakt med forskning.

- Jag bearbetar data i en studie som utvärderar effekter av kontorsarbetare som går på gåband. Studien är en del av den forskning som handlar om att minska stillasittande och öka fysisk aktivitet på kontor. Det är väldigt roligt att få grotta sig ner i ett ämne och lära sig nya saker. Lite som skolan men bättre. Man får mer tid till alla uppgifter, får själv välj intresseområde samt att man får lön för det man gör.

Förutom att gå kurser i exempelvis statistik och sökstrategier har Johan fått inblick i hur man planerar och genomför ett forskningsprojekt, fått träffa och lära känna många likasinnade studenter samt knyta kontakt med flera forskare på universitetet.

- Det är kul att få in en fot lite här och var och jag kommer att använda data från studien till min magisteruppsats.

Förebyggande med skolelevers hälsa

Efter magisterexamen kommer Johan att jobba som fysioterapeut ett par år för att sedan - när hans sambo är klar med sin utbildning – påbörja en forskarutbildning.

Han började jobba som lägerledare när han var 17 år och märkte tydligt att kondition och fysisk aktivitet har en positiv effekt på både koncentration och inlärning, men också att den har en livslång betydelse. Den forskning han skulle vilja ägna sig åt, rör ungdomarnas hälsa.

- Jag vill arbeta förebyggande inom skolmiljö med att förbättra hälsan i grunden, att förebygga hälsorelaterade sjukdomar senare i livet.

Namn
Johan Sunesson
Varifrån kommer du?
Umeå
Var bor du?
Umeå
Fritidsintressen
Mycket träning, älskar friluftsliv och uthållighetssporter. Spelar brädspel och klättrar tillsammans med sambon och jobbar som ledsagare på ett boende.