Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 26 januari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Gastronomiprogrammet

Du är antagen till Gastronomiprogrammet här hos oss på Restauranghögskolan här i Umeå. Jag som skriver heter Hanna Lövgren och är programansvarig. Du kommer att träffa mig vid uppropet och som lärare på kursen. När du har fått ditt antagningsbesked i juli kommer en student som läser programmet att ringa upp dig för att ge dig möjlighet att ställa frågor om hur det är att plugga i Umeå.

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  Programmet startar med upprop och introduktion, där du får träffa oss som jobbar på Restauranghögskolan. Har du inte möjlighet att närvara vid uppropet MÅSTE du anmäla det i förväg till studieadministratören, annars förlorar du din plats på programmet.

  Kursplan och litteraturlista till första kursen hittar du här!

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 2 september 2019

  Tid: 9:30

  Plats: Vin/kemisal, Lärarutbildningshuset plan 3

  Vi vill också passa på att informera dig om vår välkomstlunch som vi bjuder på samma dag klockan 11:30, mer information om detta kommer vid uppropet. Meddela ev. specialkost genom att maila till Marie Friman

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets upplägg

  Första terminen du läser på programmet läser du kurserna Måltids- och restaurangvetenskap 1 samt Måltidskultur och samhälle.

  Klicka på länkarna ovan för att se kursplan samt litteraturlista till respektive kurs.

  Fäll ihop
 • Information från faddrar!

  Välkommen till Gastronomiprogrammet!

  Vi i den gastronomiska studentföreningen, samt faddrarna som ansvar för nollningen/mottagningen hösten 2019, vill hälsa dig välkommen till Umeå och gratulera dig till platsen på programmet! Vi kan garantera dig att ett nytt spännande kapitel av ditt liv kommer att påbörjas som student, därför vill vi redan från första start göra dig bekant med studentlivet med två veckor  fullspäckade av aktiviteter och oförglömliga äventyr.

  Närvaron är frivillig under alla dagar, men vi rekommenderar dig starkt att vara med då du kommer att få en möjlighet att bekanta dig med campus, dina nya kurskamrater samt äldre årskurser.

  Mottagningen mjukstartar söndag den 1 septermber 18:00 i form av en grillkväll tillsammans med dina nya kurskamrater, faddrar och generaler.  Samlingsplats för grillkvällen är Norrskenet (konstverket vid dammen på campus). Redan från första dagen slussas du in i en stark gemenskap och får delta i roliga aktiviteter. Kolla in schemat för mer info! Det finns även en Facebook grupp “GSF Mottagning 2019” som du mer än gärna får gå med i för att få del av de senaste nyheterna, schema, info, m.m. Vi har även bifogat något som heter ”Heta tips från styrelsen” i det här dokumentet där du får massor med hjälpsam information om Umeå, såsom: akutboende, mat och dryck för en billig peng, studenthälsan, Cambro, studentkårens hemsida, m.m.

  Viktigt inför insparken: meddela i förväg ifall du har några allergier (gluten, laktos, m.m), äter specialkost (veganskt, vegetariskt m.m), eller sjukdomar vi måste ta hänsyn till under alla event. Detta underlättar allting för både oss i styrelsen samt för alla deltagare!

  Om ytterligare frågor om någon av de ovannämnda punkterna skulle uppstå, tveka inte att höra av dig till föreningen genom att maila till Föreningen  , direkt till huvudfaddrarna, Harald Gustafsson & Elin Enqvist eller kontakta oss på Facebook

  Vi ser fram emot att få träffa dig och garanterar att detta kommer bli en mottagning som du sent kommer att glömma!

  //Gastronomiska föreningen (GSF) med faddrar.

  Fäll ihop
 • Kontakta oss!

  Hör gärna av dig till oss om du har funderingar kring något som rör programmet.

  Programsamordnare
  Hanna Lövgren

  Studieadministratör
  Marie Friman

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)