TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ
Jag som skriver heter Hanna Lövgren och är programsamordnare. Du kommer att träffa mig vid uppropet och som lärare på kursen. Här hittar du information om vad du behöver göra för att börja på programmet, schema för den första kursen samt kontaktuppgifter till mig som programsamordnare. Här kan du också läsa mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du hör av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan.
Om du har blivit antagen och vill ha din plats eller vill stå kvar som reserv behöver du inte svara på det andra antagningsbeskedet.
Är du inte längre intresserad av din plats är det fint om du lämnar återbud så att en reserv kan få den. Återbud gör du enklast på Mina sidor på Antagning.se. Är den möjligheten stängd går det bra att lämna återbud via Ladok (logga in med ditt Umu-id) eller kontakta ansvarig institution.
Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Se vilket stöd du kan få och hur du ansöker.
Umu-id är ditt användarkonto. MFA ökar din digitala säkerhet.
Ditt Umu-id behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Ditt Umu-id behöver du när du ska:
För att få tillgång till ditt Umu-id behöver du gå igenom vår aktiveringsguide. Detta kan du göra en vecka innan terminsstart, men ofta går det att göra tidigare än så. Du får inget särskilt meddelande från oss när det är möjligt att aktivera ditt användarkonto.
MFA, eller multifaktorautentisering som det heter, minskar risken att obehöriga kommer åt din information eller ditt konto. Som ny student behöver du aktivera MFA för att kunna logga in i olika system, exempelvis lärplattformen Canvas och studentwebben.
Jag vill aktivera mitt Umu-id och MFA
Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id eller MFA kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.
Programmet startar med upprop och introduktion.
Det är du själv som ansvarar för att registrera dig på kursen. Det gör du genom att logga in på Ladok för studenter.
Webbregistreringen är öppen mellan 26/8 - 3/9
Det är viktigt att du ser till att registrera dig i tid så du inte riskerar att förlora din plats på kursen eller få problem med CSN. Du kommer inte heller att kunna komma åt kursen i lärplattformen Canvas förrän du är registrerad.
Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att registrera dig under denna period måste du anmäla det till oss innan sista dag för registrering.
Om du drabbas av akut sjukdom eller annan oförutsedd händelse som gör att du inte kan registrera dig måste du kontakta oss så fort som möjligt (läkarintyg krävs).
Om du blivit antagen som reserv efter att registreringen är stängd måste du kontakta kursens studieadministratör.
För att kunna registrera dig på kursen måste du först aktivera ditt Umu-id.
Måndag 2 september 2024
Tid: 10:00
Kursen startar med incheckning, kort introduktion och fika. Om du inte har möjlighet att närvara vid uppropet MÅSTE du meddela detta till oss (se kontaktuppgifter längre ned).
Prata med en som studerar på programmet
I slutet av juli när antagningsbesked gått ut kommer en student, som läser samma program som du har blivit antagen till, att försöka nå dig på telefon. Du har då möjlighet att ställa frågor om utbildningen, om att vara student i Umeå eller något annat du funderar på.
Första terminen du läser på programmet läser du kurserna Måltider, hälsa och hållbarhet samt Måltids- och restaurangvetenskap 1.
Klicka på länkarna ovan för att se kursplan samt litteraturlista till respektive kurs.
Vad kul att du har blivit antagen till Gastronomiprogrammet!
Vi i insparksgruppen vill så klart välkomna er alla nyantagna med en fet inspark i höst med en massa roliga aktiviteter. Vi har en Facebook-grupp "Gastronomisk studentmottagning 2024" som ni är välkomna att gå med i där vi kommer uppdatera med schema för insparken och berätta lite mer om alla evenemang vi kommer ha.
Vi kommer också ge lite tips och sånt som kan vara bra att veta som ny student och för er som är nya i fina Umeå!
Tveka inte att skriva om ni har några frågor, ni kan maila någon av oss huvudfaddrar om ni har några frågor, eller helt enkelt fråga oss när vi ses i höst! Hoppas att just du vill vara med på vår grymma inspark, du kommer inte ångra det!
Facebookgruppen: https://www.facebook.com/groups/665132889089390
General Fabian: fabian.selin@gmail.com
Fadder Inna: Innacederberg5@gmail.com
Fadder Jacob: Jacobfox1098@gmail.com
Fadder Emil: Lindgrenemil01@gmail.com
Fadder Albin: Albinsjodin24@gmail.com
Fadder Sara: sara.lundell@hotmail.com
Umeå kommuns studentinformation
På Umeå kommuns studentinformation kan du läsa om studentliv och studentboende. Här kan du också hitta en studentkarta över bostadsområden, studentlägenheter, fritidsaktiviteter och busshållplatser.
Hej,
Varmt välkommen till Umeå universitet och Gastronomiprogrammet
Vi ser fram emot att få träffa dig och dina klasskamrater vid terminsstart och under de kommande tre åren.
Första terminen du läser på programmet läser du kurserna Måltider, hälsa och hållbarhet samt Måltids- och restaurangvetenskap 1.
Klicka på länkarna ovan för att se kursplan samt litteraturlista till respektive kurs.
Den första kursen du kommer att läsa i höst heter Måltider, hälsa och hållbarhet och läses delvis tillsammans med Kostvetarprogrammet. I den så introduceras du till olika samhälleliga, hållbarhet och hälsoperspektiv på mat och måltider för att förstå matens många betydelser för människor. Kursen introducerar inte bara till programmet utan också en introduktion till universitet och universitetsstudier.
I den andra kursen, Måltids- och restaurangvetenskap 1 introduceras gastronomin som område med sensorik, matlagningstekniker, råvarukunskap, dryckeskunskap och värdskap. Kursen introducerar inte bara till BIT-programmet utan ger även en introduktion till universitet, universitetsstudier och vetenskap.
Om du har frågor om programmets innehåll och upplägg är du välkommen att kontakta programsamordnare: Hanna Lövgren
Frågor av administrativ karaktär såsom registrering och intyg kan du ställa till vår Studieadministratör: Patrik Wallström
Sök stöd vid funktionsnedsättning
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.
Beställ ditt UMU-kort
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett UMU-kort. UMU-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Tillgång till hela Microsoft Office 365
När du pluggar har du helt gratis tillgång till flera olika IT-tjänster och programvaror. Det är bland annat Umu-id för inloggning, wifi på campus, lärplattformen Canvas, Microsoft office 365 och Zoom samt andra bra att ha tjänster. Och skulle någonting i din digitala miljö krångla guidar vi dig rätt.
Ta hjälp av en studievägledare
Studievägledare är experter på alla möjliga frågor och vi finns som stöd både innan och under studierna. Vad ska man plugga, hur tar man sig in och vilket stöd finns att få? Det kan vara många frågor som snurrar. Om du till exempel har funderingar om dina studier och olika vägval så diskutera med en studievägledare – vi hjälper dig att komma vidare.
Bibliotekets tjänster
Som student kommer du söka information, läsa stora mängder akademisk text och skriva självständiga arbeten. Biblioteket stöttar dig under hela sök- och skrivprocessen. Besök vår drop-in, boka en handledningstid eller fördjupa dig på egen hand i våra guider.
Upptäck bibliotekets tjänster, både på campus och på distans
Fråga Infocenter om något krånglar
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig med dina frågor.