Hoppa direkt till innehållet
printicon

Spännande byggbransch väntar

Anette Skoglund är 38 år och bor i Husum med sin man och tre barn. Innan studierna vid Umeå universitet läste hon en hantverksutbildning med inriktning mot damskrädderi. ”Jag har jobbat som mönsterkonstruktör för damunderkläder på H&M och haft ett eget företag – en syateljé med inriktning mot bal- och brudklänningar” Nu läser Anette termin fem på Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik.

Vad gör du när studierna inte kallar?
– Mina fritidsintressen ligger på hyllan sedan en tid tillbaka. Jag har tre barn som är aktiva inom fotboll, simning, hockey och brottning – då är det svårt att hitta tid till egna intressen. Det låter jättetråkigt, det hör jag själv, men jag vet att det bara är under en period och den tiden ger jag gärna till mina barn. När tiden är inne är tanken att träna mer, läsa böcker och ta upp min sömnad igen.

Valde att omskola sig

Vardagslivet består av mycket plugg, skjutsning, barnens läxor och pendlande mellan Husum-Umeå med tåg, konstaterar Anette.
– Jag springer som i ett ekorrhjul och periodvis ramlar jag ut och ligger i en hög. Men efter en kort stund hoppar jag raskt in igen och fortsätter springa.

Varför valde du Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik?
– Jag stod i valet och kvalet att göra en satsning på mitt företag eller byta inriktning och "skola om mig till något nytt". Beslutet blev att utbilda mig, men det var svårt att välja bland alla utbildningar.
Under ett personlighetstest i Örnsköldsvik fick jag en indikation att ingenjörsyrket skulle kunna vara något för mig, säger Anette.
– Skapande är något jag vill arbeta med och jag vill få utlopp för min estetiska sida. Mitt intresse för husbyggnad, fastighetsskötsel och energiförbrukning har vuxit fram när vi köpte hus för cirka tio år sen. Min man hjälpte mig att välja Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik, och det var också den ingenjörsutbildningen jag själv var mest intresserad av.

Vilka framtidsplaner har du?
– Framtiden ser ljus ut. Jag ser med stor glädje och stolthet framemot att snart stå med examen i handen och få känna – Jag klarade det!
Anette berättar att hennes mål med studierna förändrades under utbildningens gång.
– Jag vill hitta ett arbeta som är roligt, intressant och vill lära mig så mycket som möjligt under utbildningen. Från början var jag fokuserad på konstruktion men under utbildningens gång har jag blivit mer och mer öppen för andra inriktningar. Nu känns det lite som att jag står i en korridor med massvis med dörrar och vissa är öppna och några står på glänt. Frågan är: Vilken dörr kommer jag gå igenom?

Hänger med på hållbart byggande

– Jag tror att det kommer hända spännande saker i byggbranschen, med den teknikutveckling som är på gång, fortsätter Anette.
– Fokuseringen på hållbart byggande med långsiktigt miljötänk och användandet av trä som byggmaterial är på väg tillbaka, och det är något jag gärna hänger med på.

Vad är det bästa med utbildningen?
– Alla studiebesök på olika arbetsplatser har verkligen gett mig energi och en extra motivation. Det är något som är riktigt kul och positivt. Det är bra att prata med de som är ute i arbetslivet för att få en inblick i alla olika yrken och arbetsuppgifter.

Har du något tips till den som funderar på utbildningen?
– Var inte oroad över matematiken i utbildningen. Jag läste Matte A för 20 år sedan och har klarat allt. Du kommer att ha mycket eget ansvar, så var inte rädd att fråga om hjälp när du behöver det. Det är din tid, utbildning, dina pengar och självklart har du rätt att ställa krav.

Tre snabba

Var pluggar du?
– På skolan eller på tåget när jag pendlar från Husum.

Vad är den bästa träningsformen?
– Hemma med kettlebells och vikter.

Om du får beskriva Umeå med ett ord, vad blir det då?
– Accepterande!

Text: Niyazi Yegen 
Foto: Ulrika Bergfors Kriström

Namn
Annette Skoglund
Var bor du?
Husum
Läsa på universitet – så funkar det
Läsa på universitet – så funkar det

Kurs, program, högskolepoäng, examen, behörighet... Hur fungerar det egentligen?