Du är antagen till Högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Fredrik Häggström och är programansvarig.Jag och mina kollegor vill hälsa dig varmt välkommen som ny student. Vi ser fram emot att få träffa dig till hösten och hoppas att du kommer att trivas med din utbildning!
Programmet startar med registrering vid det första kurstillfället. Den första kurs du läser på programmet är Inledande kurs i byggteknik. Har du inte möjlighet att närvara vid introduktionen av den kursen måste du anmäla det i förväg till kursansvarig, Fredrik Wirenblad, fredrik.wirenblad@umu.se. Om du inte gör det förlorar du din studieplats på programmet.
I början av programmet läser du baskurser för att senare ha möjlighet att välja fortsättningskurser inom valbara inriktningar, som till exempel byggnadskonstruktion eller energieffektivisering av byggnader. Kurserna läses oftast som hel eller halvfartskurser vilket i det senare fallet betyder att två kurser läses parallellt med varandra. För mer information om kurserna på programmet se blockschemat.
Universitetet erbjuder en repetitionsvecka i matematik, Basfärdigheter i algebra. Passa på att anmäla dig till den. Du söker till kursen via antagning.se.
Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Både för dig som studerar på campus eller för dig som läser helt på distans. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!
Om du får problem att aktivera ditt Umu-id eller att logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor och få hjälp.
Som student har du gratis tillgång till hela Microsoft Office 365 under din studietid. I Office 365 ingår bland annat Teams, Word, Excel, Powerpoint, Whiteboard Forms, din studentmejl och en mängd andra tjänster som kan underlätta din studietid och ditt samarbete med andra studenter. För att få tillgång till Office behöver du först aktivera ditt Umu-id.
Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.
Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?
Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.
Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.