Hoppa direkt till innehållet
printicon

”Det finns bra jobbmöjligheter”

Skaparlusten ledde Jennifer Eriksson till att börja plugga till byggnadsingenjör. Inom byggbranschen finns stor frihet att välja olika inriktningar under sitt yrkesliv, konstaterar hon. Att branschen dessutom skriker efter nya byggnadsingenjörer, känns väldigt bra.

Lyssna på intervjun

– Det finns jobb för alla som det ser ut nu, både om man vill inrikta sig mot produktions- eller konstruktionshållet eller med projektering, säger Jennifer Eriksson.

Efter gymnasiet jobbade Jennifer Eriksson som möbelsnickare i tre år. I sitt arbete kom hon ofta i kontakt med byggingenjörer och tyckte att de verkade ha spännande jobb. Det ledde henne vidare till högskoleingenjörsutbildningen i byggteknik.

"Tycker om att få skapa"

– Jag tycker det är intressant med byggteknik, både för designen av husen och jag tycker om skillnaderna mellan både gamla och nya hus. Jag tycker om att få vara med och skapa.

Du skulle inte ha blivit arkitekt i stället då?
– Haha, tanken har slagit mig, men det är ett ganska konstnärligt yrke tänker jag och jag gillar inte riktigt att vara den som har den första idén. Jag gillar att få en idé till mig och jobba vidare utifrån den, så därför tyckte jag att byggteknik passade mig bra.

Varför blev det Umeå som studieort?
– Först var det väl kärleken som tog mig hit. Men, jag trivs jättebra här, jag är en vinterperson, så Umeå är en kanonbra studentstad för mig.

Blivande byggnadsingenjörer får under de tre åren på utbildningen lära sig hur hela byggprocessen går till. De lär sig hur man dimensionerar och konstruerar byggnader, hur man planerar och genomför olika slags byggprojekt och hur man förvaltar och underhåller husen när de väl står på plats. Teori varvas med laborationer och praktiska övningar av olika slag.

Har ni någon kontakt med yrkeslivet under utbildningen?
– Ja, det har vi, väldigt mycket faktiskt, säger Jennifer Eriksson. Vi har dels ett branschråd där branschfolk träffar elever och lärare, dels åker vi på en hel del studiebesök och det kommer en hel del branschfolk hit och pratar med oss. Det kan både vara i samband med en kurs där någon jobbar med det vi just läser om, så att de kan berätta hur det funkar. Eller så kommer de och har företagspresentationer.

Hur trivs du med dina studier?
– Jag trivs väldigt bra med dem! Det är utvecklande, man lär sig nya saker så klart, men man lär sig också saker om sig själv. Man märker att vissa saker är roliga som man kanske inte visste att man gillade.

Vad tycker du om Umeå som studieort? Vad är bra och vad är kanske dåligt?
– Det är en bra universitetsstad. Jag tror att det är relativt billigt jämfört med andra studentstäder, även om det kanske inte är jättelätt att hitta en lägenhet i första början. Det finns jättemycket studentorganisationer som man kan engagera sig. Jag tycker det finns mycket för alla.

Spelar i studentorkester

Har du engagerat dig i studentlivet och i så fall hur?
– Det har jag gjort, jag spelar i Umeå universitets studentorkester som heter Snösvänget och det tycker jag är väldigt roligt. Vi spelar en gång i veckan, har mycket framträdanden och hittar på roliga saker tillsammans. Jag har också varit med i två spexföreningar, Umespexarna och Medicinarspexet. De har föreställningar både på våren och hösten.

Hur ser arbetsmarknaden ut i din bransch?
– Det ser väldigt bra ut, Sverige skriker efter byggingenjörer och det finns jobb inom alla områden.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Mina framtidsplaner är att flytta utomlands, till London och jobba som konstruktör. Sedan får vi se vart det tar mig.

Varför just London?
– Det är en så härlig stad, jag skulle vilja testa att bo där några år. Jag tycker mycket om England och tror att jag skulle trivas där.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa byggteknik?
– Att det är en kanonutbildning, det finns bra jobbmöjligheter och är ganska fritt. Det är väldigt vanligt att man byter lite inriktning när man väl jobbar, man är inte låst vid en speciell sak. Det finns goda möjligheter att utvecklas under hela sitt yrkesliv.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Jennifer Eriksson
Varifrån kommer du?
Kungshamn i Bohuslän.
Var bor du?
I lägenhet på Mariehem.
Fritidsintressen
Spelar saxofon i studentorkestern Snösvänget, har medverkar i flera Umespex och Medicinarspex, spelar i ett ska-punkband och håller på med klättring.