Hoppa direkt till innehållet
printicon

På väg mot byggbranschen med IT-intresset i bakfickan

Jonatan Jacobsson började på två olika ingenjörsprogram innan han hittade rätt – tredje gången gillt. Som byggnadsingenjör får han medverka i en högst konkret process, att bygga ett hus. Samtidigt har han stor nytta av sitt IT-intresse.

– I somras när jag gjorde praktik på ett konsultföretag i Lycksele fick jag prova på "Building information modelling" och upprätta ett 3D-underlag för en hel sjukhusbyggnad. Jag har blivit lovad jobb på det företaget efter examen. Jag tror att har man ett dataintresse, har man nästan garanterat ett jobb i byggbranschen.

Jonatan började läsa på universitetet direkt efter gymnasiet, men vägen till examen har inte varit spikrak. Han började på högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik, men när studenterna skulle labba med motorer och växellådor kände han att han hamnat fel. Han klev över till civilingenjörsprogrammet i interaktion och design, vilket passade hans IT-intresse bättre. Han och en kompis hade redan startat egna företag och designade hemsidor och på utbildningen fick han utveckla sina talanger vidare.
– Jag trivdes jättebra, men matten tog helt och hållet kål på mig, berättar han.

Webbutvecklare

Han valde att kliva av utbildningen och flyttade hem till Lycksele, där han fick jobb som webbutvecklare på XIT Systemdesign AB. Där jobbade han drygt ett år med att utveckla kundernas intranät och hemsidor. Det var skönt att få en paus från pluggandet.
– Det var också skönt att vara anställd. Jag lade ner min egen firma, eftersom jag fick arbeta med samma saker som anställd.

I Lycksele träffade Jonatan sin blivande fru och när hon skulle läsa till tandläkare på Umeå universitet följde han med och började på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik.
– När jag jobbade som webbutvecklare saknade jag att hålla på med något som kunde representeras i den fysiska världen. Där väcktes intresset att bli byggingenjör i stället.

Snickeri i familjen

Hus är tydligt konkreta och under utbildningen har Jonatan fått inblick i hela byggprocessen, från till uppförande och löpande fastighetsförvaltning.
– Mest intressant har nog projekteringskurserna varit, då får man lära sig rita en egen byggnad och lär sig bland annat vilka material man kan nyttja och hur fukt och värme transporteras i en byggnad.

Hade du byggt hus innan du började på programmet?
– Nej, men jag kommer från en familj som drivit snickeri i fyra generationer och har förstås sommarjobbat där.
Liknande erfarenheter har flera av hans kurskamrater – men även helt annorlunda. De är en blandad skara, både i fråga om ålder och tidigare sysselsättningar, berättar Jonatan.
– Vi har inte bara de som kommer direkt från gymnasiet, utan också de som jobbat i tio år. De är en stor resurs när man arbetar i projekt tillsammans och har mer livserfarenhet. Vi har bra gemenskap i klassen, till exempel när vi har konstruktionskurser sitter man dag ut och dag in på skolan och räknar tillsammans.

BIM ger nya arbetssätt

Just nu undersöker studenterna i ett fördjupningsprojekt hur så kallad building information modelling, BIM, förändrar arbetssätten i byggbranschen. BIM är byggbranschens svar på den digitalisering som sker i samhället. Där går man från tvådimensionella CAD-ritningar till 3D-modeller med ett utökat informationsinnehåll. I en BIM-modell samlas och organiseras informationen om alla olika byggnadsdelar och informationen kan följa med hela vägen. Från byggstart, under uppförandet av byggnaden och efteråt när det huset står klart, börjar användas och kanske så småningom behöver byggas om.

– Jag fick prova på BIM-modellering i somras när jag praktiserade hos en firma i Lycksele, TM Konsult AB. Då fick jag inventera och rita upp hela höghusdelen av Lycksele lasarett, cirka. 9 000 kvadratmeter. Det var ett oerhört spännande projekt, de ville uppdatera 2D-underlaget med vanliga pappersritningar till ett 3D-underlag. Jag tror jag har gått in i vartenda rum och vrå i sjukhuset.
Det var så intressant att Jonatan Jacobsson fortsatt "snöa in" på BIM:s roll i byggprocessen. I sitt examensarbete utreder han hur landstinget fastighetsavdelning skulle kunna använda BIM och hur pass detaljerade modeller av sina fastigheter de egentligen har behov av.

Tillbaka till Lycksele

– Man kan upprätta en BIM-modell bara för stommen i huset, men det går också få med alla detaljer, ända till spiknivå om man vill. Det kan vara svårt att orientera sig i hela det spektrat, vilken detaljnivå är viktig för den beställer modellen? Jag tittar på vilka standarder som finns i olika länder och intervjuar lokalplanerare, fastighetsingenjörer och andra yrkesroller i landstinget om hur de tänker kring BIM. Utifrån detta föreslår jag en rimlig detaljnivå för landstinget idag och rekommenderar ett arbetsätt som den nivån kräver.

Eftersom Jonatan kan tillgodoräkna sig en del kurser från de program han läst en del av kan han ta sin examen redan till jul. Sedan flyttar han och hans fru Stina tillbaka till Lycksele. Jonatan har redan löfte om anställning på firman där han praktiserade och Stina ska göra studieuppehåll eftersom parets första barn föds i vår.

Var är du om fem år?
– Då är vi fortfarande i Lycksele, vi är så hemkära att vi kommer att stanna där. Förhoppningsvis har jag en konsultroll där jag får driva egna projekt, jag trivs med det sättet att arbeta. När man väljer att läsa till byggingenjör lyfts det ofta fram att man kan bli arbetsledare. Det är sant att byggföretagen söker arbetsledare, med ljus och lykta, men det finns många andra vägar också. Det är en väldigt bred bransch.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

Namn
Jonatan Jacobsson
Varifrån kommer du?
Rusksele utanför Lycksele.
Var bor du?
I lägenhet i centrala Umeå
Fritidsintressen
Det är väldigt säsongsberoende, vi gillar att vara mycket utomhus, åka skoter i fjällen på vintern, åka skidor på längden och utför, åka wakeboard på sommaren, fiska, umgås med kompisar och spela dataspel.
Högskoleprovet
Högskoleprovet

Öka dina chanser att komma in på den utbildning du vill gå.