"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Jättespännande att få följa ett bygge hela vägen”

Märtha Larsson var frisör i 15 år, men fick problem med nacke, axlar och rygg. Nu pluggar hon till byggingenjör i stället och jobbar extra på byggföretaget Selbergs Entreprenad i Umeå, där hon också har en Coop-plats under utbildningen.

– Jag kan se likheter med frisöryrket, i båda fallen skapar man något och det är ett praktiskt jobb. Byggbranschen är dessutom väldigt bred, man kan jobba med många väldigt olika saker, säger hon.

Att tvingas byta bana mitt i livet var ångestfyllt, men blev helt nödvändigt. Det hjälpte inte att Märtha trivdes och var duktig på sitt jobb, där hon var butiksansvarig och handledde frisörelever. Kroppen fixade inte långa arbetsdagar vid frisörstolen längre. Men, vad skulle hon göra i stället? Hon studerade Arbetsförmedlingens lista över bristyrken och fastnade för möjligheten att bli byggingenjör.

– Eftersom jag är lite äldre fick det inte vara en så lång utbildning, plus att det kändes viktigt att välja en bransch där det finns jobb. Min bror jobbar inom bygg som konstruktör, så jag hade lite koll på det. Jag valde också bort sådana branscher där jag skulle ha fått gå ner i lön snarare än upp.

Ser studierna som ett jobb

Under våren innan hon började på byggingenjörsutbildningen läste hon in kurser som hon saknade i matematik, fysik och kemi. Det var med viss bävan hon gick till uppropet följande höst. Skulle hon vara äldst i klassen och kanske enda tjej?

– Men, när jag kom dit träffade jag en bekant som skulle gå samma utbildning och vi är lika gamla. De i klassen var också så himla öppna och jag bestämde mig för att strunta i att jag är äldre. Dessutom är det väldigt stor spridning på åldrar i klassen så det spelade inte så stor roll.

Hur pluggar du mest, ensam eller tillsammans med andra?
– Jag har så dålig självdisciplin, så jag måste se studierna som ett jobb. Oftast sitter jag och en annan tjej i Teknikhuset mellan åtta och tre på dagarna. Det är nästan alltid andra i klassen som är där också, så man går mellan borden och hjälper varandra.

Vilka kurser har varit mest intressanta hittills?
– Det är nog de som handlat om byggprocessen, samt juridik och sådant. Mekanikkurserna hade jag mycket ångest för, man tycker att man inte fattar någonting, men polletten har alltid fallit ner till slut.

Coop-plats ledde till extrajobb

Under vårterminen sökte och fick Märtha en så kallad Coop-plats. Coop står för co-operative education och innebär att studenten får kontinuerlig kontakt med ett företag under studierna, praktik under sommarloven och möjlighet att göra sitt examensarbete på företaget. Märtha har sin plats på byggföretaget Selbergs Entreprenad i Umeå.

– Första sommaren är det tänkt att man ska få en inblick i hur företaget fungerar. Jag fick komma ut på ett bygge och första tiden fick jag prova allt möjligt, till exempel att armera väggar. Sedan fick jag successivt mer arbetsledningsuppgifter, som att jobba med arbetsmiljödokument, ta in offerter och beställa varor. Sedan hade jag turen att få fortsätta extrajobba, så jag har fått följa bygget hela vintern.

Arbetsplatsen är ett stort kontorsbygge i Umestans företagspark. När Märtha började höll man på att resa stommen. Nu är mycket av huset på plats och hon har bland annat jobbat med att mäta ut och markera innerväggar, så att snickarna vet var de ska bygga dessa.

– Det är jättespännande att få följa bygget hela vägen. Det är så otroligt många yrkesgrupper inblandade och man får en helt annan förståelse för vilken stor apparat det är att bygga ett hus.

Snabbt en i gänget

Märtha konstaterar att hon snabbt fick många fördomar krossade när hon började sin Coop-plats. Hon mötte ingen grov jargong på arbetsplatsen och kände sig inte det minsta ifrågasatt som tjej i byggbranschen.

– Jag blev så otroligt varmt välkomnad och alla delar verkligen med sig av sin kunskap, säger hon. Jag var inte beredd på att man så fort skulle bli en i gänget och att det var så öppet klimat.

Ett tiotal kurskompisar har också Coop-platser på företag. För övrigt har studenterna inte så mycket kontakter med arbetslivet under utbildningen utöver gästföreläsningar och några studiebesök. Det hade varit önskvärt med mer arbetslivsinslag, tycker Märtha Larsson. Annars är hon väldigt nöjd med sin utbildning och med lärarna, som hon beskriver som väldigt tillgängliga och hjälpsamma.

Är det något du önskar att du hade vetat mer om utbildningen innan du började?
– Jag hade nog velat veta hur pass konstruktionsinriktad utbildningen i Umeå faktiskt är. Det hade nog både jag och många andra i klassen missat. Det hade kunnat vara tydligare information om vilka spår som finns att välja på.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa till byggingenjör?
– Är man intresserad av byggbranschen, så sök! Jag tycker att det är superroligt, att läsa bygg är det bästa beslut jag tagit.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Eftersom jag trivs så bra på min praktik och har extrajobb där, vill jag göra mitt bästa för att få fortsätta jobba där.

Läs mer om högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik

FAKTA Märtha Larsson

Ålder: 36 år.
Kommer från: Östersund.
Bor: i lägenhet på Teg i Umeå.
Familj: 13-årig dotter.
Studerar: andra året på högskoleingenjörsprogrammet i byggteknik.
Gör på fritiden: gillar att vara ute i naturen mycket.
Umeå med 3 ord: Lättillgängligt. Naturnära. Mysigt.
Mig själv med 3 ord: Positiv. Ambitiös. Målmedveten.
Det gör jag om tio år: förhoppningsvis har jag ett jobb inom byggbranschen, kanske som platschef, jag bor gärna kvar i Umeå och har en sommarstuga någonstans.

Intervju: Anna-Lena Lindskog

 

Publicerad: 2020-04-09