Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Co-op - Försprång i arbetslivet

Projektarbete och examensjobb på ett företag, studiebesök och förtur till sommarjobb. Studenter på högskoleingenjörsprogrammen i maskinteknik och elektronik- och datorteknik vid Umeå universitet har chans att genom en co-op-plats knytas till ett företag under hela sin utbildningstid.

– Det här är ett lysande exempel på hur våra utbildningar kan jobba kontinuerligt och långsiktigt med företag och organisationer utanför akademin. Co-op är en fantastisk möjlighet för våra studenter och höjer kvaliteten i utbildningen, helt i linje med vad vi på bred front eftersträvar. Att högskoleingenjörsutbildningarna går före och visar vägen är väldigt positivt, säger Anders Fällström, vicerektor för utbildning vid Umeå universitet.

Sedan vårterminen 2013 ger teknisk-naturvetenskapliga fakulteten vid Umeå universitet studenter möjlighet till omfattande kontakt med företag under utbildningstiden. Den så kallade co-op-modellen införs på två högskoleingenjörsprogram, maskinteknik och elektronik- och datorteknik.

Projekt och sommarjobb

Co-op står för cooperative education och innebär att studenter erbjuds möjlighet att genom ett arbetsintegrerat lärande göra studiebesök, projektarbeten, examensjobb och få sommarjobba på ett företag i regionen som anmält intresse att ta emot en co-op-student.

Genom att varva sina studier med arbete i ett företag skaffar sig studenter som deltar i co-op ett försprång till arbete efter studierna. Samtidigt har företagen stort behov av att rekrytera kompetenta ingenjörer och genom detta samarbete får de tidigt kontakt med studenter och kan dessutom erbjuda dessa stimulerande uppdrag.

- Tillgången på kompetenta ingenjörer är en överlevnadsfråga för oss och andra företag i regionen. Vi kommer att göra allt vi kan för att ge studenterna möjlighet att utvecklas professionellt i ingenjörsrollen redan under utbildningen. Vi går in i detta arbete med stor entusiasm och ser fram emot att få visa upp våra spännande företag, säger Anneli Jonsson vid Bosch Rexroth i Örnsköldsvik, medlem i referensgruppen för co-op.

Hittills finns Eurocon Consulting AB, Komatsu Forest AB, Indexator Rotator Systems AB, BAE Systems Hägglunds AB, Sigma Industry East/North AB, Cranab AB, Knightec AB, Ålö AB, Sanmina-SCI AB och Bosch Rexroth AB med i co-op-satsningen.

Läs mer om Co-op