Hoppa direkt till innehållet
printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik/ medicinsk teknik

Hej! Du är antagen till Högskoleingenjörsprogrammet i Elektronik och datorteknik och eventuellt med specialiseringen Medicinsk teknik vid Umeå universitet. Jag som skriver detta heter Ville Jalkanen och är ansvarig för programmet. Det är också jag som kommer att ansvara för och ha en del av undervisningen på första kursen Inledande kurs i Elektronik och Datorteknik. Jag och övriga lärare på programmet hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid här i Umeå!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  Programmet startar med upprop och introduktion på måndag 28 augusti (se nedanstående tid och plats). Har du inte möjlighet att närvara vid programstarten måste du meddela det i förväg till programansvarig (Ville Jalkanen).
  Första kursen på programmet heter Inledande kurs i elektronik och datorteknik och startar i samband med programstart. För att börja en kurs ska du registrera dig i Portalen och för detta krävs att du har aktiverat ditt Umu-id (användarkonto), se längre ned.
  Registreringen via Portalen är öppen vid den första veckan vid kursstart. Det är viktigt att du registrerar dig under den perioden, annars kan du förlora din studieplats. Inloggningslänk till Portalen hittar du på studentwebben.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 28 augusti 2017

  Tid: 10.15

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Inledande kurs i elektronik och datorteknik är din ingång till studierna på högskoleingenjörsprogrammet i Elektronik och Datorteknik inklusive specialiseringen Medicinsk Teknik.
  Vi kommer i kursen att introducera några av de verktyg som du behöver under dina kommande studier i elektronik, datorteknik och medicinsk teknik. Det handlar om de fysiska apparater som du kommer att använda - datorn, oscilloskopet, signalgeneratorn, olika typer av mätinstrument och mycket annat. Det handlar också om programvaror som verktyg för simulering av elektroniska kretsar, och för beräkningar och programmering.
  Vi kommer också att diskutera vad det innebär att vara ingenjör och hur man angriper tekniska problem på olika sätt.
  Vi kommer vi att titta på hur du genom att använda ingenjörsmässiga metoder förenklar ditt arbete. Vi kommer att titta på hur man avgränsar ett problem, hur man systematiskt söker en lösning, hur man värderar resultatet och sedan sedan hur man redovisar resultaten på enkelt, tilltalande och lättillgängligt sätt.
  Framförallt hoppas jag att vi kommer att få en inspirerande första kurs och att vi har kul tillsammans.
  Kursmaterial och ytterligare information om kursen kommer att finnas på kurshemsidan på lärplattformen Moodle som blir tillgänglig senast vid kursstart: https://www.moodle.umu.se/course/view.php?id=1075

  Fäll ihop
 • Introduktionskurs i matematik (21/8 till 25/8)

  Veckan innan den första programkursen börjar har du möjlighet att vara med på en repetitionskurs i matematik (Basfärdigheter i algebra). Denna kurs upplevs som nyttig och ger dig en bra start i dina studier eftersom matematik är ett värdefullt verktyg för ingenjören.
  Kursen startar måndag 21 augusti kl. 9.00 i N380 (Naturvetarhuset, Umeå universitet).
  Kursbok: Basfärdigheter i algebra, Albertson m.fl., Studentlitteratur.

  Läs mer och anmäl dig till introduktionskurs i matematik

  Under denna vecka förekommer det också en del välkomstarrangemang och mottagningsaktiviteter och du får en chans att lära känna de andra studenterna på programmet. Några av aktiviteterna sker utomhus så det är bra om du har med dig oömma kläder och skor.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Aktivera Umu-id (användarkonto)

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill aktivera mitt Umu-id.

  Jag vill veta mer om Umu-id.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

   

  Ungefär en vecka efter att du har aktiverat ditt användarkonto kommer du att få ett mejl med information om hur du beställer Umu-kortet. Det kommer till din studentmejl, så kom ihåg att testa att logga in där så att du vet att det fungerar.

  Jag vill veta mer om Umu-kortet

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa för alla

  Save the date! Välkomstmässan – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda. På plats finns utställare som ger tips kring bostad, extrajobb, nöje och föreningsliv. Dessutom blir det uppträdanden och tävlingar. Och mycket mer.

  När: Torsdag 6 september 2018
  Tid: Klockan 10.00 - 15.00

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår!

  Hos oss finns tre studentkårer – Umeå studentkår, Umeå naturvetar- och teknologkår och Umeå medicinska studentkår. Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation.

  Gå med i en studentkår du också!

  Fäll ihop
 • Studentwebben

  Allt du behöver på ett och samma ställe. Här hittar du ditt schema, din lärplattform, kollar studentmejlen eller loggar in i Portalen. Här finns även information om bland annat service på campus och hur du bokar grupprum.

   

  Ja, jag vill kolla in studentwebben

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)