Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Högskoleingenjörsprogrammet i elektronik och datorteknik/ medicinsk teknik

Hej! Du är antagen till Högskoleingenjörsprogrammet i Elektronik och datorteknik med specialiseringen Medicinsk teknik vid Umeå universitet. Jag som skriver detta heter Ville Jalkanen och är ansvarig för programmet. Det är också jag som kommer att ansvara för och ha en del av undervisningen på första kursen Inledande kurs i Elektronik och Datorteknik. Jag och övriga lärare på programmet hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en mycket givande studietid här i Umeå!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  2. Registrera dig på programmet
  Programmet startar med upprop och introduktion på måndag 3 september (se nedanstående tid och plats). Har du inte möjlighet att närvara vid programstarten måste du meddela det i förväg till programansvarig (Ville Jalkanen).
  Första kursen på programmet heter Inledande kurs i elektronik och datorteknik och startar i samband med programstart. För att börja en kurs ska du registrera dig via studentwebben/Portalen och för detta krävs att du har aktiverat ditt Umu-id (användarkonto), se längre ned.
  Registreringen via Portalen är öppen under den första veckan vid kursstart. Det är viktigt att du registrerar dig under den perioden, annars kan du förlora din studieplats. Länk till Portalen finns på www.student.umu.se eller www.umu.se/student.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 3 september 2018

  Tid: 10.15

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets upplägg

  Inledande kurs i elektronik och datorteknik är din ingång till studierna på högskoleingenjörsprogrammet i Elektronik och Datorteknik inklusive specialiseringen Medicinsk Teknik. Kursmaterial och ytterligare information om kursen kommer att finnas på kurshemsidan på lärplattformen Moodle.
  Efter denna kurs följer matematikkursen Algebra för ingenjörer. Därefter fortsätter vi med elektronikämnet, och specifikt Analog elektronik, Digital elektronik, Mikrodatorteknik, och Kommunikationens grunder.


  År 2 fortsätter sedan med programmering, mätsystem och mätmetoder, mikrodatorteknik, analys (matematik). Under senare delen av årskurs 2 har man möjlighet att profilera sig mot till exempel elektronikkonstruktion eller medicinteknik.

  Under årskurs 3 fortsätter du att välja fördjupningskurser, till exempel mot inbyggda system, högfrekvensteknik, datakommunikation, eller medicinteknik. Avslutningsvis genomför man ett examensarbete, ofta hos ett företag.
  Undervisningens upplägg varierar från kurs till kurs. Den kan bestå av föreläsningar där teoriavsnitt behandlas, praktiska laborationer och övningar, samt större projektarbeten. I vissa projektarbeten arbetar man enligt en styrd projektmodell medan i andra använder man sig av problembaserat lärande.

  Fäll ihop
 • Introduktionskurs i matematik (vecka 35, 27/8–31/8)

  Veckan innan officiell programstart så har du möjlighet att delta i en repetitionskurs i matematik, Basfärdigheter i Algebra, som rekommenderas starkt. Denna repetitionskurs hjälper dig att komma igång med studier och bekanta dig med universitetet, ger dig möjlighet att fräscha upp gymnasiematten, samt ger dig sedan en bra start inför matematikkursen senare på hösten.
  Kursen startar måndag 27 augusti
  Kursbok: Basfärdigheter i algebra, Albertson m.fl., Studentlitteratur
  Anmäl dig här: https://www.umu.se/utbildning/kurser/basfardigheter-i-algebra2/
  Under denna vecka förekommer det också en del välkomstarrangemang och mottagningsaktiviteter och du får en chans att lära känna de andra studenterna på programmet. Några av aktiviteterna sker utomhus så det är bra om du har med dig oömma kläder och skor.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)