Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik

Du är antagen till Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik, men innan du kan börja måste du göra några saker innan kursstart. Här får du veta vad du måste göra hur och när. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!

Så här börjar du

 • 2. Registrera dig på kursen

  VIKTIGT! För att behålla din plats på programmet MÅSTE du göra två saker:
  1) Du måste svara JA på det slutliga antagningsbeskedet.
  2) Senast 14 augusti anmäla dig via det anmälningsformulär som finns på www.elkraft.nu att du tänker komma till samlingen i Skellefteå. Avresa måndag 28 augusti från MIUN och UMU. Uppropet för utbildningen sker på plats i Skellefteå måndag em. Se vidare under rubriken Startveckan.

  Fäll ihop
 • 3. Börja kursen

  Måndag 28 augusti

  Tid: Kl 13.15

  Plats: Forumsalen, Laboratoriegränd 13, Skellefteå Campus, Skellefteå

  Fäll ihop

Om kursen

 • Programmets/kursens upplägg

  Jag heter Björne Lindberg och är ansvarig för Elkraftutbildningen vid Umeå universitet.
  Jag vet att du får massor av skriftlig information i samband med studiestarten, men detta brev handlar om den utbildning du har valt – d v s Högskoleingenjör i Elkraftteknik och rör samtliga studenter som är antagna till programmet.

  Utbildningen är efterfrågad av branschen, eftersom väldigt få universitet har haft en hel elkraftutbildning att erbjuda det senaste årtiondet. Därför ser också arbetsmarknaden för den som genomför utbildningen ljus ut. Branschen är under stark förändring. Vind- och solkraft är under uppbyggnad och det forskas på och planeras för andra typer av förnyelsebara produktionskällor. Apparater som ansluts till elnäten har ändrats från resistiva/induktiva till elektroniska laster och den utvecklingen kommer att fortsätta. Dessutom tillkommer nya typer av laster, till exempel laddhybridbilar och elbilar, vilket ställer nya krav på elnätet. Utbildningen har starkt fokus på elkraftkurser.

  Utbildningen är på distans och ges gemensamt av tre universitet: Mittuniversitetet, Umeå universitet och Luleå tekniska universitet. Utbildningen är i stort sett densamma oavsett vilket universitet du har sökt in på.

  Den första kursen för studenter antagna till Umeå universitet är "Introduktion till högskolestudier för högskoleprogram, 1,5 hp" Mer detaljer om denna kurs kommer under samlingsveckan i Skellefteå. De två första kurserna som läses av alla studenterna gemensamt till hösten kommer att ges av Luleå tekniska universitet i Skellefteå och Mittuniversitetet, se nedan.

  Fäll ihop
 • De första gemensamma kurserna i årskurs 1

  De första gemensamma kurserna är Elkraftteknik, Introduktion 7,5 poäng (W0013T) och Algebra för ingenjörer 7,5 poäng (MA117G). Elkraftteknik, introduktion, i läsperiod 1 arrangeras av Luleå tekniska universitet och bedrivs i huvudsak via lärplattformen Canvas. Under första veckan, v 35, är det samling i Skellefteå för alla elkraftstudenter med obligatoriskt upprop. Där kommer också flera examinerande moment att genomföras vilka är poänggivande och du har möjlighet att träffa dina blivande kurskamrater.
  Den andra kursen ges av Mittuniversitetet och heter Algebra för ingenjörer (MA117G) och ges via deras lärplattform Moodle. I år kan lärarna från Mittuniversitetet tyvärr inte närvara på uppstartsveckan i Skellefteå, men finns med på distans under ett pass.

  De företag som medverkar i utbildningen ordnar kostnadsfri resa och boende för samlingarna från det campus (det område där universitetet är beläget) där du är antagen. Du har dock själv ansvar för att ta dig till det campus där du är antagen eller om du hellre vill direkt till campus där samling sker.
  Uppropet för elkraftutbildningen sker på plats i Skellefteå måndag eftermiddag den 29:e augusti. Om ni inte kan närvara i Skellefteå på uppropet men ändå vill behålla er plats måste ni ansöka om dispens.

  Startveckan

  Vi startar programmet med en samlingsvecka i Skellefteå. Uppropet för elkraftutbildningen sker i Skellefteå måndag den 28 augusti kl 13.15 i Forumsalen, Laboratoriegränd 13, Skellefteå Campus.

  Notera att programmet har en senare studiestart än många övriga program.
  Företagen som är med och sponsrar utbildningen anordnar en bussresa från Sundsvall till Skellefteå och boende under veckan. Senast den 14 augusti måste du även anmäla dig via det anmälningsformulär som finns på vår programgemensamma websida www.elkraft.nu att du tänker komma till samlingen i Skellefteå. Dessutom måste du anmäla om du tänker utnyttja erbjudandet om resa och boende. På www.elkraft.nu finns även detaljer om avgångstider, påstigningsplatser mm, så håll noggrann koll på den sidan inför studiestart eftersom justeringar kan ske. Om du inte kan närvara i Skellefteå på uppropet men ändå vill behålla din plats måste du ansöka om dispens. Information om detta hittar du också på http://www.ltu.se/edu/nystudent.
  OBS! Om du anmäler att du ska utnyttja erbjudandet om resan och boende och sedan inte dyker upp utan att avanmäla dig kommer de medverkande företagen att debitera de kostnader de har för att anordna resan och boendet, cirka 2 000 kr. Om du av någon anledning inte avser att påbörja utbildningen är det viktigt att du så snart som möjligt lämnar återbud.

  Fäll ihop
 • Programhemsida

  Programmet har en portal på www.elkraft.nu där du som student hittar all information du kan tänkas behöva. Där finns examensbeskrivningar, datum, blockschema, länkar till kurser osv. och där möts studenter från alla årgångar och från alla tre lärosäten.
  Där finns också olika kanaler för att vi ska kunna kommunicera, tex forum och nyhetsbrev.
  För att komma åt alla delar av sidan måste du genomföra följande steg:
  Observera att registrering på programmets websida och registrering som student på programmet är två olika saker!!
  Registrering på programmets webbsida:
  1. Gå till www.elkraft.nu och skapa ett nytt konto om du inte har ett sedan tidigare. Observera att detta inte är samma konto som du fått till universitets studentportal!
  2. Välj helst ditt riktiga för- och efternamn. Annars kommer vi inte att kunna särskilja er. Skriv in lite kort information om er själv och infoga ett foto. Det är betydligt trevligare att kommunicera om man har ett ansikte bakom kontonamnet.
  3. Klicka på "Registrera mig på denna kurs" på ovanstående adress och använd "Volt" som registreringsnyckel.

  Repetera din gymnasiematte

  För att enklare kunna ta till sig matematiken på universitet är det mycket bra om du har repeterat matematiken inför starten av matematikkurserna. MiUn, som ger kurserna i mattematik på detta program, ger under sommaren en preparandkurs i matematik. Information om hur man startar och genomför kursen finns på www.elkraft.nu under länken "Preparandkurs i Matematik". 

  Utrustningskrav

  Det ställs krav på din tekniska utrustning för att du ska kunna tillgodogöra dig din utbildning på ett bra sätt. Nedan visas de minimikrav som din dator måste uppfylla för att klara detta:
  RAM: 4 GB
  Operativsystem: Windows 7 professional eller senare
  Kamera: USB-ansluten webbkamera eller inbyggd karmera
  Headset: Med hörlurar och mikrofon. Datorns inbyggda högtalare och mikrofon kan annars ge problem med dålig ljudkvalitet vid användning av vissa programvaror.
  Webbläsare: Windows Explorer/Microsoft Edge, Google Chrome, Firefox eller annan webbläsare av nyare version med Adobe Flash Player installerad.
  Internetuppkoppling: Fast uppkoppling minst 1 Mbit. Uppkoppling via mobilt bredband brukar inte alltid fungera så bra.

  Det går även att köra Windows virtuellt i en annan miljö, t ex Mac eller Linux. Dock har du då ett eget ansvar att olika programvaror och anslutna enheter fungerar. Bland annat kommer vi att använda oss av ett oscilloscope som ansluts via USB och där använder vi drivrutiner för Windows.
  Några veckor innan kursstart så kommer ni att få information om användarkonto vid umu. Det ger access till e-mail konto, studentportalen, biblioteket osv.

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)