Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 juli 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Lätt att styra studierna när allt finns på nätet

Ett 15-tal företag är med och sponsrar högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik. Behovet av nya elkraftsingenjörer är stort och framtidsutsikterna goda, konstaterar Johan Magnusson som valt att byta inriktning mitt i yrkeslivet.

Lyssna på intervjun

– Jag har alltid varit intresserad av teknik och el och har tidigare jobbat med lite av varje. Jag pluggade till personalvetare tidigare och har även jobbat som det några år, men kände att jag saknade de tekniska ingenjörsbitarna. Så hade jag ett vikariat som tog slut och då passade jag på att hoppa på den här utbildningen i stället och trivs väldigt bra med det.

Högskoleingenjörsprogrammet i elkraftteknik ges på distans. Hur är det att läsa på distans?
– Det är väl det som lockar lite grann när man kommit in i vuxenvärlden och jobbat ett tag. Då kan det vara svårt att flytta till en liten studieort någonstans och det blir väldigt flexibelt. Man kan lägga upp väldigt mycket själv, det är lätt att styra studierna när allt finns upplagt på nätet. Vill man sitta och studera på kvällar och helger kan man göra det om man har annat att göra på dagarna.

Passar mitt i livet

– Distansutbildningar överlag tror jag drar till sig lite äldre personer. Det är väldigt få i vår klass som kommer direkt från gymnasiet. I princip alla har en karriär bakom sig och vill antingen sadla om helt eller läsa vidare på en utbildning man redan har med sig. Det är nog en utbildning som passar väldigt bra om man är mitt i livet, den är "vuxenanpassad".

Studenterna kan ta del av föreläsningar på internet, där de också kan diskutera med varandra, ställa frågor till lärarna och jobba med grupparbeten. Några gånger per termin träffas hela kursen i Umeå, Skellefteå, Sundsvall eller Jokkmokk.

Vilka kurser tycker du har varit mest intressanta hittills?
– Jag tycker nog att nästan alla kurser har varit intressanta, men på lite olika sätt. Man börjar ju med grundkurser i el och lär sig de grundläggande begreppen. Det är väldigt roligt när man kommer till de mer avancerade kurserna och kan applicera grundbegreppen och bygga utifrån det. Det är svårt att säga någon specifik kurs, allt byggs hela tiden på i svårighetsgrad.

Mindre lärarkontakt

Den enda bristen i en distansutbildning är att kontakten med lärarna blir mindre, tycker Johan Magnusson. Kontakten sker via mejl och forum på internet och det kan ibland vara svårt att formulera en exakt fråga när det är ett sammanhang man inte riktigt förstår. Johan har dock förmånen att ha tre kurskamrater som också bor i Umeå. De träffas dagligen på campus och sitter och pluggar tillsammans. Han trivs bra med Umeå som studentstad, att en fjärdedel av befolkningen är just studenter sätter sin prägel på staden.

Vad gör du vid sidan av studierna?
– Jag har ett aktivt friluftsliv som också passar bra med Umeå. Det är nära till hav, skog och mark och allt man kan tänkas vara intresserad av och det finns många med samma intressen som man kan umgås med.

Har ni praktik under utbildningen?
– Nej, men vi har ett antal samarbetsföretag som är med och sponsrar delar av utbildningen och hos dem finns goda möjligheter att sommarjobba. De flesta företagen har ett relativt uttänkt upplägg för sommarjobbet, så det finns en sorts praktik förutsatt att man själv är aktiv och söker.

Företagen sponsrar

– Det är ju rätt unikt att en universitetsutbildning är sponsrad av ett 15-tal företag. Det energibolag, både stora och mindre som är med. Det beror på att det finns väldigt få elkraftsingenjörer för närvarande och de som finns har ofta kommit upp en bit i åren och närmar sig pensionen. Det finns ett stort behov helt enkelt och det måste utbildas nya.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa elkraftteknik?
– Det man ska tänka på är att även fast det är en distansutbildning är det fortfarande heltidsstudier. Det är kanske det man märkt, det är många som börjar utbildningen, men ett relativt stort bortfall i början. Man har kanske uppfattningen att distansstudier inte är lika krävande som campusförlagda studier, men det är kanske snarare tvärtom. Man får jobba ännu lite hårdare för att man inte har en tät lärarkontakt.

Tror du att du kommer att vara kvar i Umeå efter utbildningen?
– Det är oklart, det finns en del arbetsmöjligheter i Umeå, så det är nog inga problem att få jobb. Det beror nog på vad jag väljer att inrikta mig på.

Namn
Johan Magnusson
Varifrån kommer du?
Umeå
Var bor du?
I lägenhet på Sofiehem
Fritidsintressen
Umgås med kompisar och ägnar sig åt friluftsliv, till exempel paddling och cykling, engagerad i Iksus friluftssektion.
Högskoleprovet
Högskoleprovet

Öka dina chanser att komma in på den utbildning du vill gå.

Läsa program eller kurs?
Läsa program eller kurs?

Läsa program eller fristående kurs - vad är skillnaden?