Hoppa direkt till innehållet
printicon

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik

  • Antal högskolepoäng 180 hp
  • Studietid 3 år (heltid)
  • Starttid Hösttermin 2017

Som maskiningenjör skapar du och producerar tekniska produkter. Robotarmar, bilmotorer, hissar och självgående skogsmaskiner är exempel på produkter som skapas och förbättras av kreativa maskiningenjörer. Du kan arbeta med hela tillverkningsprocessen eller specialisera dig på något led. Många maskiningenjörer arbetar också som arbetsledare.

Under utbildningen

Under dina tre år på programmet får du både teoretiska kunskaper och utvecklar praktisk erfarenhet i allt från datorstödd maskinritning till styr- och reglerteknik. Utbildningen täcker hela tillverkningsprocessen från ritning till färdig produkt. Praktiska övningar ingår i de flesta kurser, och du får även möjlighet att arbeta i projektform. Du får lära dig att bearbeta olika material genom svarvning och fräsning eller skapa fina detaljer med hjälp av CNC-styrda maskiner – och med en dator visualisera hur den färdiga komponenten ska se ut. I andra övningar får du till exempel mäta vibrationer i en elmotor och räkna ut hur man kan förbättra dess konstruktion för att minska buller.

Täta kontakter med företag

Under tio veckor har du möjlighet att bredda din utbildning med kurser i till exempel projektledning, företagsekonomi eller engelska. Under utbildningen ges goda möjligheter till kontakt med företag, till exempel för projekt och examensarbeten. Vi har infört en modell för arbetsintegrerat lärande där du kan söka sommarjobb på ett maskintekniskt företag och göra företagsanknutna projektarbeten på några av kurserna i utbildningen.

Programöversikt

Efter utbildningen

Maskiningenjörer kommer alltid att behövas inom företag som utvecklar och tillverkar till exempel fordon, papper, stål och energi. Allt fler tekniskt avancerade produkter kräver en effektiv tillverkningsprocess och ingenjörer med rätt kompetens. Många maskiningenjörer arbetar som arbetsledare och chefer. Maskiningenjörer med kunskaper utöver de rent tekniska är eftertraktade på arbetsmarknaden.

Som maskiningenjör inom tillverkningsindustrin kan du få ta ansvar för val av material, produktionssätt och vilken utrustning som används i tillverkningsprocessen. De val du gör måste anpassas till miljön, företagets ekonomiska resurser och vilken kompetens som finns.

Vanliga yrken

  • Produktionstekniker
  • Konstruktör
  • Försäljare/marknadsförare inom verkstadsindustrin

Läsa vidare?

Du kan bygga på din utbildning med ytterligare ett års studier och ta en magisterexamen i maskinteknik.

Examen

Högskoleingenjörsexamen.

Anmälan och behörighet

Högskoleingenjörsprogrammet i maskinteknik, 180 hp

Det finns inga tidigare terminer för kursen Hösttermin 2017 Visa tillfällen för efterkommande termin

Startar

Hösttermin 2017

Studieort

Umeå

Undervisningsspråk

Svenska

Antal platser

35 st

Studieform

Normal

Studietakt

100%

Behörighet

Fysik B, Kemi A, Matematik D. Eller: Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet 8/A8)

Urval

Betyg-Högskoleprov 67/33 procent

Anmälningskod

UMU-01560

Anmälan

Sista anmälningsdag var den 18 april 2017. Du kan inte längre anmäla dig.

Studieavgifter

Anmälnings- och studieavgifter krävs för dig som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz. Läs mer på antagning.se

Kontaktformulär

Kontaktformulär

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt personuppgiftslagen

Programmet ges av
Teknisk-naturvetenskapliga fakulteten
Kontaktpersoner för programmet är:
Staffan Schedin, programansvarig