"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Sara växlade väg i livet – från lärare till maskiningenjör

Sara Moraeus var lärare i tio år, hela tiden med en gnagande känsla att hon borde ha valt ett annat yrke. Efter föräldraledighet gjorde hon slag i saken och pluggar nu till högskoleingenjör i maskinteknik vid Umeå universitet. Hon högg också på chansen att få en co-op-plats i ett företag under utbildningen.

– Jag har min plats på Bosch Rexroth i Mellansel utanför Örnsköldsvik. I somras var jag där i sex veckor och fick vara på olika avdelningar och prova på. Det känns väldigt bra och har varit jättegivande hittills. Det är en bra inkörsport i yrket att få komma in på ett företag på det här viset, säger hon.

Nya utmaningar

Efter gymnasiet sökte Sara Moraeus en ingenjörsutbildning i teknisk design i Luleå, men valde att inte börja där. Hon gillar matte, kemi och fysik och bestämde sig i stället för att utbilda sig till lärare i dessa ämnen.

Men, även om det var intressant och givande att jobba med grundskoleelever kände Sara att hon inte riktigt hamnat rätt.
– Att vara lärare är ett viktigt yrke och jag trivdes, men kände samtidigt att jag ville ha nya utmaningar i livet. Jag är också sådan som person att jag gillar att hela tiden lära mig nya saker.

God arbetsmarknad

Föräldraledigheten gav Sara tid att fundera över vad hon egentligen ville göra i arbetslivet.
– Jag valde maskinteknik för att det finns goda arbetsmöjligheter inom det området i Övik. Jag har inte tänkt flytta från Övik, så den biten har också spelat in. Sedan gillar jag att konstruera saker tekniskt och längtar efter att komma in i industrin, där jag upplever att det händer mycket nya saker.

Sara Moraeus dagpendlar till universitetet i Umeå. Det funkar bra, tycker hon.
– Jag tar tåget kvart i åtta och även om vi bara har föreläsningar halva dagen brukar jag vara kvar hela eftermiddagen och plugga. Oftast är jag hemma vid fem. Pluggar jag på tåget både upp och ned har jag en bra bas för att klara mig. På kvällar och helger är det familjen som gäller.

Vilka fördelar finns med att vara en lite äldre student?
– Man har sin yrkeserfarenhet och känner ganska väl vad man kommer att ha nytta av och då lägger man krutet på det, säger Sara. Jag tror man blir mer effektiv och strukturerad. Jag har jobbat 40 timmar per vecka förut och tänker att då lägger jag samma tid på studierna.

Bra med blandade åldrar

– Sedan tycker jag det är jättebra att vara blandade i åldrarna i en klass. Det är bra när vi gör grupparbeten, vi har olika infallsvinklar och tänker på olika sätt. Jag tycker inte man ska låta sig skrämmas av att ha blivit lite äldre och tänka att det är för sent att börja studera.

Sara trivs med utbildningen, hon gillar blandningen av praktiska projekt med fokus på problemlösning varvat med teoretiska kurser. På hennes program har ett samarbete med företag etablerats. Co-op kallas satsningen som genom studiebesök, projektarbeten och examensjobb ger studenter möjlighet att knytas till ett företag i regionen.
– Vår årskull är först ut att testa co-op. Det var nog en annan fördel med att vara lite äldre, man hugger på saker snabbt och jag förstod på en gång att det här var en jättebra grej att haka på.

Studenterna i maskinteknik och elektronik- och datorteknik har fått söka till ett begränsat antal co-op-platser. Det var en intensiv och pirrig dag när företagen genomförde intervjuer, berättar Sara Moraeus.
– Det var i princip som anställningsintervjuer, de ville verkligen veta vilken slags person man är. Det är ju en investering företagen gör i oss, någon där ska ju ta hand om en och man får jobba där två somrar förutom projekt och exjobb.

Hydrauliska motorer

Sara har fått sin plats hos Bosch Rexroth, global tillverkare av hydrauliska motorer. Sådana motorer behövs när man behöver maskiner med höga moment och låga varvtal, till exempel inom sockerindustri, offshore och gruvindustri.
– Just nu har vi en kurs i produktionsteknologi där det ingår ett projektarbete och då är jag och fyra andra kurskompisar på Bosch Rexroth. Vårt projekt handlar om hur man lagerhåller så att produktionen kan rulla på utan stopp. Det är intressant att jobba med ett verkligt problem. Löser vi det känns det som att vi gör riktig nytta.

Eftersom Sara redan har läst vissa matematik- och fysikkurser i sin lärarutbildning hoppas hon klara sin ingenjörsutbildning på kortare tid än tre år. Genom att göra sitt exjobb till sommaren kan hon kapa ytterligare tid fram till examen.

Var befinner du dig om fem år?
– Jag hoppas att jag har jobb och känner att jag har kommit in i yrket. Helst vill jag jobba i ett stort företag där det finns möjligheter att utvecklas genom internutbildning. Det kommer nog att kännas ganska pirrigt att vara ny i ett yrke igen! Sedan får jag hoppas att min erfarenhet som lärare inte varit helt till spillo, utan att jag kan få nytta av den.

Text & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Sara Moraeus
Varifrån kommer du?
Örnsköldsvik
Var bor du?
I villa i Örnsköldsvik
Fritidsintressen
Är ute i naturen, åker snowboard, umgås med familj och vänner.
Högskoleprovet

Öka dina chanser att komma in på den utbildning du vill gå.

Publicerad: 2016-05-18