Hoppa direkt till innehållet
printicon

Hassan älskar friheten i fjällen

Åka skidor, köra skoter, utforska djurliv och växter. Ända sedan barnsben har Hassan Ridha älskat att vara ute i naturen. Nu jobbar han med sitt största intresse, som hundspannsförare och naturguide i Abiskos fjällvärld.

Resan till där han är i dag började egentligen väldigt tidigt. När Hassan var två år gammal flyttade han och hans familj från Iran till Gällivare. Det var där han upptäckte sin passion för naturen. Trots att ingen annan i familjen var någon särskild friluftsmänniska.
– Jag och mina kompisar var alltid ute och åkte skidor, pimplade och körde skoter. Sådant som man gör som barn när naturen finns direkt inpå knuten.

Intresset höll i sig. Medan andra började längta till storstadspulsen efter gymnasiet läste Hassan några strökurser i biologi vid Umeå universitet, bland annat för att fördjupa sig inom fågelskådning. Att han i den vevan upptäckte Naturguideprogrammet var en kompis förtjänst.
– Hon visste om min starka koppling till naturen och att jag är rätt utåtriktad. Därför tyckte hon att naturguide borde vara något för mig. Jag nappade genast.

Sköter hostel och 100 hundar

Som student fick Hassan välja mellan att plugga i Ö-vik eller Kiruna. För honom var valet självklart Kiruna. Han ville komma så nära fjällen han bara kunde, även om det innebar att lämna lägenheten i Umeå och ha något oortodoxa föreläsningar via videolänk.
– Utbildningen var verkligen skitkul! Jag fick lära mig allt från fjällsäkerhet till kulturhistoria, entreprenörskap och affärsutveckling. Och förstås knyta värdefulla kontakter.
Hassan berättar hur han under några av kurserna bodde på ett hostel i Abisko. Han och ägarna fann varandra direkt och snart nog fick han frågan om att börja jobba där.

I dag arbetar han för Abisko.net, ett litet familjeföretag som erbjuder turer med hundspann och övernattning. Det startades av pappan i familjen, Örjan Haverskog, och nu har sönerna tagit över driften. Tillsammans med Hassan och en handfull andra sköter de om två hostel och hela 100 draghundar.
– Det är ganska häftigt. Vi är sju heltidsanställda som bor på plats och tar hand om allt. Stämningen är fantastiskt mysig, som i ett andra hem.

Fjällturismen frodas

För bara några år sedan var företaget nära hälften så stort. Utvecklingen har gått snabbt framåt och enligt Hassan är det framför allt norrskenet som drar nyfikna turister till Abisko.
– Här är hundspann ett roligt och effektivt sätt att ta sig upp på höga höjder och kunna uppleva mycket på kort tid.

En typisk turdag stiger han upp vid sjutiden, äter frukost med sina kollegor och börjar jobba klockan åtta. Först matar han hundarna och sedan är det dags att välkomna dagens första grupp. Under högsäsongen kan det vara småstressigt, med flera turer om både två och fyra timmar på en dag.

Medan någon berättar om var de ska åka, går igenom säkerhetsfrågor och regler att följa, sätter någon annan på draghundarna selar och vajrar. De är alltid tre som hjälps åt, utom på sommaren. När det väl är dags att åka står en guide längst fram i hundspannet. En annan kör skoter bredvid. Det är den personen som har ansvar för säkerheten.
– Här har jag stor nytta av min utbildning. Det är otroligt viktigt att man vet vad man gör och känner sig trygg på fjället. Vad som helst kan hända. Inte minst när man jobbar med stora grupper människor och hundspann i förrädisk terräng. Det är mycket att hålla koll på.

Från fullt ös till egentid

Hassan förklarar att deras gäster ofta kommer från andra delar av världen. Till exempel Asien, Tyskland och Spanien. Något som innebär en extra utmaning, utöver den fläckvisa språkförbistringen.
– Många är ovana att stå på skidor. Därför hamnar de lätt i obalans och åker åt alla håll och kanter. När de styr in i träd eller ramlar trasslar hundarna ihop sig och ja, man har fullt upp.
Samtidigt brukar turerna vara väldigt uppskattade. Inte minst som gästerna under äventyret även får lära sig om kulturarv i Norrbottens län, viss historia och fjällvärldens olika djur och växter.

För egen del stormtrivs Hassan i Abisko och har inga planer på att åka därifrån. Tvärtom. Till stor förvåning för hans mamma, syskon och kompisar som alla numera bor i Stockholm. "Hur kan du bo där uppe, där det är så mörkt och kallt?", brukar de förtvivlat undra och fråga om han inte ska flytta ner till dem i stället.
– Det kommer inte att hända. Det skulle aldrig funka. Jag kan åka till storstan och hälsa på, men för egen del mår jag bäst i fjällen. Här får jag tid för mig själv och att bara vara.

Drömmer om att starta eget

Även hans flickvän bor i huvudstaden, drygt 130 mil bort. Men det menar Hassan inte vara några större problem, trots att de såklart saknar varandra när de inte ses.
– Det är väldigt lätt att åka till Stockholm. Många tror att det ska vara bökigt och dyrt, men det kostar typ 500 spänn med flyg. Tar man nattåget är det ännu billigare. Det går dessutom direkt från Abisko östra och kör raka spåret, utan att stanna.
Snart börjar emellertid ett nytt kapitel i livet. Flickvännen har precis fått jobb i Kiruna.

Får Hassan bestämma flyttar paret ihop i Abisko, där han har planer på att starta eget så småningom. Han har själv sett hur turistlivet i området växer, från att ha varit helt dött vintertid för bara några år sedan. Därför vore drömmen att anordna guidade turer inom sitt största intresse: fågelskådning.
– Jag har både kunskapen och kontakterna, så det finns potential för att min dröm ska gå i uppfyllelse. Men vi är ju två om framtidsplanerna nu, så jag vet ännu inte om jag får som jag vill, säger Hassan och skrattar.

Intervju: Lena Holmberg

Namn
Hassan Ridha
Varifrån kommer du?
Mina föräldrar är från Irak, jag föddes i Iran och växte upp i Gällivare.
Var bor du?
Jag bor i Abisko, men jag har en lägenhet i Umeå också.
Fritidsintressen
Jag gillar fågelskådning, flugfiske, hundar (framför allt Siberian huskies), fjällväxter och att vara aktiv ute i naturen. Allt är kul om det är förknippat med naturen!