"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Högskoleprogrammet till processoperatör

Välkommen till Umeå universitet och Kemiska institutionen. Du har blivit antagen till högskoleprogrammet till Processoperatör, en utbildning som ges på två studieorter, Örnsköldsvik och Skellefteå, och i samarbete med Mittuniversitetet i Sundsvall. Under de kommande två åren kommer du att läsa kurser som ges av både Umeå universitet och Mittuniversitetet, kombinationen av kompetenserna på universiteten innebär att du kommer att vara väl förberedd för att jobba som processoperatör.

Så här börjar du

  • 2. Registrera dig på kursen

    Vi vill påminna dig om att du måste svara på antagningsbeskedet genom att gå in på antagning.se och tacka ja till din plats, så att du inte går miste om din studieplats på programmet. Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss närsomhelst. Du hittar kontaktinformation i slutet av det här brevet. Vi önskar dig varmt välkommen till programmet och hoppas att du ska trivas som student vid Umeå universitet!

    Fäll ihop
  • 3. Börja kursen

    Onsdag 2 september 2020

    Tid: 10.15

    Plats: Se schema

    De första två kurserna på programmet heter Inledande kurs för processoperatörer som ges av Mittuniversitetet och Algebra och analys för processoperatörer som ges av Umeå universitet. Du kommer att läsa kurserna parallellt. Kurserna börjar med registrering och introduktion. Du behöver vara registrerad på kurserna i LADOK för att ha möjlighet att delta och för att kunna få dina resultat registrerade.
    OBS! Om du inte kan närvara vid registreringen och introduktionen behöver du kontakta kursansvarig eller studievägledaren i förväg, annars riskerar du att gå miste om din plats på kursen. Information och schema för kursen kommer att finnas tillgängligt ca 1 månad innan kursstart. Du når schemat för kursen Inledande kurs för processoperatörer genom www.miun.se/schemasok. Observera att schemat uppdateras fram till terminsstart och eventuellt kan det bli förändringar därefter om något oförutsett inträffar.
    Upprop kommer att ske den 2 september kl 10.15 för Inledande kurs för processoperatörer.

    Fäll ihop

Om kursen

  • Programmets/kursens upplägg

    Programmet på Umeå universitet ges på två studieorter Örnsköldsvik och Skellefteå och på Mittuniversitetet är det en distansutbildning. Den huvudsakliga undervisningen kommer att ske via lärplattformarna Canvas (UmUs lärplattform) och Moodle (Miuns lärplattform) samt föreläsningar och handledning via Zoom. Zoom som är ett gemensamt konferenssystem som används av många av Sveriges universitet för distansundervisning.
    Dessutom så träffas vi fysiskt några gånger per termin på någon av universitetsorterna Umeå och Sundsvall. På dessa träffar har vi laborationer, examination och seminarier.

    Följande kurser ingår i programmet:

    År 1
    Introduktion till processoperatörsyrket. Algebra och analys för processoperatörer. Allmän kemi. Kemi med energiteknik. Tillämpad energiteknik. Drift och underhåll. Mineraler, petroleum och kemikalier. Industriförlagd praktik.

    År 2

    Biofiberteknologi. Miljöteknik och hållbar utveckling. Elteknik. Industriella mätsystem. Reglerteknik och automation. Projekt, projektledning och arbetsmiljö. Processer och verktyg för förbättringar. Självständigt arbete för processoperatörer.

    Sista kursen vårterminen år 1 är en praktikkurs. Du är då ute på ett företag och får följa med processoperatörer och lära dig mer om yrket och vad det kan innebära för arbetsuppgifter.

    Du avslutar utbildningen med ett självständigt arbete som ska göras ute på ett företag. Du kommer att få en uppgift att lösa som sedan ska redovisas muntligt och skriftligt för dina studiekamrater och på företaget.

    Fäll ihop
  • Utrustningskrav

    Eftersom utbildningen ges huvudsakligen på distans är de viktigt att du har en datorutrustning som fungerar för att kommunicera med oss och som du kan använda i utbildningen. Vi rekommenderar följande:

    Operativsystem: Windows 7 professional, Windows 8.1 professional, Windows 10 professional eller Max OS X.

    Kamera: USB webbkamera eller inbyggd. Det är viktigt med kamera så att vi kan skapa en känsla av att vi befinner oss i samma rum.

    Headset: Med hörlurar och mikrofon i ett set. (Datorns inbyggda högtalare och mikrofon avrådes.)

    Webbläsare: Firefox, Chrome (senaste versionen) eller annan likvärdig webbläsare.

    Internetuppkoppling: Fast uppkoppling minst 1 Mbit. 3G brukar inte fungera så bra.

    Fäll ihop
  • Uppstartsträff och kontaktuppgifter

    Under den andra veckan på utbildningen, den 8-10 september, planerar vi för samverkansinslag med de företag som är kopplade till utbildningen. Det kommer att bli föreläsningar varvat med andra aktiviteter. I normala fall har vi träffats på en av studieorterna men det är i år osäkert om vi kommer att kunna göra det pga det rådande läget med Covid-19. 
    Det här gör vi för att ni studenter och vi undervisande lärare ska lära känna varandra och för att ni studenter ska få en bra bild av vad det innebär att arbeta som processoperatör. Det är obligatorisk närvaro.
    Vi kommer att återkomma med besked under augusti om det blir en fysisk träff på någon studieort/Umeå eller om vi behöver köra digitalträff under dessa dagar.

    Vid träffar på annan ort än studieorten så utgår ersättning för resa och boende. Ersättningen motsvarar kostnad för buss/tåg och boende på vandrarhem (maximalt 500 kr/natt).

    Kontakta oss!

    Om du har några funderingar tveka inte att ta kontakt med oss.

    Lisa Lundin, programansvarig
    E-post: lisa.lundin@umu.se
    Telefon: 090- 786 88 53

    Sanna Bränström, studievägledare
    E-post: sanna.branstrom@umu.se
    Telefon: 090-786 60 58

    Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

  • Aktivera ditt Umu-id

    Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

    Umu-id kommer du behöva när du ska:
    • registrera dig på kurser
    • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat
    • kolla din studentmejl
    • skaffa Umu-kort
    • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.

    Jag vill aktivera mitt Umu-id.

    Om du får problem att logga in eller aktivera ditt Umu-id kontakta IT-supporten Servicedesk så får du hjälp.

    Fäll ihop
  • Beställ ditt Umu-kort

    När du är på campus Umeå och campus Örnsköldsvik kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.

    Jag ansöker om Umu-kortet på en gång.

    Fäll ihop
  • Se på digitala studiestartsföreläsningar

    Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 22-25 augusti då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Vad vill du veta mer om?

    • Ny på universitetet – en överblick
    • Varför finns studentkåren?
    • IT-tjänster för studenter
    • Studera med funktionsnedsättning
    • Hjälp för att söka, skriva och studera
    • Akademiskt skrivande och studieteknik
    • Din hälsa under studietiden
    • Om existentiell hälsa, mening och balans

    Läs mer om varje föreläsning via länken.

     

    Fäll ihop
  • Sök stöd vid funktionsnedsättning

    Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.

    Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.

    Följ länken för att lära dig mer om stödet och hur du ansöker.

    Fäll ihop
  • Fråga Infocenter om det krånglar

    Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

    Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.

    Hitta till Infocenter (Mazemap)

    Infocenter ger hjälp och stöd

    Fäll ihop

Kontakta oss

Ditt meddelande skickas till Infocenter. Vid behov skickar de vidare till den person som är mer insatt i det som din fråga gäller.

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)