Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Högskoleprogrammet till processoperatör

Välkommen till Umeå universitet och Kemiska institutionen. Du har blivit antagen till Högskoleprogrammet till processoperatör, en utbildning som ges på distans och i samarbete med Mittuniversitetet i Sundsvall. Under de kommande två åren kommer du att läsa kurser som ges av både Umeå universitet och Mittuniversitetet, kombinationen av kompetenserna på universiteten innebär att du kommer att vara väl förberedd för att jobba som processoperatör.

Så här börjar du

 • 1. Tacka ja eller nej

  Om du har blivit antagen till en utbildning eller fått en reservplats behöver du tacka ja för att behålla din plats. Vill du inte ha din plats, kan du låta en reserv få den genom att lämna återbud. Tacka ja eller nej gör du på Mina sidor på Antagning.se senast den 22 juli 2022.

  Behöver du ansöka om stöd för funktionsnedsättning?

  Om du behöver stöd för funktionsnedsättning måste du ansöka om det i god tid innan utbildningen börjar. Läs mer om vilket stöd du kan få och hur du ansöker på vår studentwebb.

  Fäll ihop
 • 2. Registrera dig på programmet

  Vi vill påminna dig om att du måste svara på antagningsbeskedet genom att gå in på Antagning.se och tacka ja till din plats, så att du inte går miste om din studieplats på programmet.

  Om du har några frågor är du välkommen att kontakta oss närsomhelst. Du hittar kontaktinformation i slutet av det här brevet. Vi önskar dig varmt välkommen till programmet och hoppas att du ska trivas som student vid Umeå universitet!

  Fäll ihop
 • 3. Börja programmet

  Måndag 29 augusti 2022

  Tid: 10.15

  Plats: Se schema, länk till schemasök nedan

  De första två kurserna på programmet heter Inledande kurs för processoperatörer som ges av Mittuniversitetet och Algebra och analys för processoperatörer som ges av Umeå universitet. Du kommer att läsa kurserna parallellt. Kurserna börjar med registrering och introduktion.

  Du behöver vara registrerad på kurserna i LADOK för att ha möjlighet att delta och för att kunna få dina resultat registrerade. Om du inte kan närvara vid registreringen och introduktionen behöver du kontakta kursansvarig eller studievägledaren i förväg, annars riskerar du att gå miste om din plats på kursen. Information och schema för kursen kommer att finnas tillgängligt ca 1 månad innan kursstart.

  Du når schemat för kursen Inledande kurs för processoperatörer genom www.miun.se/schemasok. Observera att schemat uppdateras fram till terminsstart och eventuellt kan det bli förändringar därefter om något oförutsett inträffar.

  Upprop kommer att ske den 29 augusti kl 10.15 i samband med uppstart av kursen Inledande kurs för processoperatörer.

  Fäll ihop

Om programmet

 • Programmets/kursens upplägg

  Programmet ges som distansutbildning. Den huvudsakliga undervisningen kommer att ske via lärplattformarna Canvas (UmUs lärplattform) och Moodle (Miuns lärplattform) samt föreläsningar och handledning via Zoom. Zoom som är ett gemensamt konferenssystem som används av många av Sveriges universitet för distansundervisning.

  Fysiska träffar 2-3 ggr per termin

  Dessutom så träffas vi fysiskt 2-3 gånger per termin på någon av universitetsorterna Umeå och Sundsvall. Resa och boende för träffar på campusorterna bekostas av studenterna själva och studenterna ansvarar för att själva boka resa och boende. På dessa träffar har vi laborationer, examination och seminarier.

  Följande kurser ingår i programmet:

  År 1
  Introduktion till processoperatörsyrket. Algebra och analys för processoperatörer. Allmän kemi. Kemi med energiteknik. Tillämpad energiteknik. Drift och underhåll. Produktion av mineraler, petroleum och kemikalier. Industriförlagd praktik.

  År 2

  Biofiberteknologi. Miljöteknik och hållbar utveckling. Elteknik. Industriella mätsystem. Reglerteknik. Projekt, projektledning och arbetsmiljö. Processer och verktyg för förbättringar. Självständigt arbete för processoperatörer.

  Sista kursen vårterminen år 1 är en praktikkurs. Du är då ute på ett företag och får följa med processoperatörer och lära dig mer om yrket och vad det kan innebära för arbetsuppgifter.

  Du avslutar utbildningen med ett självständigt arbete som ska göras ute på ett företag. Du kommer att få en uppgift att lösa som sedan ska redovisas muntligt och skriftligt för dina studiekamrater och på företaget.

  Fäll ihop
 • Utrustningskrav

  Eftersom utbildningen ges huvudsakligen på distans är de viktigt att du har en datorutrustning som fungerar för att kommunicera med oss och som du kan använda i utbildningen. Vi rekommenderar följande:

  Operativsystem: Windows 7 professional, Windows 8.1 professional, Windows 10 professional eller Max OS X.

  Kamera: USB webbkamera eller inbyggd. Det är viktigt med kamera så att vi kan skapa en känsla av att vi befinner oss i samma rum.

  Headset: Med hörlurar och mikrofon i ett set. (Datorns inbyggda högtalare och mikrofon avrådes.)

  Webbläsare: Firefox, Chrome (senaste versionen) eller annan likvärdig webbläsare.

  Internetuppkoppling: Fast uppkoppling minst 1 Mbit. 3G brukar inte fungera så bra

  Fäll ihop
 • Uppstartsträff & kontaktuppgifter

  Under den andra veckan på utbildningen, den 6 - 8 september, planerar vi för samverkansinslag med de företag som är kopplade till utbildningen som i år kommer att genomföras gemensamt i Sundsvall på Mittuniversitetet. Det kommer att bli föreläsningar varvat med andra aktiviteter. Det här gör vi för att ni studenter och vi undervisande lärare ska lära känna varandra och för att ni studenter ska få en bra bild av vad det innebär att arbeta som processoperatör. Det är obligatorisk närvaro.

  Kontakta oss!

  Om du har några funderingar tveka inte att ta kontakt med oss.

  Programansvarig
  Lisa Lundin
  E-post: lisa.lundin@umu.se
  Telefon: 090- 786 88 53

  Studievägledare
  Sanna Bränström
  E-post: sanna.branstrom@umu.se
  Telefon: 090-786 60 58

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)