Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 juli 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Stefan håller ögonen på kemiska processer

Medan enorma mängder svavelhaltiga gaser från smältverket omvandlas till svavelsyra och svaveldioxid övervakar Stefan Eriksson att inget går snett. Utbildningen till processoperatör vid Umeå universitet ledde raka spåret till fast jobb på Boliden Rönnskär i Skelleftehamn där han stortrivs.

– Stämningen är oslagbar faktiskt, tycker han. Eftersom jag är uppvuxen i Skelleftehamn kände jag till arbetsplatsen rätt väl innan också, genom kompisar och deras föräldrar. I stort sett varannan på orten jobbar ju på Rönnskär.
Teknik och naturvetenskap har alltid intresserat Stefan Eriksson och han hade lätt för både matte och fysik i skolan. Trots det slog han efter gymnasiet in på ett annat spår och läste enstaka kurser på Umeå universitet i historia och ekonomi.
– Men, efter ett tag började jag känna att jag ville ha en examen och komma ut i yrkeslivet.

Företagens intresse avgjorde

En tidningsannons väckte hans intresse för det nystartade tvååriga programmet till processoperatör. Att flera stora företag drivit på för att få i gång utbildningen som sker i nära kontakt med näringslivet avgjorde valet.
– Jag kände att det fanns en framtid i yrket, säger han.
Utbildningen är förlagd till Piteå, Örnsköldsvik, Gällivare, Kiruna och Pajala. Stefan Eriksson gick båda åren i Örnsköldsvik.
– Ö-vik är ingen studentstad på samma sätt som Umeå, men det fungerade riktigt bra ändå att läsa där. Det blir en väldig tajt gemenskap eftersom man inte är så många studenter.

Tar hand om gaserna

Han fick göra praktik och även sitt examensarbete på Boliden, vilket starkt bidrog till att ett jobb väntade på honom där direkt efter utbildningen.
– Ja, det tror jag absolut var viktigt. De fick lära känna mig och det var bra att få visa framfötterna genom praktiken. Jag jobbar faktiskt fortfarande på samma avdelning.
En processoperatör övervakar och styr processer i en industri. I Stefans fall handlar det om en kemisk process. Han och hans kollegor tar hand om tonvis av gaser från smältverket. Inkapslade i enorma tankar omvandlas gaserna, som innehåller mycket svavel, till svavelsyra och flytande svaveldioxid.
– Det är egentligen ett steg i reningen samtidigt som vi får ut en ny produkt, förklarar han.

Många ser nog framför sig ett jobb där man sitter och stirrar in i en datorskärm hela dagarna. Det låter inte så kul?

– Nej, visst finns det tråkiga stunder. Att kunna hantera tristess är en del av jobbet som processoperatör, säger Stefan Eriksson. Man får sysselsätta sig med att tänka analytiskt, det finns alltid något att titta närmare på och förbättra i processen.
Ibland är processoperatörerna ute i verket. Eftersom alla kemiska reaktioner sker i ett slutet system är det viktigt att få närheten till processen, så att man ser och förstår vad som egentligen händer, säger Stefan Eriksson.

Han tycker att arbetet är både omväxlande och stimulerande. Ibland behöver operatörerna bara hålla ett öga på processen, andra dagar måste de styra den helt manuellt många timmar i sträck.
Processoperatörerna jobbar i skift och Stefans arbetspass kan infalla alla tider på dygnet.
– Samtidigt medför rundskift att man får ganska mycket fritid. Jag jobbar egentligen inte så många timmar på en heltid.

Stefan Eriksson är nöjd med sitt yrkesval. Processoperatörer är efterfrågade på arbetsmarknaden och finns i många olika typer av industrier.
– Det är inte så mycket ruljangs på operatörer. Har man väl kommit sig in är man ofta kvar på samma ställe länge. Men, det finns absolut utvecklingsmöjligheter, genom internutbildningar eller att man jobbar vidare i något annat företag.

Tror du att du blir kvar på Rönnskär?

– Ett antal år åtminstone, jag har mycket kvar att lära!

Namn
Stefan Eriksson
Varifrån kommer du?
Skelleftehamn
Var bor du?
Skellefteå
Fritidsintressen
Fiske, friluftsliv, motion och fotografering.
Högskoleprovet
Högskoleprovet

Öka dina chanser att komma in på den utbildning du vill gå.

Läsa på universitet – så funkar det
Läsa på universitet – så funkar det

Kurs, program, högskolepoäng, examen, behörighet...

Studievägledning
Studievägledning

Osäker på vad du ska läsa eller hur du ska planera dina fortsatta studier? Prata med oss!