"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Axel Bramell

Att fysträning behövs för att prestera som idrottare är väl känt. Att träning kan användas för att minska risken för ohälsa eller vara del av en sjukdomsbehandling, är kunskap som börjar bli allt mer allmänt känd. Larmrapporter om ökande ohälsa och ett mer stillasittande liv har lett till att hälsa och träning är en växande bransch såväl i Sverige som internationellt.

Man kan säga att dagens träningsintresserade personer ställer högre krav på sin träningsplanering. Det kan handla om skräddarsydda träningslösningar utifrån fitnessnivå, gammal skada, sjukdom eller vilken typ av träningsmål en person har, exempelvis att genomföra en specifik tävling som exempelvis Vasaloppet.

- Hälsa och träning är en framtidsbransch för idrottsfysiologer och fys.tränare, bland annat på grund av att både livsstilsrelaterad ohälsa och psykisk ohälsa ökar i samhället, säger Axel Bramell, idrottsfysiolog.

Ny teknologi

Forskning om träning för hälsa har lett till en stark utveckling också vad gäller teknologi inom hälso- och fitnessbranschen. En stark utveckling av aktivitetsklockor och träningsappar för smartphones har inneburit att träningsintresserade personer på ett ganska enkelt sätt kan få mer information om sin träning.

Axel jobbar på ett privat företag i Malmö, i ett testlabb där det framför allt handlar om konditionsidrott och företagshälsovård. Efter en kort tid på testlabbet erbjöds han jobbet som platschef.

Vägen till det här jobbet har gått via Tränarprogrammet och det Idrottsmedicinska magisterprogrammet vid Umeå universitet, masterstudier i Stockholm och vidare till jobb med fystester och träning på en rehabklinik i Saudiarabien.

- Jag jobbade med både patienter som behövde träna under och efter rehabilitering, och med fotbollsspelare i 5 av lagen i den saudiska fotbollsligan. Jag är mycket glad för den erfarenhet jag fick där.

Väl tillbaka i Sverige slumpade det sig så väl att han fick det här jobbet han länge velat ha, i hemstaden Malmö dessutom. Han jobbar huvudsakligen med att utföra fystester och att utifrån testresultaten utforma anpassade träningsprogram.

Fokuserade på labbtester

I sina examensarbeten, på både kandidatnivå på Tränarprogrammet, och på magisterprogrammet i Umeå, fokuserade Axel på labbtester av olika slag. Hans intresse låg i just den inriktningen, så det var en bra grund för honom i de fortsatta studierna och när han senare sökte jobb. Examensarbetet gav honom praktisk och teoretisk kunskap som var en merit när han sedan sökte jobb.

Mycket praktisk träning ökar helt klart möjligheten att få jobb

- Det är viktigt att man så mycket som möjligt under utbildningen tränar på att göra labbtester med olika typer av testutrustning, säger Axel, så att man kan känna sig självständig och trygg när man kommer ut i arbetslivet.

- Det krävs att man har mycket kunskap och har tränat mycket när man ska välja tester, tolka resultat och utifrån dessa skapa träningsupplägg.

Nya Idrottsfysiologiprogrammet bygger på mycket praktisk träning i fyslabb, och det tycker Axel är ett stort plus.

- Mycket praktisk träning ökar helt klart möjligheten att få jobb.

Internationell standard

En annan fördel Axel ser med det nya programmet, är att man kan bli certifierad enligt en internationell standard. Certifieringen ökar möjligheterna att jobba internationellt som idrottsfysiolog.

Som idrottsfysiolog kan man jobba som Axel gör, som testansvarig för ett idrottslag eller ett behandlingscenter, med friskvårdstester inom ett friskvårdsföretag. Möjligheterna är många, i Sverige och internationellt.

Namn
Axel Bramell
Varifrån kommer du?
Malmö
Var bor du?
Malmö
Publicerad: 2019-10-16