Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Marcel ser fram emot praktik i Chile

Marcel Salas Lindell är inne på andra halvan av juristprogrammet vid Umeå universitet. Efter sex terminer känner han att han vill fördjupa sig i internationell rätt och mänskliga rättigheter. Nu väntar en terminslång praktik på svenska ambassaden i Santiagto: - Känslorna är många, men det är så det ska vara när något som man velat går hela vägen fram, säger han.

Vad fick dig att välja juristprogrammet?
- Det var faktiskt arbetsrätten. När jag jobbade i restaurangbranschen och många gånger blev orättvist behandlad fick jag upp ögonen för den.

Vad tycker du om utbildningen?
- Det är mycket nyttiga saker man får lära sig, både för egen del och för att hjälpa andra. Det finns även många framstående lärare på institutionen som kan leverera mycket kunskap. Upplägget är mycket bra och väl förberedande inför arbetslivet.

Vad finns det för fördelar med att läsa i Umeå?
- Är man från en större stad – som jag – är det ett bra sätt att komma bort från all stress som gäckar ens vardag. Man kan lägga mycket mer tid på att fokusera på plugget och det gör en klokare! Umeå är även en växande stad och det finns mycket spännande att utforska.

Nu ska du åka på en terminslång praktik på svenska ambassaden i Santiago de Chile. Vad spännande! Hur känns det och hur fick du den platsen?
- Det som till synes verkade vara en 'kul grej' att bara ansöka om nådde hela vägen fram, vilket jag aldrig trodde skulle ske! Jag är upprymd, lycklig och otroligt taggad men även skräckslagen, osäker och rädd. Känslorna är många, men det är så det ska vara när något som man velat går hela vägen fram även om man aldrig hade kunnat tro det.

- Jag ansökte direkt till ambassaden där de senare valde ut sju stycken för en intervju. Efter intervjuerna begärde de två referenspersoner och när det var avklarat fick just jag platsen. Ett krav vid praktik på ambassader i utlandet är att man kan språket i det land man avser söka till.

Ser du fram emot att läsa någon särskild kurs framöver?
- Jag har efter sex terminer kommit fram till att jag vill fördjupa mig i den internationella rätten och mänskliga rättigheter. Det finns även en valbar kurs under termin 8 som består av en nordisk rättegångstävling som jag tänker läsa nästa år.

Vad tycker du om Umeå som studentstad?
- Umeå är en lugn stad där man kan fokusera på studierna, vilket var den största anledningen till att jag sökte mig hit. Det finns även ett bra studentliv med många trevliga tillställningar runt Campus. Allting finns här, träning, uteliv, restauranger, studentliv och björkar!

Vad vill du jobba med efter din examen?
- I och med den kommande praktiken kan det mycket väl börja luta mer åt arbete inom den internationella rätten. Utrikesförvaltningen är faktiskt sjukt spännande! Man kommer även i kontakt med många olika rättsområden i och med detta, vilket ändå ger variation. Detta betyder alltså att jag inte helt har bestämt mig ännu...

Vad vill du säga till studenter som fundera på att söka juristprogrammet i Umeå?
- Vill du ha tid att satsa på studierna och samtidigt få frisk luft – kom hit! Atmosfären är mycket bra och man känner sig betydelsefull som juriststudent vid Umeå universitet.

Namn
Marcel Salas Lindell
Varifrån kommer du?
Stockholm
Var bor du?
Umeå