"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

I Umeå är programmet mer inriktat på hjärnan och neurovetenskap jämfört med på andra universitet

Hur fick du information om programmet?

Gammalt hederligt googlande ledde så småningom fram till att jag hittade kandidatprogrammet i kognitionsvetenskap. Jag gillade det tvärvetenskapliga perspektivet och blandningen av ämnen. 

Varför valde du kognitionsvetarprogrammet i Umeå?

När jag väl hade kommit fram till att det var kognitionsvetenskap jag ville läsa var Umeå ett enkelt val. Jag var väldigt intresserad av att förstå hur hjärnan fungerar, på en så detaljerad nivå som möjligt. Till skillnad från de andra universiteten där man också kunde läsa kognitionsvetenskap var Umeå universitet mer inriktade på just hjärnan och neurovetenskap.

Vad är bra med programmet?

Programmet har både bredd och djup. Ena veckan lärde man sig om hur nervceller är uppbyggda – veckan därpå kunde det handla om filosofi och människors fria vilja. Du har också möjligheten att styra inriktningen själv genom valbara kurser.

Vilken var din favoritkurs?

Alla kurser inom neurovetenskap och psykologi är klara favoriter, men det fanns en kurs som stack ut, Tillämpad kognitiv psykologi, som fick mig att bli intresserad av att utreda händelser, vilket är vad jag jobbar med idag.

I kursen Tillämpad kognitiv psykologi lärde vi oss om hur människor interagerar med sin omgivning och vad som påverkar oss i olika arbetssituationer. Vi hade ett kort inslag om en flygolycka (Gottrörakraschen) och pratade om vikten av att förstå händelser ur ett helhetsperspektiv. Det var första gången jag kom i kontakt med MTO-perspektivet (Människa-Teknik-Organisation), att se till mänskliga, tekniska och organisatoriska faktorer för att få en helhetsbild över orsaker till varför en olycka kunnat inträffa och vad man behöver åtgärda för att det inte ska hända igen.

Hur trivdes du i Umeå?

Jag trivdes otroligt bra i Umeå fastän jag flyttade dit utan att känna någon. Sedan jag flyttade därifrån 2016 har jag längtat tillbaka många gånger. Umeå är en lagom stor stad och perfekt om man gillar musik, konst, god mat och natur.

Vad jobbar du med nu?

Sedan våren 2019 arbetar jag som olycksutredare (järnväg) på Trafikverket. Där utreder jag allvarliga tillbud och olyckor ur ett MTO-perspektiv. Innan dess arbetade jag som händelse- och riskutredare på Forsmarks kärnkraftverk.

Hur gick det till när du fick jobbet, hur såg vägen fram till anställningen ut?

Jag höll utkik efter jobbannonser som lät intressanta och fick möjligheten att komma på intervju. Alla arbetsgivare känner däremot inte till vad kognitionsvetenskap är, så det gäller att förklara för dem varför de behöver en kognitionsvetare i sin organisation!

Vad har du haft mest nytta av från utbildningen i ditt nuvarande jobb?

Utbildningen gav ett helhetstänk och förmågan att koppla ihop information från olika ämnesområden med varandra. Det har jag haft mest nytta av på jobbet.

Dina tips till de som funderar att söka till programmet?

Var inte rädd för att söka programmet även om du inte är intresserad av alla olika ämnen. Det tvärvetenskapliga perspektivet gör att det blir intressant ändå, när du inser hur mycket de olika områdena gränsar till varandra.

Namn
Helena Jonsson
Varifrån kommer du?
Tullinge
Var bor du?
Uppsala
Fritidsintressen
Matlagning, poddlyssnande och att gå på musikquiz tillsammans med kompisar.
Publicerad: 2021-02-23