Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 29 oktober 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Therese – kulturarbetare i gummistövlar

Therese Forsberg valde utbildning utifrån sitt största intresse – naturen. Men vad skulle hon då bli, egentligen? Tidigt fick hon nys om möjligheten att bygga på utbildningen med vetenskapsjournalistik. Det blev hennes väg och i dag är hon frilansjournalist med natur och miljö som specialitet.

– Jag var vikarie inom Sveriges Radio i flera år, men bestämde mig för att jag lika gärna kunde "äga" min oro för att få jobb. Jag kommer från en företagarfamilj, så att driva företag kändes naturligt. Nu har jag frilansat i fem år och trivs jättebra.

Tv-produktion från start till mål
När vi ses har Therese Forsberg precis avslutat åtta veckors uppdrag som researcher för SVT:s Studio Natur som spelas in i Umeå. Hon har jobbat med tv tidigare, men det är första gången hon varit med om en hel produktion från start till mål. Programmen sänds hösten 2015.

– Det har varit jättespännande och oerhört intensivt. Jag har gjort allt från att sammanställa frågor från tittare och hitta på idéer till experiment vi kan ha med i programmet. I dag till exempel har jag samlat in myror.

Om vi backar bandet lite, varför valde du att läsa biologi?
– Det har alltid varit mitt intresse, jag samlade in blommor och lade i press och sånt och jag gick naturvetenskapligt program på gymnasiet. Sedan visste jag inte vad jag ville göra, jag minns hur jag satt på kökssoffan hemma och grinade för att jag inte visste vad jag skulle välja. Då sade mamma "Tänk efter, Therese. Vad är det du gillar att göra?". Jag tänkte att det kan man väl inte jobba med? Eller kan man det? Men jag sökte till biologutbildningen och kom in.

Byggde på med journalistik
Ovissheten vad man blir efter att ha pluggat biologi hängde kvar när hon började på universitetet i Umeå, men så kom en studievägledare och informerade om påbyggnadsutbildningen till vetenskapsjournalist.

– Det var som om himlen öppnade sig, änglarna trumpetade och det uppenbarade sig: Aha, det är det jag ska bli!

Efter det valde Therese att bara läsa kurser hon tyckte var roliga, så många hon kunde klämma in på dryga tre år. Hon lade fokus på grön biologi och ekologi och kurser med mycket fältarbete.

– Jag valde bara det bästa ur biologkakan. Jag lade också mycket fritid på att jobba för teknologkårens tidning. Den var en fantastisk skola, erfarenheten därifrån har senare gett mig professionella uppdrag.

Hur gick när du var klar med journalistutbildningen och skulle hitta jobb?
– Det var en läskig vår, jag tror jag sökte 40 sommarvikariat och ingen svarade. Jag hade precis börjat söka andra jobb när en tjej jag känner tipsade mig om att ringa Radio Örebro. Hon hade sommarjobbat där och visste att kanalchefen brukade våga satsa på osäkra kort. Jag skickade in ansökan och sedan gick det bara en halv dag innan jag blev uppringd. Det var min biologbakgrund de fastnade för. Det dräller av journalister, men inte journalister med naturvetenskaplig bakgrund.

Trivs som frilans
Efter sommarvikariatet fortsatte Therese i vikariesvängen. Hon jobbade på lokalradion i Örebro, Karlskrona, Uppsala och Växjö, samt för Naturmorgon i P1. De fasta jobben lät däremot vänta på sig och till sist bestämde hon sig för att bli frilans.

Vilka uppdragsgivare har du?
– Jag har återkommande uppdragsgivare jag känner mig trygg med och i bästa fall ligger uppdragen i linje med det jag vill och kan. Naturmorgon i P1 är en av dem och så är jag redaktör för en liten föreningstidskrift. I mitten på pyramiden finns välbetalda ströuppdrag som kanske inte alltid ligger "spot on" för mitt naturintresse. Och så har man toppjobben, inte alltid välbetalda, men sjukt roliga.

Therese trivs bra med frilanstillvaron, men tillgången på uppdrag går upp och ned.
– Just nu går det jättebra, men för tre månader sedan sökte jag jobb som servitris. Så är det hela tiden, det går i perioder och ofta löser det sig. Men ibland är det jobbigt och man söker jobb man egentligen inte vill ha.

När har du som roligast på jobbet?
– När jag får vara ute! Jag ser mig själv som en kulturarbetare med gummistövlarna på. Det handlar hela tiden om att hitta olika sätt att finansiera den livsstilen, att få vara ute i naturen. I sommar ska jag spana efter björn tillsammans med en duktig fotograf. Det blir ett reportage till Naturmorgon om det, men det är så roligt att det knappt känns som jobb.

Vad tänker du när du ser tillbaka på studietiden i Umeå?
– Jag älskade Umeå, studenttiden var fantastisk.

Vad var det som gjorde tiden i Umeå bra?
– Framförallt kårengagemanget, en av de absolut roligaste sakerna var när vi drev mottagningsveckorna i ett jättestort tält på campusängarna, det var innan kåren hade ett eget hus. Jag var med i projektgruppen och det var otroligt lärorikt och en fin gemenskap med de andra. Jag har fortfarande kontakt med flera av dem jag var engagerad i kåren och kårtidningen tillsammans med.

Var ser du dig själv om tio år?
– Då gör jag exakt det jag gör i dag, men får vara ännu mer ute i skogen. Drömsitsen är att jag fortfarande frilansar och att folk ber mig komma och göra coola reportage från främmande platser.

Namn
Therese Forsberg
Varifrån kommer du?
Sörgården, en by utanför Härnösand.
Var bor du?
I lägenhet i Haparanda.
Fritidsintressen
Fotograferar, håller på med musik, är gärna ute i naturen.