"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Det är väldigt kreativt och ett högt tempo”

Fanny Eklund hade höga förväntningar när hon började läsa industridesign på Designhögskolan vid Umeå universitet. Förväntningarna infriades med råge och hon trivs med den kreativa miljön på skolan. I framtiden hoppas hon få jobba med design inom medicinområdet.

Lyssna på intervjun

Det är ett jätteintressant område, säger hon. I ett skolprojekt har jag designat en kuvös, där jag utgått mer från barnets perspektiv. En nyfödd bebis som är för tidigt född har jättekänsliga ögon, de tål knappt ljus och i dagsläget täcker man för deras ögon med gasbinda eller tyg. Det är ju inte så kul att inte få se något, när de ligger i livmodern ser de ganska mycket. Så jag gjorde en kuvös som är som en kram, ergonomisk och rundad i botten och så har den ett glas som tonar sig när lamporna tänds i rummet, precis som glasögon som tonas när man går ut i solen.

Gick förberedande konstutbildning

Redan när hon var liten visste Fanny Eklund att hon ville bli designer. Hon gick designprogrammet på gymnasiet i Umeå och flyttade sedan till Stockholm, där hon gick en förberedande konstutbildning, samt läste kurser i entreprenörskap och företagsekonomi.
I Stockholm träffade hon sin nuvarande sambo, jobbade några år i butik och i samband med att parets andra barn föddes kände hon att det var dags att göra verklighet av designdrömmarna. Familjen flyttade till Umeå och Fanny började på kandidatprogrammet i industridesign.

Hur var det att börja plugga på Designhögskolan?
– Jag hade ganska höga förväntningar, men måste säga att de uppfylldes. Det är en jättehärlig miljö här, väldigt kreativt och ett högt tempo så att man lär sig mycket.

Vad läste ni under de första åren?
– Vi började med en skisskurs och det var jättebra, för alla låg på lite olika nivå och då fick man en jämnare nivå i klassen, så det var ett väldigt smart upplägg. Sedan hade vi lite blandade kurser och en verkstadskurs som egentligen var den som gav mest under första året. Vi lärde oss mer om produktionsteknik och hur det funkar när man kommer ut i branschen och ska lära sig sätta ihop olika produkter.

Alla har egna arbetsplatser

Studenterna på Designskolan har egna arbetsplatser i ett öppet kontorslandskap. Där tillbringar de mycket tid, det lyser i skolan nästan dygnet runt. Fanny som har småbarn måste se till att vara effektiv och flexibel. Oftast är hon i skolan mellan nio fem. Behöver hon jobba med uppgifter utöver det blir det för det mesta hemifrån när barnen somnat.
Under många kurser arbetar studenterna i projekt i samarbete med företag som hört av sig till skolan för att få hjälp att lösa ett designproblem.
– Ett jätteroligt projekt vi hade i våras var ett biogasprojekt, då vi fick göra en "dispenser" eller tankstation för biogas som skulle uttrycka biogas. Som stationerna ser ut i dag ser de väldigt mycket ut som en vanlig bensinstation.

Hur gjorde du för att stationen skulle få ett annorlunda uttryck?
– Jag ville att det skulle kännas som att biogas verkligen är något naturligt och eftersom biogas innehåller vatten använde jag vatten som en funktion. Det tar ganska lång tid att tanka biogas och jag ritade dispensern som en hög cylinder med en indikator med vatten som steg i samma takt som bilen fylldes med biogas för att visa hur lång tid det var kvar av tankningen och visualisera något som kändes tryggt och harmoniskt.

Hur har du utvecklats under åren på utbildningen?
– Väldigt mycket, både visuellt och hur jag kan få fram en idé tydligare. Kanske framförallt i hur jag väljer att presentera saker. Jag är extremt dålig på att ljuga och dessutom är jag perfektionist. Då blir det svårt att sälja in grejer, om man inte riktigt tror på dem själv. Så det jag egentligen lärt mig mest är att man inte behöver peka på exakt allting och absolut inte säga det man själv är missnöjd med i en design, för det uppfattar sällan någon annan än en själv. Storytelling är det jag lärt mig mycket här.

Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Just nu försöker jag att inte stressa upp mig så mycket för framtiden, det brukar lösa sig. Jag skulle gärna vilja stanna i Umeå, men det är inte säkert att det går. Jag har precis sökt in till masterprogrammet i avancerad produktdesign, men det är väldigt många som söker dit från hela världen. Det jag vill göra är att skapa intuitiva produkter som inte är så miljövidriga som många produkter är i dag. Sedan får vi se vilket företag jag hamnar hos eller om jag startar något eget.

Designhögskolan har gott rykte i världen och studenterna har gjort sig kända för att vinna priser i olika designtävlingar. Har du deltagit i sådana tävlingar?
– Jag var med i Electrolux designtävling förra året och blev bland topp 100 av 1 500 sökande.

Många studenter går in med liv och lust för kåraktiviteter och fester. Hur gör du?
– Det är lite olika, ibland är jag med. Vi har fredagspubar på skolan, där vi umgås och pratar om projekt och annat i livet. Designhögskolan är ju en mångkulturell skola och det är superintressant att träffa människor som har en annan bakgrund än man själv har.

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Fanny Eklund
Varifrån kommer du?
Umeå
Var bor du?
I hus i Strömbäck utanför Umeå.
Fritidsintressen
Umgås med familj och kompisar, spelade fotboll i många år, men nu räcker inte tiden till så mycket annat än studierna och familjen.
Studentliv

Vid Umeå universitet bedrivs banbrytande forskning och utbildning med djup och bredd.

Våra campus

Läs mer om våra fyra campus.

Publicerad: 2016-06-02