"False"
Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Elin analyserar skräddarsydda läkemedel

Elin Berg är analytisk kemist på läkemedelsföretaget APL. Hon gillar sitt jobb för att hon får utrymme att tänka själv, arbeta med många olika slags analysmetoder och hela tiden lära sig nya saker.

– Jag är jätteglad att det blev mitt första jobb, säger hon. Sedan har jag väldigt roliga kollegor också!

APL står för Apotek, Produktion och Laboratorium och var tidigare en del av Apoteket AB. APL har cirka 3 000 anställda och finns i Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå. Det är ett läkemedelsföretag som producerar extemporeläkemedel, det vill säga läkemedel som specialtillverkas för enskilda patienter.

– Det kan vara allt från tabletter till injektionsvätskor, berättar Elin Berg. En ganska vanlig grej som beställs är läkemedel till för tidigt födda barn. De läkemedel som finns på marknaden är för starka för dem och de behöver en lägre dos.

Det kan också till exempel handla om patienter som behöver en medicin med en viss aktiv substans, men där de läkemedel som finns på marknaden samtidigt innehåller något de är överkänsliga emot.

Stor variation av analyser

Elin arbetar i företagets kemilabb och utför de kontroller som måste göras innan läkemedlen kan skickas iväg till patienter. Det kan till exempel handla om att kontrollera att medicinen innehåller rätt halter av de substanser som ska ingå.

– Det är en stor variation av läkemedel och det är det som gör jobbet roligt. Jag får använda väldigt många olika analysmetoder. Det är nog ganska annorlunda jämfört med kvalitetskontroll på andra läkemedelsföretag, där är det mer samma analyser hela tiden.

De skräddarsydda läkemedlen beställs ofta i situationer där det är bråttom att de når patienten. Därför är ledtiderna korta, ibland får en vanlig analys ta högst 24 timmar från att labbet får provet tills att de kan frisläppa läkemedlet, berättar Elin.

Hur fick du jobbet?
– Efter examen läste jag först några kurser på masterprogrammet i kemi i Umeå. Sedan fick jag jobb på mikrobiologiska laboratoriet på APL. Jag hittade det på Linkedin och fick komma på intervju via ett konsultföretag. Jag jobbade i det labbet i tio månader och sedan internrekryterades jag till kemilaboratoriet på APL.

Hur tycker du att studierna har förberett dig för ditt jobb?
– Jag har haft mycket nytta av att vi hade mycket labbar, jag har fått in känslan för hur ett labb funkar. Eftersom jag är analytisk kemist är det bra att jag läste just analytisk kemi och jag får känna att det jag läste är applicerbart, även om man kanske inte trodde det då.

Flytt ökar jobbmöjligheterna

Hur lätt eller svårt var det att hitta ett jobb som var relevant för din utbildning?
– Jag tycker det var ganska svårt i Umeå och norra Sverige. Antalet arbetsplatser man kan söka sig till är begränsat. Här i Stockholm däremot är det lite av arbetstagarens marknad. Vill man jobba inom läkemedelsbranschen finns jobb om man är beredd att flytta från Umeå.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
– Bra, tror jag. Jag är glad att jag gick just Life Science för att få en bredare grund, de flesta jag jobbar med är mer nischade. På min arbetsplats kan man utvecklas genom att byta avdelning, jag har till exempel flera kollegor som gått från kvalitetssäkring till att jobba med forskning och utveckling.

Elin Berg minns sin studietid med värme. Hon trivdes bra, både med att bo i Umeå och på programmet. När hon började var Life Scienceprogrammet ganska nytt. Det innebar att studenterna fick vara med och skapa studiemiljön. Det var jobbigt ibland att utbildningen inte följde en tidigare upptrampad stig, men också roligt att få vara med från början, tycker Elin. I hennes klass kom ungefär hälften av studenterna från andra länder. Språket på utbildningen var engelska, vilket Elin tycker gett henne viktiga fördelar. Branschspråket är engelska och i dag känner hon sig lika bekväm med att prata engelska som svenska.

Hur påverkade det internationella klimatet utbildningen?
– Studenterna från andra länder var jätteduktiga på att driva diskussioner och de fick oss andra att tänka mer och vara mer aktiva, så vi kom lite ifrån det svenska lite mer försiktiga sättet.

Elin var aktiv i kåren under sin studietid. Under ett år satt hon i styrelsen för sin utbildnings sektion av kåren. Hon jobbade också ibland i kårhuset Origo. Umeå var hennes förstahandsval av utbildningsort. Hon ville helst stanna i norra Sverige.

Hur gick dina tankar när du valde utbildning? Varför blev det just kandidatprogrammet i Life Science?
– Jag tror det var mycket det att det gavs på engelska och var internationellt. Jag vägde mellan Life Science och biomedicinsk analytiker, men kände att jag ville mer mot läkemedelshållet. På gymnasiet gick jag idrottsprogrammet, hälsa och friskvård med inriktning på natur. Jag hade ganska lätt för mig i skolan, har alltid varit bra på matte och tyckte om kemin på högstadiet och gymnasiet.

Läs mer om kandidatprogrammet i Life Science

Hade velat specialisera sig tidigare

Blev det som du trodde när du valde utbildning?
– Nej, jag tror att jag trodde att jag skulle dras mer mot mikrobiologi, bakterier och celler, men när vi läste molekylärbiologi tyckte jag det var ganska tråkigt och gillade kemin bättre. Vi läste kemi första året och sedan molekylärbiologi ett år och så här i efterhand tycker jag att det blev lite för sent att välja inriktning när man bara hade ett år kvar.

Vad skulle du säga till någon som funderar på samma utbildning?
– Att det är mycket praktiskt med alla labbar jämfört med andra program. Det kan man tycka bra eller dåligt om, men jag tyckte det var bra. Det är också roligt med den internationella aspekten, man får förbättra sin engelska supermycket.

FAKTA Elin Berg

Ålder: 25 år.
Kommer från: Luleå.
Bor: i lägenhet i Sundbyberg.
Utbildning: kandidatprogrammet i Life Science vid Umeå universitet, tog examen 2017.
Jobb: analytisk kemist på Apoteksproduktion- och laboratorier, APL, i Stockholm.
Gör på fritiden: tränar, åker skidor, umgås med kompisar.
Umeå med 3 ord: Naturnära. Trevliga människor. Studentstad.
Mig själv med 3 ord: Glad. Driven. Aktiv.
Det gör jag om tio år: jag kanske har flyttat lite norrut, har familj och har någon typ av kemisttjänst.

Intervju: Anna-Lena Lindskog

Publicerad: 2020-04-30