Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 4 juni 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

Omväxlande jobb i mejeriets laboratorium

När Jenny Bergström började på kandidatprogrammet i Life Science var det med planen att bli lärare. Men, sommarjobbet efter examen på Norrmejerier gjorde att hon fick upp ögonen för att livsmedelsindustrin erbjuder spännande arbetsuppgifter för en molekylärbiolog och kemist.

– Jag tycker det är jätteintressant här. När det gäller livsmedel är det ju väldigt viktigt att allt är i förväntat och gott skick, så det kräver väldigt noggranna analyser, säger hon.

Håller mjölken som just kommit in i tankbil från bonden måttet? Blir den bäst till ost, smör eller någon annan produkt? Har filen som är mitt i syrningsprocessen rätt fetthalt? Som laboratorieanalytiker på Norrmejerier kommer Jenny Bergström in i alla skeden av produktionen för att göra olika analyser – och även efter de olika mejeriprodukternas utgångsdatum.

"Nya saker varenda dag"

Hon började på mejeriet som sommarvikarie efter sin examen på kandidatprogrammet i Life Science vid Umeå universitet. Efter sommaren fick hon ett ettårigt vikariat och hoppas få jobba kvar även efter det.

– Jag trivs väldigt bra, säger Jenny Bergström. Det är nya saker varenda dag och det är spännande och roligt alltihop.

Vad är största utmaningarna i jobbet?
– Det gäller ju att alltid vara uppmärksam och om någonting skulle hända, säg att det till exempel är något som smakar dåligt eller det är något annat fel, att man är beredd att agera och stoppa produkten så att den inte kommer ut till konsumenten.

Du gick Life Science-programmet, en utbildning där man både läser kemi och molekylärbiologi. Varför valde du den utbildningen?
– Ända sedan högstadiet har jag tyckt att biologi varit jätteintressant och gymnasiet blev det mer molekylärbiologi och då var det främst kanske själva generna och sådana grejer som fick mitt intresse. Sedan fick jag höra att de hade den här utbildningen i Umeå och jag ville absolut läsa molekylärbiologi, så då fick det bli så.

Och då fick du ta steget över Kvarken eftersom du kommer från Närpes i Finland. Hur var det att komma till Sverige och plugga?
– Första veckan var det väldigt, väldigt nervöst, kanske främst för språket eftersom finlandssvenska och rikssvenska är ändå väldigt olika. Men, det gick jättebra och jag trivs jättebra i Umeå, det är en jättefin stad.

Hur var det att gå utbildningen? Har du trivts bra på Umeå universitet också?
– Absolut, jag är jätteglad att jag valde Life Science, speciellt för att programmet är på engelska, så det är väldigt internationellt och man lär sig att samarbeta med väldigt många olika människor. Jag har så gott som bara haft erfarenhet av jättebra föreläsare på Umeå universitet också, så det är verkligen ett bra universitet.

Vad tycker du var det bästa med utbildningen?
– Det allra bästa var själva den laborativa delen, tror jag. Då fick man öva praktiskt och faktiskt se hur metoderna och alltihop fungerar i praktiken. Examensarbetet var också jätteroligt.

Examensarbete i forskargrupp

Jenny gjorde sitt examensarbete i en forskargrupp på universitetet, där hon undersökte olika egenskaper hos ett protein som finns i streptomyces, en typ av bakterie som ofta lever tillsammans med mögelsvampar.

Nu har du ett vikariat, tror du att det finns möjligheter att få fortsätta eller vad tänker du att du vill göra i framtiden?
– Jag hoppas ju att jag ska få fortsätta, livsmedelsindustrin är något jag inte tänkte på när jag gick i skolan att där kan man också jobba som molekylärbiolog eller kemist, men det är något jag faktiskt tycker är jätteintressant för att man faktiskt får se hur det vi äter produceras.

Innan du valde utbildning, vad tänkte du då att du ville göra med din utbildning?
– Jag hade tänkt att jag skulle bli lärare i kemi och biologi. Det är väl fortfarande något som är öppet, för man vill ju tro att man kan vara lite inspirerande i sådana ämnen som kan uppfattas som väldigt jobbiga, så att det är fler som får upp ögonen för att det kan vara kul.

Text & foto: Anna-Lena Lindskog

Namn
Jenny Bergström
Varifrån kommer du?
Närpes i Finland.
Var bor du?
I radhus i centrala Umeå.
Fritidsintressen
Umgås med vänner, tränar på gym.