Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Stor bredd i jobbet som miljökonsult

Under studietiden tvivlade Anna Bergström ofta på att hon lärde sig tillräckligt mycket. Hur skulle det gå när hon började jobba? Men, väl ute i arbetslivet som miljökonsult upptäckte hon att fått med sig massor av kunskap, framförallt om hur miljöarbete fungerar i praktiken.

– Jag har fått en helt annan känsla, att jag faktiskt kan mycket! Även om det inte alltid är kunskaper på detaljnivå så hänger man med och jag har också märkt att miljö- och hälsoskydd är ett populärt program hos arbetsgivarna. Det har gott rykte och det beror väl på att de har erfarenhet av att vi som läst programmet är kunniga på våra områden och har en stor bredd.

Anna Bergström har alltid haft ett stort samhällsintresse och valde därför att börja läsa Politices kandidatprogrammet vid Umeå universitet. Men, ganska snart kände hon att hon saknade en konkret koppling till arbetslivet i studierna. Vad skulle hon egentligen bli?

– Det var jättediffust och då fick jag panik. I stället hittade jag kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd. Jag hörde mig för om programmet och jobbmöjligheterna efteråt och eftersom jag ville jobba med miljöfrågor kändes det som ett självklart val.

Jobbar mycket med tillståndsärenden

I dag arbetar Anna på Emcon Miljökonsult i Umeå. Det är ett litet konsultföretag, det har bara tre anställda. Anna arbetar främst med tillstånds- och anmälningsärenden. Det kan handla om alltifrån privatpersoner som ska byta ut sitt avloppssystem i villan eller anlägga en brygga till företag som vill muddra ett vattendrag eller etablera en bergtäkt.

– För gemene man är inte alla anmälningar sådana att man bara kan fylla i en blankett och skicka in till kommunen, säger hon. Ibland krävs mer utredande och då kan man behöva hjälp av en konsult.

De flesta kunderna är dock företag och ärendena mer komplicerade. Handlar det om en bergtäkt som innebär ett stort ingrepp i naturen och kan få konsekvenser för kringboende, till exempel för att det blir buller och ökad lastbilstrafik i närmiljön behövs konsulten för att upprätta ansökan och hålla samråd med närmast berörda, länsstyrelsen, Naturvårdsverket och andra myndigheter.

Varför ville du jobba på det här företaget, vad var det som lockade?
– Att vara på ett litet företag ger ganska mycket frihet under ansvar och man måste verkligen jobba med alla typer av frågor. Jag såg en möjlighet för mig som nyutexaminerad att verkligen få testa olika saker.

Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att få träffa kunder och komma in i olika verksamheter och se produktionen där.

Stora utvecklingsmöjligheter

Hur lätt eller svårt var det att få jobb?
– Det fanns kanske inte jättemånga jobb att välja mellan, men de jag ansökte hos fick jag respons ifrån. I Umeå är konsultbranschen stor, tittar man ut i hela Sverige är det framförallt inom kommun och länsstyrelse jobben finns, men man kan också jobba internt inom större företag med miljöfrågor.

Hur ser utvecklingsmöjligheterna ut?
– De tror jag är ganska oändliga, det finns så många olika saker man kan välja att nischa sig inom.

När Anna Bergström började plugga var Umeå ett självklart val av studieort för henne, framförallt på grund av utbudet av friluftsaktiviteter.

– Här finns något för alla, kulturlivet är stort och likaså för den som vill engagera sig i studentkårerna. Det som också är positivt här är att du inte hamnar utanför för att du inte har ett intresse av studentpubar och kårliv. Man får vara en ”torrboll” och vara accepterad ändå, tycker man inte att det är jättekul att dricka öl behöver man inte göra det, det är inga påtryckningar.

Under studierna har Anna passat på att läsa kurser på distans utöver de som ingått i programmet, till exempel kurser om Miljöbalken, miljöledning och marksanering.

– Jag tycker om att ha mycket att göra, så jag har tyckt att det har varit roligt att lägga till extra kurser.

Sommarjobbade med provtagning i gruvmiljö

Hon har nästan uteslutande suttit på campus och pluggat, gärna tillsammans med kurskompisar.

– Då kan man släppa studierna när man kommer hem.

Blev utbildningen som du trodde när du sökte?
– Det blev nog bättre än jag hade tänkt mig. Jag hade inte så stora förväntningar, men det blev helt rätt. Jag gillade att det var mycket naturvetenskap och det var väldigt konkret inriktat på arbetsmarknaden.

Hade du praktik under utbildningen?
– Nej, men sommaren mellan andra och tredje året jobbade jag vid Aitikgruvan i Gällivare som miljöprovtagare. Det var mycket jobb ute i fält med provtagningar av luft, grundvatten och närliggande vattendrag. Det är ett bra tips att antingen gå praktikkurs eller sommarjobba, arbetsgivarna är intresserad av en även om man inte är färdigutbildad.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa miljö- och hälsoskyddsprogrammet?
– Man ska verkligen vilja jobba med miljöfrågor och jag tycker att det är viktigt att vi som gör det har en bra värdegrund. I dag börjar också allt fler företag se ekonomisk vinst i att jobba hållbart för miljön och det är ju dit vi vill gå. Sedan är det bra att vara intresserad av juridik, eftersom nästan allt miljöarbete handlar om att förhålla sig till lagstiftningen.

Läs mer om kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd

FAKTA Anna Bergström

Ålder: 28 år.
Kommer från: Åre.
Bor: i bostadsrätt på Berghem i Umeå.
Familj: sambon Max.
Utbildning: kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd, tog examen våren 2019.
Arbete: miljökonsult på Emcon Miljökonsult i Umeå.
Gör på fritiden: klättrar, åker skidor, reser.
Umeå med 3 ord: Aktivitetsstad. Insiktsfullt. Naturnära.
Mig själv med 3 ord: Ärlig. Analytisk. Realistisk.
Det gör jag om 10 år: jobbar kanske på länsstyrelsen med vattenfrågor.

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog