Hoppa direkt till innehållet
printicon

Anna hamnade mitt i en spännande process

Anna Fahlgren nyanställdes som miljöingenjör på pappers- och massafabriken i Husum precis när fabriken offentliggjorde att de skulle ställa om sin produktion från tillverkning av vanligt A4-papper till exklusiv kartong.

– Just nu har vi 1 300 entreprenörer som håller på att bygga om fabriken och nyligen stängdes pappersmaskinerna av helt. Det är jättespännande att få vara med om förändringen, det är som en en-gång-i-livet-grej. Redan andra dagen på jobbet fick jag veta att fabriken skulle byta produktion. Det är jättehäftigt att få vara med om den här resan från början, säger hon.

Anna Fahlgren tog sin examen på kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd våren 2014. Sista året på utbildningen gick hon för full maskin och klämde in många extra kurser för att bredda och spetsa sin examen.
– Jag läste motsvarande 3,5-4 års studier, fast på tre år. Det var en tuff period, men jag hade en kompis som gjorde likadant, så vi stöttade och peppade varandra.

Efter examen fick hon en projektanställning som byggnadsinspektör hos Kramfors kommun. Hon undersökte skräpiga tomter och fallfärdiga hus i kommunen och lämnade förslag på åtgärder för att motverka miljöproblem vid fastigheterna.
– Då tänkte jag att kanske måste jag jobba inom kommunal verksamhet några år, men så fick jag jobbet på Metsä Board.

Intresserad av tillverkningsindustri

Där känner Anna att hon hamnat precis rätt. Men, det blev rätt av helt andra skäl än hon hade när hon valde utbildning.

– Jag läste djurvård på gymnasiet, men mina betyg räckte inte till att söka in på veterinärutbildningen. En studiekonsulent tipsade mig om miljö- och hälsoskydd och jag var helt inne på att nischa in mig mot djurskydd när jag började där, men blev allt mer intresserad av miljöfrågor kring industri och miljöfarlig verksamhet. Jag tycker också att det är en intressant process att tillverka saker, det var därför jag ville till en tillverknings- eller processindustri.

I sitt jobb som miljöingenjör på fabriken i Husum gör Anna allt från att ha koll på att fabriken uppfyller kraven i miljölagstiftningen till att kontrollera utsläpp till luft och vatten och riskbedöma kemikalier som används i tillverkningen.

– En uppstart av någon del i tillverkningsprocessen medför att jag måste ha extra koll, till exempel på avloppen, och beställa mätningar av det. Samtidigt är det fascinerande att vi i Husum kan ha ett så stort bruk och ändå så låga utsläpp till miljön.

Anna Fahlgren har jobbat på Metsä Board sedan i december 2014. Totalt har fabriken 850 anställda, men omställningen till kartongtillverkning gör att personalstyrkan kommer att minska till cirka 700 personer.

– Vi har råvaruproduktion här, vi köper in ved som kommer hit med båt, lastbil och tåg och kokar egen massa av den. En del massa säljs till andra bruk som gör egna produkter av den. Själva har vi fram tills nu tillverkat vanligt kopieringspapper, men kommer nu att tillverka "folding box board" och liner. Det är en slags exklusiv kartong som kan användas till allt från papperstallrikar till förpackningar av olika slag.

Exjobbet en dörröppnare

Jobbet som miljöingenjör är inte Annas första kontakt med fabriken. Efter gymnasiet jobbade hon en period i produktionen och under utbildningen på Umeå universitet gjorde hon sitt examensarbete på Husumfabriken.

– Jag gjorde en sammanställning av mätdata för att se om miljön i Husumbukten förändrats över tid. Faktorer jag tittade på var till exempel siktdjup, grumlighet och halter av kväve och fosfor.

Vad blev resultatet?
– Jag skulle nog säga att det ser bra ut för Husumbukten. Jag undersökte perioden från 1990 och fram till nu och såg att även om produktionen ökat släpper fabriken ut mindre i miljön.

Vilken betydelse examensarbetet för att du sedan fick jobb på fabriken?
– Jag tror att det gav mycket. Fabriken fick kontakt med mig, mycket mer än man får vid en anställningsintervju. Jag själv fick en bild av företaget som jag annars inte skulle ha fått, om hur det skulle vara att arbeta där.

Nära skog och hav

Anna bor i Husum och hyr en villa som fabriken äger. Hon ville flytta hem till Ö-vikstrakten efter utbildningen och trivs bra i Husum.

– Många tänker på lukten, men med bättre processer och teknik luktar det inte alls lika mycket härifrån. Jag vill ha nära till naturen och här är jättefint, det är nära både till skog och hav. Jag har ju hund och är ute mycket och springer och promenerar.

Hur var det att plugga i Umeå?
– Jag tycker det är en jättefin och mysig stad. Det finns mycket att hitta på under kvällar och helger, det finns något för alla. Jag gillade också att det är enkelt att ta sig överallt med cykel.

Hon trivdes även med utbildningen och tycker att urvalet av obligatoriska och valbara kurser var bra.
– Jag kan inte komma på något som kändes onödigt eller som vi borde ha läst i stället. Första året var det mycket grundläggande kurser och jag minns att vi ofta frågade oss: vad är det här bra för? När vi läste kemi och fysiologi kändes det ibland så långt ut i kanterna att gå in i minsta detalj på hur något fungerar i kroppen eller att lära sig en massa formler och kemiska bindningar. Men, andra året fick vi ett sammanhang, till exempel hur miljöfarliga ämnen påverkar kroppen och man förstod vad man skulle ha allt till.

Hur mycket kontakt med arbetslivet fanns i utbildningen?
– Det var en liten nackdel, mycket av de kontakterna var vinklade mot framtida jobb i kommuner och på myndigheter. Det var faktiskt något vi påpekade som en brist. Vi gjorde något industribesök, men det var inte mycket.

Var är du om fem år?
– Jag jobbar kvar på fabriken i Husum. Det är en spännande arbetsplats och jag trivs med mina arbetsuppgifter, ju klurigare de är desto bättre. Det är också en fördel att jobba i en så stor verksamhet, Metsä är en stor koncern, så det finns stora möjligheter att utvecklas i sin yrkesroll.

Namn
Anna Fahlgren
Varifrån kommer du?
Arnäsvall, Örnsköldsvik
Fritidsintressen
är gympa- och vattengympainstruktör, tränar själv med löpning, cykling och skidor, siktar mot sin andra Svensk klassiker och har hittills sprungit Lidingöloppet, gör utflykter med och tricktränar hunden, kör skoter på vintern, gillar att handarbeta och fotografera
Jag tränar, därför tänker jag
Jag tränar, därför tänker jag

Varva studier med träning och friluftsliv. Det handlar inte om hur eller vad du gör, bara att du gör det.

Ett universitet, fyra inriktningar, fyra campus
Ett universitet, fyra inriktningar, fyra campus

Samtliga med sin egen speciella själ, men alla med samma Umeanda.