Hoppa direkt till innehållet
printicon

Belinda - spindel i nätet vid miljöutredningar

Som Miljö- och hållbarhetskonsult är Belinda Norman spindeln i nätet när till exempel industrier och infrastrukturprojekt behöver hjälp med miljökonsekvensbeskrivningar. Hon trivs i sin yrkesroll och ser stora utvecklingsmöjligheter på sin arbetsplats, WSP i Umeå.

– Det var främst det som lockade mig till konsultbranschen. Är man driven och kan motivera det man vill, då får man också göra det! När jag ville lära mig mer om verksamhetsstyrning och ledningssystem fick jag gå en sådan kurs och i dag jobbar jag med sådana projekt också.

WSP är ett av världen största analys- och teknikkonsultföretag. Företaget finns i 40 länder och har 50 kontor i Sverige. Vid Umeåkontoret jobbar cirka 120 personer, uppdelade i olika grupper. Belinda Norman arbetar inom gruppen Miljömanagement. Hon arbetar hittills framförallt med miljökonsekvensbeskrivningar, MKB:er.

En MKB görs för att få en helhetssyn av den miljöpåverkan en planerad verksamhet kan medföra. Vid till exempel ett brobygge, måste man för att få tillstånd att sätta i gång projektet, undersöka hur det påverkar vattendrag och omgivande miljö.

– Det kan till exempel bli grumling i vattnet som påverkar fisken eller miljögifter som släpper från sediment, säger Belinda Norman. I en MKB beskriver man förutsättningarna, hur det ser ut på platsen och vad som kommer att påverkas av den planerade verksamheten. Vi gör en miljöbedömning och föreslår åtgärder i syfte att minimera påverkan på människan och miljön. Vi håller också i samrådsprocessen och kontaktar markägare och andra som berörs av projektet.

"I rätt tid"

En MKB består av många olika delar som ska utmynna i en samlad bedömning. Belinda Norman gör inte alla mätningar och analyser själv, utan fungerar som samordnare.

- WSP är stort, vi har till exempel en avdelning för geoteknik, andra som är experter på vatten och avlopp eller jobbar som hydrogeologer. Det finns mycket spetskompetens som jag kan ta hjälp av. Jag är liksom en slags projektledare i MKB:n.

Hur fick du det här jobbet?
– Jag hade praktik på ESAM, konsulter för hållbar utveckling, och var på ett frukostseminarium med min handledare. Där fick jag kontakt med en anställd på WSP och tyckte hennes jobb verkade jätteintressant. När jag tog examen hörde jag av mig till henne, hon förmedlade mina kontaktuppgifter vidare till sin chef som jag fick skriva ett kort brev till. Jag fick komma på intervju en månad senare och sedan fick jag jobb, första halvåret var en provanställning. Det var liksom i rätt tid, det var ingen annons ute, utan jag gjorde en spontanansökan och just då hade de mycket projekt och behövde en utredare.

Om du ser tillbaka på din utbildning, vad har du framförallt fått med dig från den?
– Jag tycker att jag har nytta av alla kurser. Det trodde man inte när man läste, men jag upptäcker det verkligen varje dag. Vi hade också en jättebra klass, den var lagom stor och man lärde känna alla. Det första vi gjorde på utbildningen var att vi fick åka på en slags miljöresa, till Riksgränsen och över till Norge. Det var väldigt givande.

Läs mer om kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd

Vad tycker du om Umeå som studentstad?
– Eftersom jag kommer från stan tror jag att jag har en annan bild än någon som flyttar hit för att plugga. Jag tycker det gick väldigt bra att kombinera studentlivet på campus med det liv jag hade här sedan innan, med familj och kompisar. Det finns mycket aktiviteter, vill man vara med på allt kan man sysselsätta sig hur mycket som helst. Jag var med på studentskidåkning ett år och det var mycket som hände på Origo, kårhuset. Jag var inte aktiv i kåren, men det hade jag nog varit om jag flyttat till en annan stad för att läsa.

Har du kontakt med dina kurskompisar fortfarande?
- Ja, jag umgås faktiskt väldigt mycket med två av dem. De jobbar på två andra konsultfirmor här i stan.

Bred utbildning

När du valde utbildning, varför blev det miljö- och hälsoskydd?
– För att jag är naturintresserad och ville jobba med miljön på ett eller annat vis. Jag hade jobbat och rest några år och kände att jag ville plugga, miljöinspektör lät kul och intressant, men vad det innebar förstod man först under utbildningens gång. Att man också kunde bli konsult förstod jag först halvvägs in i utbildningen när vi skulle välja kurser att inrikta sig på.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att läsa samma utbildning som du gått?
– Att den är otroligt bred! Man kan välja olika inriktningar och låser inte fast sig, typ "jaha, nu blev jag det här" och så är det bara det jobbet. Om jag skulle känna att jag inte vill jobba med miljöfrågor längre, kan jag till exempel arbeta som projektledare. För hur många jobb finns det inte där man vill ha någon som kan projektledning?

 

FAKTA Belinda Norman

Ålder: 26 år.
Kommer från: Umeå.
Bor: i hyreslägenhet på Haga tillsammans med sambon Andreas.
Utbildning: examen från kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd 2016.
Arbetar: som Miljö- och hållbarhetskonsult på WSP i Umeå.
Gör på fritiden: älskar att resa, är mycket ute i skog och mark, vandrar, plockar bär och svamp, åker skoter och snowboard på vintern, tränar på Iksu.
Umeå med 3 ord: Studentstad. Hemtrevligt. Naturnära.
Det gör jag om tio år: arbetar som konsult och har avancerat till högre projektledarnivå och är mer specialist än generalist, eller är miljösamordnare på ett större företag. Jag bor troligen kvar i Umeå och har bildat familj.

Intervju & foto: Anna-Lena Lindskog