Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Hanna gick från hästhopp till miljöhopp

När Hanna Åbrink gick gymnasiet drömde hon om att bli hoppryttare. Men efter några år i hästbranschen insåg hon att hon ville mer. Nu pluggar hon med målet att förbättra villkoren för djur, människor och miljö. 

Att Hanna Åbrink läser Miljö- och hälsoskyddsprogrammet är egentligen ingen större skräll. Hon är uppvuxen på landsbygden utanför Södertälje, i en familj som alltid haft djur och som värnat om natur och miljö. Det finns liksom i blodet. Ändå var det knappast titlar som djurskyddsinspektör eller miljökonsult som hon drömde om som liten.
– Nej, jag ville bli hoppryttare. Och ett tag var jag faktiskt på god väg dit.

Googlade sig till Umeå

Under gymnasiet flyttade Hanna till Linköping för att läsa naturbruk med inriktning häst. Efter studenten återvände hon hem igen och började jobba som lärling hos en hoppryttare. Plus då lite extraknäck på en bensinmack för att dryga ut kassan.
– Men i verkliga livet visade sig min barndomsdröm vara en svår bransch som kräver både tur och pengar. Efter några år kom jag fram till att jag nog inte ville jobba med hästar hela livet.

Vad hon skulle göra i stället var däremot oklart. På måfå googlade hon några av sina största intressen och lade till ordet utbildning. Som svar på skärmen dök Kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd upp. I Umeå. En plats hon aldrig hade varit på och inte visste något om, utom ungefär var det låg på kartan eftersom en avlägsen kompis hade pluggat där. Ändå tvekade hon inte.
– För mig kändes det spännande att bara kasta mig in i en helt ny stad – och jag trivs kanon! Det har gått jättebra att lära känna folk, stan känns lagom stor och allt finns på cykelavstånd.

Engagemang som peppar

Snart inne på fjärde terminen känner Hanna att hon har valt helt rätt. Mycket tack vare de engagerade föreläsarna. Förutom forskare och lärare undervisar även yrkesverksamma, och alla lyckas de göra sådant som kan låta tungt på papperet lätt att förstå. Från kemi och fysiologi till förvaltning och miljörätt.
– Föreläsningarna är ofta knutna till verkliga händelser och frågor som man kan komma att stöta på i sin framtida yrkesvardag. Det gillar jag. Tvärvetenskapligheten gör dessutom att vi blir hyfsat bra på ganska mycket och får lättare att se på problem ur olika perspektiv.

Olika sätt att se på saker och ting får hon också av de andra i klassen. Hanna berättar att det på Miljö- och hälsoskyddsprogrammet finns folk i alla åldrar och från olika platser. Somliga kommer direkt från gymnasiet, några har tagit sabbatsår för att se världen och åter andra har en yrkeskarriär, barn och familj i bagaget.
– Jag tycker att det är otroligt roligt att gå utbildningen med folk som har samma intressen och värderingar, men väldigt olika bakgrund. Det öppnar upp för många intressanta diskussioner.

Vill uppmuntra andra att tänka på miljön

Ska man jobba med natur och miljö måste man så klart uppleva den också. Därför gör Hanna och hennes klasskamrater en hel del utflykter där det gäller att sätta sina teoretiska kunskaper på prov. Nyligen följde de naturen från Umeå ända upp till Abisko och tittade närmare på allt från jord och bergarter till olika naturtyper.
– Det var väldigt lärorikt. Bland annat för att vi lärde vi oss vad man måste ta hänsyn till vad gäller terräng och ekologi vid nybyggnationer. Det går exempelvis inte att bygga bostäder överallt.
Hon ser fram emot att få lite av allt även under sin framtida karriär. Kontorsjobb varvat med fältärenden. Miljö, djur och människor "i en bra mix". Och utsikterna till att få jobb direkt efter utbildningen ser goda ut. Men från att ha varit fast inställd på djurskydd börjar Hanna tycka att det vore roligare att kunna jobba med människor. Påverka dem. Kanske som miljökonsult eller miljösamordnare.
– De här frågorna är viktiga och aktuella. Inte bara här i Sverige. Arbetet med miljö- och hälsoskydd rör hela världen. Därför vill jag sprida kunskap till de som inte vet eller inte bryr sig, säger Hanna.

Intervju: Lena Holmberg

Namn
Hanna Åbrink
Varifrån kommer du?
Södertälje.
Fritidsintressen
Hästar och hundar.