Du är antagen till kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd vid Umeå universitet. Jag som skriver det här heter Åsa Berglund och är programansvarig. Du kommer att träffa mig vid registreringen och som lärare på bland annat första kursen. Vi hälsar dig varmt välkommen och hoppas att du ska få en givande studietid här i Umeå!
Programmet startar med registrering och introduktion. Har du inte möjlighet att närvara vid introduktionen måste du anmäla det i förväg till studievägledaren, annars riskerar du att förlora din studieplats. Tid: måndag 30 augusti kl. 10.00 Plats: Umeå universitet, KBC-huset, KBG501
Vi kommer att besöka en rad platser i Umeå under en inspirationsresa/studiebesök under första veckan på programmet och eftersom vi strävar efter hållbarhet i våra utbildningar kommer detta i första hand ske med cykel. Därför underlättar det om ni har tillgång till cykel vid programstart, men man kan även hyra cykel på universitetsområdet: https://portal.triply.se/pool/1 och buss är också ett alternativ.
Programmet riktar sig till dig som är intresserade av aktuella samhällsproblem med fokus på nationella och globala miljö-, hälso- och hållbarhetsfrågor. För att kunna lösa denna typ av problem krävs kunskaper om såväl naturvetenskapliga och samhälleliga aspekter, vilket gör att utbildningen har en tvärvetenskaplig karaktär. Du kommer under första året läsa en rad kurser som ger dig en bas till de fortsatta studierna, som är av mer tillämpad karaktär. En utförlig beskrivning av programmets upplägg finns på vår programhemsida.
Äldre kursare kommer att under de första veckorna anordna olika aktiviteter för att ni ska känna er hemma och lära känna andra studenter på programmet.
Vi siktar på att bedriva höstens undervisning på Campus, men vi kan, med kort varsel, bli tvungna att ställa om till digital undervisning. Vi vill därför att alla studenter har tillgång till egen dator med kamera och headset vid programstart.
Umu-id är ditt användarkonto. Det behöver du för att kunna registrera dig på utbildningen. När du är ny student får du automatiskt ett Umu-id, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Umu-id kommer du behöva när du ska: • registrera dig på kurser • lämna in tentor, uppgifter eller se dina resultat • kolla din studentmejl • skaffa Umu-kort • använda datorer i datorsalar och universitetets wifi.
När du är på något av våra campus kommer du behöva ett Umu-kort. Umu-kortet är personligt och fungerar som passerkort, kopieringskort och lånekort. Allt i ett. För att få tillgång till kortet måste du själv ansöka om det.
Om du inte har pluggat hos oss tidigare kan det vara mycket att komma in i och hålla reda på. Välkommen till våra digitala föreläsningar 22-25 augusti då vi guidar dig genom studiestarten. Tittar gör du var du vill, föreläsningarna ges i Zoom. Det här får du vet mer om:
Sök det pedagogiska stöd du har rätt till på direkten. Då är det fixat när terminen börjar och du bara vill komma i gång med utbildningen.
Du kan få stöd om du till exempel har dyslexi, adhd eller nedsatt syn. Beroende på dina behov finns olika typer av stöd. Vanligt är att en får anteckningsstöd, längre skrivtid eller anpassning av sitt kursmaterial. Målet är helt enkelt att göra det lättare för dig att plugga på lika villkor.
Infocenter, möjligen de bästa vi har. De hjälper dig genom de första veckorna som ny student. Kanske behöver du hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokalerna eller snabbt stämma av med en studievägledare? Och skulle de inte ha ett svar direkt, så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Infocenter håller till i Universum, huset mitt på Campus Umeå. Det är bara att du hör av dig om något krånglar.