Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

”Är man beredd att flytta finns jobb”

Direkt efter examen på kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd fick Lina Nilsson jobb som miljöhandläggare på Sotenäs kommun i Bohuslän. Sju år senare är hon tillbaka som student vid Umeå universitet – och läser kurser i biologi.

– Vi fick hemlängtan min man och jag, och flyttade hem till Holmsund, så nu söker jag jobb här och breddar under tiden min kompetens i naturfrågor, säger hon.

Bättre jobbutsikter

När Lina valde utbildning stod hon och vägde mellan att bli biolog eller miljö- och hälsoskyddsinspektör. Hon tyckte att utsikterna att få jobb inom miljö- och hälsoskyddsområdet såg bättre ut och det visade sig vara rätt tänkt. Både hon och hennes man, som gått samma utbildning, gick raka spåret från examen till arbete.

– Är man beredd att flytta finns det jobb nästan överallt, säger hon.

Vad hade du för arbetsuppgifter som miljöhandläggare?
– Det var att åka ut till företag och kolla att de följer lagstiftningen. Jag fick vara ute på alla möjliga företag som livsmedelsföretag, plastindustrier, fiskindustrier och avfallsanläggningar. I en liten kommun får man prova på många olika områden, under sommarsemestrarna till exempel fick man rycka in på miljöolyckor och sådant man inte alltid hanterar annars.

Vilka arbetsuppgifter var roligast?
– Att vara ute på tillsyn, då får man se på detaljnivå hur det funkar i en tvätthall eller plastindustri till exempel. Det är den absolut roligaste delen, det är ett väldigt varierat jobb.

Hur tycker du att din utbildning förberett dig för yrkeslivet?
– Det tycker jag de gjorde bra, jag hade med mig alla bitar. Sedan kan man aldrig riktigt föreställa sig hur det är när man kommer ut och jobbar. Då ställs frågor man aldrig tänkt på, det dyker upp detaljer, budgetar och att hantera människor. Vi hade visserligen läst sådana kurser, men det är skillnad att veta hur man ska göra och när man väl pratar med människor och det blir konflikter.

Hamnar man ofta i sådana situationer i inspektörsrollen?
– Egentligen inte, det blev jag förvånad över. Man får lägga sig på en sådan nivå att man inte skapar konflikter, men ändå når fram på något vis. I klagomålsärenden till exempel, då får man lyssna för ofta är personen bara upprörd över situationen och inte på en själv. När de väl fått ur sig det kommer man vidare, säger Lina Nilsson.

Hur mycket kontakt med arbetslivet hade ni under utbildningen?
– Vi hade många föreläsare som kom från det verkliga livet och sedan gjorde jag examensarbetet för ett företag i Umeå. Jag och en annan student gjorde en kemikalieinventering åt dem. Vi hade praktik också, men jag valde inte den kursen och det ångrade jag lite när jag började på kommunen. Hade jag haft praktik hade jag vetat på ett annat sätt vad jobbet innebär.

Vidareutbildar sig i biologi

Många av Lina Nilssons kurskamrater har liksom hon fått jobb som hälso- och miljöskyddsinspektörer i kommuner. Andra arbetar vid konsultföretag eller som miljöhandläggare på länsstyrelser. Det finns stor bredd i yrket och i Sotenäs hade Lina en kollega som var naturvårdshandläggare, vars arbetsuppgifter hon blev nyfiken på och ville lära sig mer om. När hon nu vidareutbildar sig läser hon därför biologi. Hon har valt att ta kurser som ingår i kandidatprogrammet i biologi och geovetenskap vid Umeå universitet. Att ha djupare kunskaper om hur naturen fungerar är viktigt när man arbetar med att förbättra miljön, resonerar hon.

Lina jobbade sammanlagt i fem år i Sotenäs kommun. Hon och maken bodde i Kungshamn och hann också få två barn innan flyttlasset gick norrut.

Vad var det som drog er tillbaka?
– Släkt och vänner, speciellt när man fått barn vill man att de ska få uppleva samma saker som man själv gjort. Vi flyttade 100 mil söderut, det är väldigt långt och besvärligt när man ska hälsa på släkt och vänner. Hade vi flyttat 30 mil bort bara hade vi kanske inte flyttat hem igen.

Nu läser du tillsammans med studenter som i många fall är ganska nya på universitetet. Hur är det?
– Det är roligt, jag känner mig lite som ny också. Man glömmer ju fort, jag hittar inte överallt, det har hänt lite saker och det är helt nya kurser.

Text & foto: Anna-Lena Lindskog

Läs mer om kandidatprogrammet i miljö- och hälsoskydd

Namn
Lina Nilsson
Varifrån kommer du?
Holmsund utanför Umeå.
Var bor du?
I lägenhet i Holmsund.
Fritidsintressen
Att umgås med familj och vänner.