Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 20 januari 2021)
TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN
Du är antagen till KPU för gymnasieskolan, förhöjd studietakt, distans med närträffar, men innan du kan börja måste du göra några saker innan programstart. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!
När du har tackat ja till din plats, måste du registrera dig på kursen. För den här kursen gör du det på introduktionstillfället, 9 september
Vet du i förväg om att du inte har möjlighet att närvara vid introduktionstillfället måste du anmäla det till infocenter i förväg, annars riskerar du att förlora din plats.
Fäll ihopProgrammet startar med registering och introduktion till din första kurs.
Din första kurs på programmet heter "Utbildningens villkor och samhälleliga funktion, 7,5 hp".
Kursperioden omfattar tre veckor från 9 september till och med 1 oktober. Kursen ges på distans med två fysiska kursträffar på universitetet och bygger i övrigt på självstudier med stöd av kurssajt på kursplattformen Cambro. I kursen finns obligatoriska inslag som kräver fysisk närvaro på campus, se schema (kompletteras med studieanvisningar vid kursstarten, schemat är preliminärt och kan inom tidsramarna komma att ändras av praktiska skäl). Se också kursplan.
Kursträff 1 pågår mellan 9/9 kl. 10.00 och 11/9 kl. 12.00 (måndag-onsdag).
Första kursdagen avslutas kl. 15.00–17.00 med information från Lärarhögskolan om helheten i KPU-programmet. Under kursträff 1 ges introducerande föreläsningar till kursens innehåll, varvat med workshops och uppföljning, samt anvisningar och planering i grupp inför kommande skriftlig och muntlig examination vilket gör det mycket viktigt att delta! Bland annat sker indelning i temagrupper varefter grupperna planerar sitt gemensamma temaarbete som ska redovisas och examineras i obligatoriska seminarier vid andra kursträffen.
Ett tips inför första kursträffen är att förbereda er inför era kommande studier och temaarbetet genom att läsa kursboken Richardson, Gunnar (2010). Svensk utbildningshistoria – skola och samhälle förr och nu. Lund: Studentlitteratur (se litteraturlista i kursplanen).
Kursträff 2 äger rum måndag 30/9 – tisdag 1/10. Vid träffen examineras kursen, dels på måndag 1/10 med ett obligatoriskt muntligt redovisningsseminarium som pågår hela dagen, dels genom två individuella skriftliga examinationsuppgifter som inlämnas senast tisdag 1/10 kl.23:55. På tisdag förmiddag 1/10 avslutas kursen med en föreläsning om Röst och tal. Efter föreläsningen kan ni två och två boka tid hos logopeden för laboration med röstinspelning och individuella rekommendationer om röst och tal. Sedan finns möjlighet att boka tid för individuell röstträning när det passar framöver under utbildningstiden. På tisdag eftermiddag den 1/10 startar Kurs 2 (ansvarig institution är Pedagogiska institutionen).
Mellan de schemalagda aktiviteterna vill vi uppmuntra till gemensam bearbetning i grupp av litteratur och kursinnehållet t ex via kurssajten Cambro. Studenter har också möjlighet att själva boka grupprum på universitetet. Se Lokaler och praktiskt stöd
Varmt välkommen!
Glad sommar!
Katarina Kärnebro (kursansvarig)
All information om programmet hittar du på programmets hemsida. Där hittar du programöversikt med alla kurser, scheman mm.
Fäll ihopFör många av kurserna under det här programmet använder vi lärplattformen Cambro. Där hittar du allt du behöver för kursen, som till exempel schema, instruktioner för övningar, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Det är också på lärplattformen du lämnar in dina uppgifter. För att logga in på Cambro måste du ha aktiverat ditt användarkonto.
Fäll ihopUtdrag ur belastningsregistret
För att du ska få göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) som ingår i programmet måste du för rektor på skolan kunna visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister. Handläggningstiden är cirka två veckor, så beställ ditt intyg i god tid innan din VFU. Ansökningsblanketten hittar du på Polisens webbplats.
Studentkår
UmePedagogerna (UmPe) är kårsektionen för studenter som läser ett lärarprogram eller studie- och yrkesvägledarprogrammet. Vi på UmPe vill hälsa alla nya studenter välkomna till Umeå universitet och lärar-/studie- och yrkesvägledarprogrammet! Ni har en spännande tid framför er innan ni en dag förhoppningsvis tar er examen.
Mer information om UmPe och livet som student hittar du på vår hemsida www.umpe.se. Gilla även vår facebooksida UmePedagogerna
UmPe har tre underföreningar som kommer anordna mottagning, evenemang och gemenskap. Din förening är:
Hectos - Studenter som läser till ämneslärare med inriktning 7-9 och gymnasiet, yrkeslärarprogrammet, speciallärar- och specialpedagogprogrammet samt KPU.
Samtliga tre föreningar kommer anordna mottagning för sina nya studenter som du är varmt välkommen att delta på, mer information om respektive mottagning hittar du i facebookgruppen UmPes evenemangsgrupp
Återigen välkommen till UmPe och vi ses på programstarten!
Fäll ihopSå kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.
Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.
Förändringar på grund av Covid-19
Fäll ihopDet du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!
Ny student på Umeå universitet
Fäll ihopHar du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?
Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel
Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.
Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.
Det här funkar ju inte. Hjälp!
Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.
Fäll ihopNär du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som
Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.
Fäll ihopSave the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.
Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.
När: Fredag 29 januari 2021
Tid: Klockan 12.00 - 16:00
Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.
Fäll ihopStudielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.
Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?
När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari.
Här håller du koll på och går med i mottagningen
Fäll ihopStudentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.
Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?
Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.
På Umeå universitet har vi tre studentkårer
Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.
Fäll ihop
Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.
Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.
Infocenter ger svar, hjälp och vägledning
Fäll ihop