Information till medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 4 juni 2020)

Hoppa direkt till innehållet
printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ

Kompletterande pedagogisk utbildning - gymnasieskolan

Du är antagen till KPU för gymnasieskolan, förhöjd studietakt, distans med närträffar, men innan du kan börja måste du göra några saker innan programstart. Här får du veta vad du måste göra, hur och när. Du kan även läsa lite mer om programmet, universitetet och livet som student. Hittar du inte de svar du behöver här så hör du bara av dig till oss via kontaktformuläret i slutet av sidan, så svarar vi. Vi ses i höst!

Så här börjar du

Om programmet

 • Välkommen till programmet!

  Den första kursen på programmet

  Din första kurs på programmet heter "Utbildningens villkor och samhälleliga funktion, 7,5 hp". 

  Kursperioden omfattar tre veckor från 9 september till och med 1 oktober. Kursen ges på distans med två fysiska kursträffar på universitetet och bygger i övrigt på självstudier med stöd av kurssajt på kursplattformen Cambro. I kursen finns obligatoriska inslag som kräver fysisk närvaro på campus, se schema (kompletteras med studieanvisningar vid kursstarten, schemat är preliminärt och kan inom tidsramarna komma att ändras av praktiska skäl). Se också kursplan.

  Kursträff 1 pågår mellan 9/9 kl. 10.00 och 11/9 kl. 12.00 (måndag-onsdag).

  Första kursdagen avslutas kl. 15.00–17.00 med information från Lärarhögskolan om helheten i KPU-programmet. Under kursträff 1 ges introducerande föreläsningar till kursens innehåll, varvat med workshops och uppföljning, samt anvisningar och planering i grupp inför kommande skriftlig och muntlig examination vilket gör det mycket viktigt att delta! Bland annat sker indelning i temagrupper varefter grupperna planerar sitt gemensamma temaarbete som ska redovisas och examineras i obligatoriska seminarier vid andra kursträffen.

  Ett tips inför första kursträffen är att förbereda er inför era kommande studier och temaarbetet genom att läsa kursboken Richardson, Gunnar (2010). Svensk utbildningshistoria – skola och samhälle förr och nu. Lund: Studentlitteratur (se litteraturlista i kursplanen).

  Kursträff 2 äger rum måndag 30/9 – tisdag 1/10. Vid träffen examineras kursen, dels på måndag 1/10 med ett obligatoriskt muntligt redovisningsseminarium som pågår hela dagen, dels genom två individuella skriftliga examinationsuppgifter som inlämnas senast tisdag 1/10 kl.23:55. På tisdag förmiddag 1/10 avslutas kursen med en föreläsning om Röst och tal. Efter föreläsningen kan ni två och två boka tid hos logopeden för laboration med röstinspelning och individuella rekommendationer om röst och tal. Sedan finns möjlighet att boka tid för individuell röstträning när det passar framöver under utbildningstiden. På tisdag eftermiddag den 1/10 startar Kurs 2 (ansvarig institution är Pedagogiska institutionen).

  Mellan de schemalagda aktiviteterna vill vi uppmuntra till gemensam bearbetning i grupp av litteratur och kursinnehållet t ex via kurssajten Cambro. Studenter har också möjlighet att själva boka grupprum på universitetet. Se Lokaler och praktiskt stöd

  Varmt välkommen!
  Glad sommar!
  Katarina Kärnebro (kursansvarig)

  All information om programmet hittar du på programmets hemsida. Där hittar du programöversikt med alla kurser, scheman mm.

  Fäll ihop
 • Lärplattformen Cambro

  För många av kurserna under det här programmet använder vi lärplattformen Cambro. Där hittar du allt du behöver för kursen, som till exempel schema, instruktioner för övningar, lista över kursdeltagare och meddelanden från läraren. Det är också på lärplattformen du lämnar in dina uppgifter. För att logga in på Cambro måste du ha aktiverat ditt användarkonto.

  Jag vill aktivera mitt UMU-id

  Logga in på Cambro

  Fäll ihop
 • Utdrag ur belastningsregistret och info från studentkår

  Utdrag ur belastningsregistret

  För att du ska få göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) som ingår i programmet måste du för rektor på skolan kunna visa upp ett intyg ur polisens belastningsregister. Handläggningstiden är cirka två veckor, så beställ ditt intyg i god tid innan din VFU. Ansökningsblanketten hittar du på Polisens webbplats.

  Studentkår

  UmePedagogerna (UmPe) är kårsektionen för studenter som läser ett lärarprogram eller studie- och yrkesvägledarprogrammet. Vi på UmPe vill hälsa alla nya studenter välkomna till Umeå universitet och lärar-/studie- och yrkesvägledarprogrammet! Ni har en spännande tid framför er innan ni en dag förhoppningsvis tar er examen.

  Mer information om UmPe och livet som student hittar du på vår hemsida www.umpe.se. Gilla även vår facebooksida UmePedagogerna

  UmPe har tre underföreningar som kommer anordna mottagning, evenemang och gemenskap. Din förening är:
  Hectos - Studenter som läser till ämneslärare med inriktning 7-9 och gymnasiet, yrkeslärarprogrammet, speciallärar- och specialpedagogprogrammet samt KPU.

  http://hectos.nu/  

  Samtliga tre föreningar kommer anordna mottagning för sina nya studenter som du är varmt välkommen att delta på, mer information om respektive mottagning hittar du i facebookgruppen UmPes evenemangsgrupp

  Återigen välkommen till UmPe och vi ses på programstarten!

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)