Hoppa direkt till innehållet

Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 22 februari 2021)

printicon

TILL DIG SOM ÄR ANTAGEN PÅ KURSEN

Kostvetarprogrammet

Du är antagen till Kostvetarprogrammet vid Umeå universitet. Jag som skriver det här brevet heter Annica Nylander och är studierektor. Du kommer att träffa mig vid registreringen och som lärare under några delar av kursen. När du har fått ditt antagningsbesked i juli kommer du att bli uppringd av en av våra ”sommarringare” (en student som läser programmet). Passa på att ställa frågor om utbildningen till den som ringer dig!

Så här börjar du

Om kursen

 • Material för dina kommande studier

  Kursens första moment baseras till stor del på den obligatoriska kurslitteraturen (Germov John, Williams Lauren. A sociology of food and nutrition: the social appetite. Fourth edition. Melbourne: Oxford University Press; 2016. ISBN: 978-0-19-030467-6). Vi råder dig därför att skaffa den boken så att du har den tillgänglig vid kursstart.

  Fäll ihop
 • Information från faddrarna!

  Välkomna till Umeå och till kostvetarprogrammet!

  Vi faddrar vill börja med att gratulera er till studieplatsen vid Umeå universitet och Kostvetarprogrammet! Umeå är en fantastisk stad att plugga i och vi hoppas verkligen att ni kommer att trivas här lika bra som vi och att er studietid blir riktigt rolig.

  Under terminens två första veckor kommer vi lära känna varandra, ha roligt och ni kommer att introduceras till Umeås studentliv och allt vad det innebär. Vi kommer att vara både inomhus och utomhus under insparken, så se därför till att anpassa kläder efter alla väder. Att införskaffa inför nollningen är en helvit t-shirt, något som ni kommer använda er av vid de flesta aktiviteter. Det finns billiga på bland annat H&M.

  Har du några allergier, synfel, handikapp eller liknande så hör gärna av dig till Julia Opitz (mejladress finns nedan). Det är bra för oss faddrar att veta så mycket som möjligt om dig så att vi kan anpassa insparken för alla. Vi vill att alla ska känna sig välkomna!

  Vi vill även uppmuntra er till att gå med i Cibus. Cibus är vår förening för instutionen på Kostvetenskap och ser till så att vi studenter har det bra. Välkomstbrev från Cibus hittar du längre ned här på sidan. Kårleg kommer säljas i början på terminen.

  För att underlätta vår kontakt med varandra har vi skapat en grupp på Facebook som heter Kostvetare HT-18. Denna grupp vill vi att ni går med i så fort som möjligt. I denna grupp kommer ni bland annat kunna hitta schemat inför hela insparken och regler. Vi faddrar kommer även finnas där och kunna svara på eventuella frågor och funderingar, och ni får gärna lägga till oss som vänner. Det går också att kontakta oss via mejl och telefon. Kontaktuppgifter till några av oss faddrar hittar ni här nedan och det är bara att höra av sig om det är något. Inga frågor är dumma!

  Vi ses på vår första träff söndagen den 2/9 vid fontänen på campus. Tid för träffen kommer på schemat. Vi faddrar ser verkligen fram emot att träffa er alla!

  Med vänliga hälsningar Faddrarna

  Julia Opitz
  juliaopitz1@gmail.com
  079-079 73 60

  Nike Hansson
  nike.hansson@hotmail.com
  070-287 01 78

  Linnéa Eriksson
  erikssonlinnea96@gmail.com
  070-573 86 92

  Tove Einarsson
  Tove.einarsson@hotmail.com
  070-292 78 13

   

  Välkomstbrev Cibus!

  Varmt välkommen till Umeå Universitet och institutionen för kostvetenskap. Oavsett om du är ny student eller om du har studerat här tidigare så hoppas vi att du ska trivas. Institutionen för kostvetenskap har hand om kostvetarprogrammet och dietistprogrammet men även hem- och konsumentlärare samt diverse fristående kurser.
  Institutionen för kostvetenskap har en egen studentförening som heter Cibus. Vi tillhör den samhällsvetenskapliga sektionen (SamSek) som ligger under Umeå Studentkår. Styrelsen utgörs av studenter från både dietistprogrammet och programmet för kostvetenskap, och vi fungerar som en länk mellan institutionen, SamSek, kåren och studenterna. Alla frågor som rör nya kursplaner, utvärderingar av kurser och program, evenemang vid universitetet och övriga frågor eller information passerar genom oss, där studenterna då får en möjlighet att tycka till. Utöver detta anordnar Cibus event som sittningar, mottagningar, examenssittningar, kick-offer och mycket mer under terminerna. Dessa olika event är roliga sätt att träffa nya människor från andra terminer men också från andra program, och ökar chansen för dig att skapa ett stort kontaktnät för framtiden – eller att köpa/sälja kurslitteratur till ett bra pris!

  Cibus hittar du lättast på vår facebooksida (sök efter "CIBUS." – glöm inte punkten!) eller på vår instagramsida: cibus.umea . Det går även bra att kontakta oss via mail på: cibus.ordf@umeastudentkar.se

  Under första eller andra veckan kommer Cibus styrelse att komma till er klass för att presentera sig men även för att börja sälja kårmedlemskap. Dessa behövs för att kunna gå på studentpubarna men även för att ta del av vissa evenemang som kåren anordnar. Med kårmedlemskap fås även en ytterligare rabatt på träningskort på IKSU samt många andra bra rabatter via en rad olika företag. Cibus som förening gynnas av att du som student köper kårmedlemskap via oss. Den bonusen vi får in från kåren på sålda kårmedlemskap går direkt tillbaka till dig som student via de evenemang som Cibus anordnar, då studenter med kårleg får ett lägre deltagarpris.
  Hoppas att ni är lika taggade på en ny termin som vi är, vi ses snart i Norr!
  Vänliga hälsningar,
  Cibus
  Ordförande Evelina Larsson

  Fäll ihop
 • Kontakta oss!

  Studierektor
  Annica Nylander

  Studieadministratör
  Marie Friman

  Fäll ihop

Ny vid Umeå universitet

 • Med anledning av Covid-19. Vi ställer inte in. Vi ställer om.

  Så kul att du sökt till oss, och vi ser framemot att ses! Det är annorlunda tider och vi är mitt i en pandemi där vi håller avstånd och visar hänsyn till varandra. Det är fortfarande så att utbildningar som hålls på campus kan komma att påverkas på olika sätt. Till exempel kan vissa delar av undervisningen ske på distans, så att vi inte samlas alla på campus samtidigt.

  Bästa stället att hålla sig uppdaterad om vad som händer och hur dina studier kan komma att påverkas är på Studentwebben. Där hittar du också råd, tips och verktyg för studier och samarbete på distans. Sidorna uppdateras löpande, så fort det kommer nya regler eller rekommendationer.

  Förändringar på grund av Covid-19

  Fäll ihop
 • Välkommen ny student på Umeå universitet

  Det du behöver tänka på innan du börjar, samlat på ett och samma ställe på webben. Kommer jag trivas? Kommer jag hitta någonstans att bo? Få nya vänner? Vi kanske inte kan ge dig alla svar, men visar dig var du hittar information. Välkommen!

  Ny student på Umeå universitet

  Fäll ihop
 • Introduktionsföreläsningar – ny på universitetet

  Har du inte pluggat hos oss tidigare så kan det vara mycket att hålla reda på. Välkommen till våra digitala introduktionsföreläsningar 13-15 januari, så guidar vi dig genom studiestarten. Vad vill du veta mer om?

  • Ny på universitetet – så funkar det
  • Varför finns studentkåren?
  • Studera med funktionsnedsättning
  • IT-tjänster för studenter
  • Akademiskt skrivande och studieteknik
  • Din hälsa under studietiden
  • Prestera och vara – hur hittar jag balans
  Fäll ihop
 • Aktivera ditt Umu-id!

  Som student kommer du att behöva ett Umu-id (ditt användarkonto) för att till exempel

  • registrera dig på kurser
  • lämna in tentor och uppgifter och se dina studieresultat
  • komma åt din studentmejl
  • skaffa Umu-kort
  • använda datorer i datorsalar och universitetets trådlösa nätverk.

  Om du är ny student får du automatiskt ett användarkonto när du antagits, men du måste själv aktivera det för att det ska fungera.

  Jag vill veta mer om Umu-id och hur jag aktiverar det.

  Det här funkar ju inte. Hjälp!

  Om du får problem att aktivera ditt konto eller logga in vänder du dig till Servicedesk. Där hittar du svar på vanliga frågor, manualer och kan ställa frågor.

  Fäll ihop
 • Skaffa Umu-kort

  När du är på våra campus i Umeå och Örnsköldsvik kommer du att behöva ett Umu-kort. Det är ett kort som fungerar som

  • passerkort
  • lånekort för universitetsbiblioteket
  • kopierings- och utskriftskort.

  Du får inte kortet automatiskt, utan måste själv ansöka om att få det. Så här gör du för att ansöka om ditt Umu-kort.

  Fäll ihop
 • Välkomstmässa

  Save the date! Digital välkomstmässa – ett perfekt tillfälle för dig att få koll på vad universitetet och Umeå kan erbjuda.

  Mässan startar kl 12 med en rejäl kick-off på huvudscenen. Därefter tar mässan vid. Där i vimlet kan du läsa om de utställande organisationerna och besöka mässmontrar virtuellt. Under tiden kommer det att finns representanter från organisationerna på plats i den virtuella värld mässan befinner sig i.

  När: Fredag 29 januari 2021
  Tid: Klockan 12.00 - 16:00

  Här håller du koll på Välkomstmässan. På sajten hittar du även studentföreningar, kårknutna föreningar och externa ideella föreningar. Föreningar som verkar i Umeå och på campus. Webben är ny och växer från vecka till vecka.

  Fäll ihop
 • Mottagningen

  Studielivet är mycket mer än bara studier! Studentkårerna arrangerar till studiestarten en mottagning för att välkomna alla nya studenter på Umeå universitet.

  Du som väljer att vara med får vänner för livet, känna hur studentlivet fungerar och lära dig studentikosa ord och sånger. För visst vill du också få ut det mesta av din studietid i Umeå du med?

  När: Mottagningen börjar den 13 januari och slutar den 29 januari. 

  Här håller du koll på och går med i mottagningen

  Fäll ihop
 • Gå med i en studentkår

  Studentkårerna arbetar för att du ska ha inflytande över dina studier och din studiesituation. De hjälper till att knyta ihop studietiden med näringslivet för din framtida karriär och om du skulle uppleva problem med din utbildning, kan du få hjälp. Ta chansen att vara med och bestämma.

  Det är inte bara dina rättigheter kårerna bevakar. Som medlem i en studentkår är du också med och formar organisationen. Ska kåren driva pubar, caféer, gym? Kanske ordna bio, konserter eller föreläsningar?

  Det är inte längre obligatoriskt att vara medlem i en studentkår, men det finns som du ser fortfarande många fina anledningar att vara med.

  På Umeå universitet har vi tre studentkårer

  Här hittar du svar på några vanliga frågor om vad som är grejen med kåren.

   

  Fäll ihop
 • Om något krånglar finns Infocenter

  Mitt på campus Umeå i huset Universum (ja, det heter så) ligger Infocenter – den plats du alltid kan vända dig till för att få svar, hjälp och vägledning. Här hittar du allt du kan behöva för att ta dig genom de första veckorna som ny student i en, kanske, ny stad. Här får du till exempel hjälp med ditt Umu-id, att hitta rätt i lokaler eller träffa en studievägledare. Infocenter kan svara på de flesta frågor, och har de inte ett svar direkt så vet de var och hur de vägleder dig vidare.

  Med anledning av Covid-19 är det viktigt att vi inte är för många personer i lokalen samtidigt. Därför vill vi helst att du i första hand mejlar, ringer eller chattar med oss.

  Infocenter ger svar, hjälp och vägledning

  Fäll ihop

Kontakta oss

Tänk på att universitetet är en statlig myndighet och att det du skriver här kan bli en allmän handling. Var därför försiktig med att skriva känsliga eller personliga frågor här i kontaktformuläret. Alla uppgifter behandlas enligt dataskyddsförordningen (GDPR)