Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Vi har fått en nyckel till en helt ny värld

- Hit kommer folk från hela Sverige och många har flyttat en lång bit hemifrån. Jag tror att många är kontaktsökande i början eftersom de har kommit till en ny stad och därför är det lätt att hitta vänner. Umeå är en ung studentstad med ett bra studentliv.

Ellen Rylander är en 23-årig göteborgska som läser termin fem på Läkarprogrammet. Innan Ellen flyttade till Umeå varvade hon säsongsarbete och utförs-skidåkning i de Schweiziska alperna med arbete hemma i Göteborg.
– Jag har även bott i Frankrike ett tag, där jobbade jag i en glasskiosk! Men sammanfattningsvis kan man säga att jag har åkt skidor och jobbat under tre år.

Hur är Umeå som studentstad?
– Det kommer folk från hela Sverige och många har flyttat en lång bit hemifrån. Jag tror att många är kontaktsökande i början eftersom de kommit till en ny stad och därför är det lätt att hitta vänner. Umeå är en ung studentstad med ett bra studentliv för de som söker sig till det, men du kan också leva ett annat liv i staden och träffa människor utanför campus.

Vad fick dig att välja Läkarprogrammet?
– Både min mamma och pappa är läkare, så det har förmodligen alltid funnits i mina tankar. Det har funnits perioder när jag känt att jag vill hitta min egen väg eller något eget. Men jag vill jobba med människor, jag vill ha ett varierande yrke och någonting som inte står stilla utvecklings- och uppdragsmässigt. Varenda gång jag funderade i de banorna kom jag hela tiden tillbaka till läkaryrket eftersom det är socialt, omväxlande och aktivt.

Vad är det bästa med programmet?
– Det bästa med att läsa i Umeå är att vi får det bästa av två världar, där det dels är föreläsningsbaserat men också problembaserat lärande. Balansen mellan de två olika lärosätten gör att vi hela tiden utvecklas och jag tror att det resulterar i att vi snabbt kommer in i ett sätt att tänka – som vi senare kommer använda i vårt framtida yrke.
– Det kommer även bli fantastiskt att komma ut och träffa patienter och det tilltalar den sociala sidan hos mig. Sen går det inte att sticka under stol med att kroppen är otroligt spännande och det känns som att vi har fått en nyckel till en helt ny värld.

Vad kan man jobba med efter utbildningen?
– Alla olika anledningar du har till att börja läkarprogrammet, lika många specialiteter finns det efter utbildningen. Om det är etthundra personer i klassen så kan det finnas etthundra olika alternativ att välja mellan. Det finns så många vägar att gå och det är en otrolig bredd på valmöjligheterna.

Vad har du för planer efter examen?
– När jag började den här utbildningen ville jag bli gynekolog, men nu har jag fått ett stort intresse för njurar och det är ett område som är väldigt spännande.

Efter examen har jag planer på att flytta hem till Göteborg. Men, för mig personligen så stänger jag inga dörrar, jag vill först bli influerad av att träffa alla sorters läkare under den senare delen av utbildningen.

Har du några tips till den som funderar på utbildningen?
– Vänta tills det känns rätt och stressa inte. Jag tycker inte att du ska börja läsa bara för att läsa något. Hitta ett ämne som du tycker är roligt, och välj universitet utifrån något specifikt som lockar med just den studentstaden. Jag tycker du ska utmana dig själv med att flytta, för du kommer uppleva en mer spännande studietid i en helt ny stad.

– När det gäller läkarprogrammet handlar det om att komma in, sen löser det sig.

Tre snabba

Förfest eller efterfest?
– Förfest!

Vilken är den bästa träningsformen?
– Uppenbarligen skidåkning.

Vad gör du för att varva ner?
– Jag färglägger i en målarbok för vuxna.

Namn
Ellen Rylander