Information till studenter och medarbetare med anledning av covid-19 (Uppdaterad: 1 mars 2021)
- Mitt jobb är otroligt roligt och mångsidigt, säger Malin Sund, kirurg vid Umeå universitetssjukhus, och vid drygt 40 års ålder landets första kvinnliga professor i kirurgi.
Malin Sund som har gjort en akademisk raketkarriär har ett jobb hon stortrivs med, mycket tack vare att hon kan kombinera forskning och undervisning med klinikarbete. En fördel med Umeå är, säger Malin, att det finns denna möjlighet till kombination. Hon forskar och undervisar på 70 procent och resterande 30 procent är kliniskt arbete på kirurgen.
- Jag hade lite svårt att bestämma mig för inriktning när jag läste på läkarprogrammet, jag var mer inne på forskning än på att jobba kliniskt i sjukvården.
Efter att Malin tog sin läkarexamen 1998 i Uleåborg, kom hon till Umeå för att göra sin AT-tjänstgöring. Under AT-tjänstgöringen hon hittade "sin" specialitet.
- Kirurgi visade sig vara hur roligt som helst! Det passar min personlighet.
Det som tilltalar Malin med kirurgin är att man har ett klart definierat problem att lösa samt en teknisk del som innefattar både hantverksmässig skicklighet och utveckling av operationsmetoder.
- Utvecklingen inom kirurgin är spännande, det har gjorts så stora framsteg inom cancerkirurgin. Överlevnaden för flera tidigare obotliga cancersjukdomar har förlängts betydligt t.ex. vid levermetastaser efter tarmcancer, och vid bröstcancer opererar vi idag allt fler med bröstbevarande tekniker.
Det som krävs av en kirurg är att ha förmågan att fatta beslut. Ibland måste beslut tas på något bristande underlag, exempelvis i ett mycket akut läge.
Malin Sund började forska redan under läkarutbildningen och disputerade 2001. Hon har hela tiden varit intresserad av bindväv, vilket ledde henne till att forska om kroppens stromala reaktion vid cancer och hur sjukdomen sprids. Stroma är alla icke-cancerceller och bindväv i en tumör. Hennes forskning rör framför allt cancer i bröst, tarm och bukspottkörtel, cancerformer som bildar mycket bindväv.
Hennes forskning handlar om att hitta tumörmarkörer som gör att sjukdomen kan hittas, opereras och botas tidigare än idag. Forskningen gör framsteg, Malin Sund och hennes forskargrupp har hittat tumörmarkörer som är mätbara långt innan de kliniska symtomen uppstår.
Malins råd inför valet av inriktning, är att gå på intuition och känsla.
- Stressa inte med vilken inriktning du ska välja, följ det du känner att du vill göra. Gå på intuition och känsla, välj inte bort något av rationella skäl.
Mer att läsa om Malin Sund
Nya tumörmarkörer kan ge tidigare cancerdiagnos