Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Ulrika Svenson, forskar-AT

Ulrika vill kunna kombinera arbetet som läkare med forskning och undervisning. Ett närmare tre år långt forskar-AT var ett steg på vägen mot det målet.

Ulrika Svenson skrev klart sin avhandling under termin 10 på läkarprogrammet och disputerade 2012. Hon gick ut läkarprogrammet 2013 och hade innan dess sökt och fått en forskar-AT. Ulrika är målmedveten och hennes karriär spikrak.

Men yrkesvalet var inte helt enkelt för Ulrika. Hennes pappa är läkare, men själv tvekade hon.

- Till en början funderade jag på en utbildning inom design. Under gymnasietiden var jag helt inställd på att läsa till civilingenjör och jag började faktiskt läsa på KTH. Jag drogs dock mer mot det naturvetenskapliga och biomedicinska området.

Fastnade för forskningen

Valet föll till slut på biomedicinprogrammet och en framtid inom forskning eller läkemedelsindustrin, så 2003 tog hon sitt pick och pack och flyttade till Umeå. I slutet på utbildningen gjorde Ulrika sitt examensarbete på patologens forskningsavdelning hos professor Göran Roos.

- Jag fick ett lämpligt projekt som jag blev mycket engagerad i. Forskningen visade sig vara mycket roligare än vad jag trodde den skulle vara.

Ulrika hade egentligen tänkt flytta söderut efter studierna, men när hon blev erbjuden att fortsätta med forskning på patologen stannade hon. 2008 sökte hon och blev antagen som doktorand.

- Jag blev mer och mer inspirerad av läkarna som arbetade där, och började så småningom inse att jag ville bli läkare. Pappa tycker det är roligt att jag läste till läkare, men det var inte han som styrde in mig på det spåret, utan jag blev så inspirerad av kollegorna.

Ulrika kom in på läkarprogrammet och gick ner till deltid i forskningen. Avhandlingen skrev hon under T 10 och ett halvår efter disputationen gick hon ut läkarprogrammet. Än en gång hade hon funderingar på att flytta söderut, nu tillsammans med sin sambo.

- Men jag hade byggt upp ett kontaktnät i Umeå efter 10 år i stan, och under T 11 hade jag fått nys om möjligheten att söka forskar-AT.

Trivs otroligt bra på patologen

Både klinikarbete och forskning innebär ett slags detektivarbete som utmanar Ulrika. Så hon sökte och fick forskar-AT i Umeå, vilket innebär att hon kan varva forskning och klinisk tjänstgöring under närmare tre års tid. Hon inledde sin AT under hösten 2013 med ett forskningsblock på patologen. Det följdes av det första kliniska blocket, på medicinkliniken på Norrlands universitetssjukhus.

- Jag är inte säker på vilken specialistinriktning jag ska välja. Jag trivs så otroligt bra på patologen, så jag kan tänka mig att bli patolog. Mitt mål är att kunna kombinera arbetet som läkare med forskning och undervisning.

Namn
Ulrika Svenson
Var bor du?
Umeå