Hoppa direkt till innehållet
printicon
Huvudmenyn dold.

Fantastisk att kunna börja på nytt

"Jag har alltid velat resa ut i världen och studera någon annanstans". Tonåringen Majid Ociman bodde i Kurdistan och ville studera i Oxford eller Cambridge. Men det var i Sverige han landade.

1995 begav sig Majid från Kurdistan - han kom ensam till Sverige, ett land han inte visste något om - och bodde första tiden på en flyktingförläggning.

Att det blev Sverige var rena slumpen och det enda han förknippade detta nordliga land med var Nils Holgerssons underbara resa. Som barn såg han den som tecknad film, han gillade berättelsen och några månader efter ankomsten till Sverige gjorde han själv samma resa som Nils - från Lund till Jämtland, på fast mark och utan gåsen Mårten!

Har alltid velat bli läkare

Idag är Sverige hemma - Majid har bott längre här än i Kurdistan och här bygger Majid sin framtid. Han har alltid velat bli läkare, men när han kom till Sverige var det nya språket och betygssystemet ett hinder för att nå det målet. Det där hindret tog några år att ta sig förbi, men nu är han på god väg mot det.

- När jag kom till Sverige var Biomedicin det närmaste jag kom läkarprogrammet, säger Majiid som läste på Karolinska Institutet i Stockholm. Jag började forska och jobbade på olika institutioner och läkemedelsföretag. Men för att bredda mig kompletterade jag min utbildning med kurser inom biomedicinska analytikerprogrammet, så att jag fick en legitimation.

Majid fick jobb på en forskningsenhet vid Karolinska institutet, men tanken på att bli läkare fanns där hela tiden. När han kom in på läkarprogrammet i Umeå kompletterade han med kurser som fattades i exempelvis anatomi.

En stark vilja

- Jag flyttade till Umeå, pluggade och veckopendlade samtidigt mellan Umeå och Stockholm där jag fortsatte att jobba på Karolinska sjukhuset. Det var lite tufft under den perioden, men jag har alltid haft en stark vilja att plugga och lära mig.

När vi pratas vid läser Majid klinisk kurs 1 och har flyttat till Sundsvall för att göra sina kliniska terminer. Kanske kommer han som färdig läkare att komma tillbaka till sin arbetsplats på Karolinska sjukhuset, men han tycker att det ska bli intressant att under kommande terminer jobba även inom specialiteter han inte har kommit i kontakt med ännu.

Majid känner att han är på rätt väg. Han har upplevt hur allvarliga sjukdomar drabbat nära och kära, det har gett honom en större förståelse för läkaryrket och för hälso- och sjukvården.

- Som ung ville jag bli kirurg, men jag kanske hittar något nytt under resans gång, något som passar mig.

En enda chans

Han tycker att det är en fantastisk möjlighet att kunna börja på nytt och studera även som lite äldre. Den arbetslivserfarenhet och de utbildningar han har med sig har han mycket nytta av i såväl mötet med patienter som i yrket.

- I Mellanöstern har man bara en chans, det finns inga möjligheter att komplettera sina betyg utan det gäller att prestera rätt på en gång. Hamnar man i en svacka i slutet på gymnasiet så att man inte får toppbetyg, då har man missat sin enda chans.

En annan skillnad mellan Sverige och Kurdistan är att patienter här tydligare står i fokus än i Kurdistan.

- Här är uppföljningen av patienter mycket bra och effektiv med ett avancerat sjukvårdssystem vilket det saknas där, för inte tala om den avancerade och moderna tekniken och det senaste inom vård och medicin som finns i Sverige.

Däremot finns det i Kurdistan flera valmöjligheter för de som har råd att betala, att snabbare nå vården - allt från provtagning till operationer exempelvis hos privata aktörer. De är också bra på att differentiera och diagnostisera sjukdomar med enkla medel just på grund av avsaknad av avancerad modern teknik!

Namn
Majid Ociman
Varifrån kommer du?
Kurdistan
Var bor du?
Stockholm och Sundsvall
Fritidsintressen
träna, resa, nyfiken på att lära nya saker (allmänbildning)