Hoppa direkt till innehållet
printicon

Det har rullat på bra!

När Johanna Renfors fann de ämnen hon gillade på gymnasiet och sitt intresse för vården i ett och samma program, kände hon direkt att det var perfekt. Hon skulle bli logoped. "Kombinationen av psykologi, lingvistik, medicin och möjligheter till arbete i vården avgjorde saken" säger Johanna, som packade och flyttade till en helt okänd stad.

Hon sökte till Åbo och Umeå, och kom in i Umeå där hon aldrig varit tidigare. Men det avskräckte inte Johanna.

- Jag sökte till Umeå för att det var nära och enkelt att åka hem till Finland.

Innan Johanna sökte till programmet köpte hon boken Logopedi av Hartelius, Netterbladt och Hammarberg, en bok som finns med under hela programmet, och läste boken från pärm till pärm för att få en djupare inblick i vad en logoped arbetar med. Hon var taggad och väl förberedd.

Nischade sig tidigt

Tidigt under utbildningen, faktiskt redan under sin första praktik, fastnade Johanna för en inriktning mot barn. Det kom under utbildningen att cirkulera mycket kring barn med och språkstörning för henne. Som avslutning på programmet gjorde hon ett examensarbete som handlade om rådgivning till föräldrar med barn med språkstörning.

Efter examen var hennes önskan att få jobba med barn och flytta hem till Finland igen.

- Jag ville tillbaka till mina hemtrakter och dessutom fick jag ett jobb jag verkligen ville ha – på en hälsocentral i Jakobstad med arbetsuppgifter inom området barn med tal- och språksvårigheter.

Fick jobb direkt

Johanna Renfors fick en skön ledighet mellan plugg och jobb. Direkt efter studierna sökte hon och fick två jobb – ett i Sverige och ett i Finland. Hon blev erbjuden båda, tog jobbet i Finland och vände hemåt.

- Det har rullat på bra. Men det har det gjort också för de andra på programmet. De flesta verkar ha fått jobb.

Johanna berättar att det finns gott om jobb och att det blir allt fler jobb inom exempelvis kommunerna och skolorna där det ofta handlar om läs- och skrivsvårigheter. Och inom äldreomsorgen finns behov av logopeder.

Nåt för alla

För den som vill, säger Johanna, går det bra att också söka jobb i andra länder.
- Under utbildningen kan man göra fördjupningspraktik utomlands och prova på hur det är att jobba i ett annat land.

Det finns nåt för alla, säger Johanna.

- Är du intresserad av ämnena och att jobba inom vården – sök! När du är klar finns det nästan oändligt med möjligheter.

Själv funderar Johanna på att någon gång framöver läsa en master. Men det som hägrar nu, är första jobbet som logoped!

Namn
Johanna Renfors
Varifrån kommer du?
En by utanför Vasa, Finland
Var bor du?
Jakobstad, Finland
Fritidsintressen
Gillar att vara ute i naturen, läsa och att måla akvarell.